Μεταναστευτικό και πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή συζήτησαν Δημητρίου-Σομπότκα
21:35 - 18 Ιουνίου 2024
Τις εξελίξεις που αφορούν το Μεταναστευτικό, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και το Κυπριακό, συζήτησαν μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, κατά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.
Σε δηλώσεις μετά της συνάντησή τους, η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Σομπότκα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ με τη σειρά του ο Αυστριακός αξιωματούχος ανέφερε ότι «η Αυστρία στηρίζει την Κύπρο στην προσπάθειά της να τερματίσει την κατοχή του βόρειου τμήματος της χώρας, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και με πλήρη σεβασμό της ενότητας των Κυπρίων», και σημείωσε ότι έχει απευθυνθεί στην ΕΕ για να αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες της Κύπρου.
Η Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε τους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών και ανέφερε ότι «με τις επιπλοκές και τις κοινές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε τις αρχές μας». Είπε ακόμα ότι η επίσκεψη του κ. Σομπότκα, ο οποίος βρίσκεται για πρώτη φορά στην Κύπρο, επαναβεβαιώνει την αμοιβαία δέσμευση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας, σε διμερές, ευρωπαϊκό και πολυμερές επίπεδο, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας. «Αναγνωρίζουμε ευρείες ευκαιρίες για ενίσχυση της συνεργασίας εντός της ΕΕ και σε διεθνείς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς», σημείωσε η κ. Δημητρίου.
Αναφέρθηκε στο Μεταναστευτικό ως το «νούμερο ένα πρόβλημα » στην ΕΕ και είπε ότι θα πρέπει η ΕΕ «να διπλασιάσει τις προσπάθειες για εξεύρεση υλοποιήσιμων λύσεων», υπογραμμίζοντας ως σημαντική παράμετρο τον διαμοιρασμό των ευθυνών και την αλληλεγγύη.
Η κ. Δημητρίου ανέφερε, τέλος, ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και ο ρόλος των χωρών στη διατήρηση της ειρήνης, καθώς και η στάση απέναντι στις προκλήσεις που αναδύονται λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της τεχνητής νοημοσύνης. Είπε ότι θα ακολουθήσουν κοινές πρωτοβουλίες για να εξεταστεί η περαιτέρω συνεργασία και ευχαρίστησε τον κ. Σομπότκα, λέγοντας ότι η Κύπρος βλέπει στο πρόσωπό του έναν ισχυρό σύμμαχο και φίλο.
Από την πλευρά του ο κ. Σομπότκα ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Βουλής και επιβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες διατηρούν «εξαιρετικές διμερείς σχέσεις», ενώ έκανε λόγο για προοπτικές εμβάθυνσης των σχέσεων σε οικονομία, Μεταναστευτικό και ασφάλεια.
Όσον αφορά το Μεταναστευτικό, είπε ότι τον ανησυχεί ο κίνδυνος να αλλάξουν οι κοινωνίες, καθώς και οι συνέπειες σε εκπαίδευση και τρόπο ζωής. Υπογράμμισε ως σημαντικούς παράγοντες τον σεβασμό στις γυναίκες, τον σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις και τη δυνατότητα για διάλογο αντί για βία.
Εκτεταμένη αναφορά έκανε στην κατάσταση στο Ισραήλ και στη Γάζα, λέγοντας ότι η επίθεση της Χαμάς στις 7/10/2023 έχει επηρεάσει το Ισραήλ, την Ευρώπη και τον κόσμο, ενώ εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι «Εβραίοι φοιτητές δεν μπορούν να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια, χωρίς να γίνονται θύματα επίθεσης». Είπε ότι υπάρχει έξαρση του αντισημιτισμού και ότι ακόμα και κάποιες ομιλίες του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζοζέπ Μπορέλ, τον έκαναν να αναρωτηθεί αν η θέση του είναι αντισημιτική.
Σημείωσε πως για ό,τι έγινε στη Γάζα ευθύνεται η Χαμάς και πως, όταν αυτή ηττηθεί και ελευθερωθούν οι όμηροι, «ο πόλεμος θα τελειώσει και οι συνθήκες διαβίωσης θα είναι καλύτερες από τις τωρινές». Πρόσθεσε, τέλος, ότι το να συγκρίνει κάποιος το Ισραήλ με ένα κράτος που εφαρμόζει πολιτική φυλετικών διακρίσεων, τύπου απαρτχάιντ, ή ένα αποικιοκρατικό κράτος, συνιστά αντισημιτική συμπεριφορά.
Πηγή: ΚΥΠΕ