Στόχος η περαιτέρω επέκταση πολιτιστικών δεσμών Κύπρου-Γερμανίας

Στόχος είναι η ανάπτυξη και η περαιτέρω επέκταση των πολιτιστικών δεσμών Κύπρου και Γερμανίας, δήλωσε τη Δευτέρα η Υφυπουργός Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ Βασιλική Κασσιανίδου, σε εκδήλωση για τα εκ νέου εγκαίνια της αίθουσας με τις κυπριακές αρχαιότητες στο Neues Museum, στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι η «Αίθουσα της Κύπρου» θα δώσει την ευκαιρία στους χιλιάδες επισκέπτες του Neues Museum να γνωρίσουν την κυπριακή αρχαιολογία και τον αρχαίο πολιτισμό της Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου Πολιτισμού, η εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκε και η Υφυπουργός Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Γερμανίας Claudia Roth, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών της 20ής επετείου από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό τη διοργάνωση της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γερμανία και αποτελούσε μέρος των εκδηλώσεων, που λαμβάνουν χώρα στο Neues Museum την τρέχουσα εβδομάδα με τίτλο «Εβδομάδα Κύπρου» (17–23 Ιουνίου 2024).

Στον χαιρετισμό της η Υφυπουργός ανέφερε ότι η «Αίθουσα της Κύπρου» θα δώσει την ευκαιρία στους χιλιάδες επισκέπτες του μουσείου να γνωρίσουν την κυπριακή αρχαιολογία και τον αρχαίο πολιτισμό και να μάθουν περισσότερα για το νησί μας και τη χιλιετή ιστορία του.

«Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος ή πιο κατάλληλος τόπος για να γιορτάσουμε 20 χρόνια ένταξης στην ΕΕ, καθώς και τις βαθιά ριζωμένες, μακροχρόνιες πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Γερμανίας», είπε η κ. Κασσιανίδου, προσθέτοντας ότι «στόχος και φιλοδοξία μας είναι να αναπτύξουμε και να επεκτείνουμε ακόμη περισσότερο τους πολιτιστικούς μας δεσμούς». 

Προστίθεται ότι, μεταξύ άλλων, η κ. Κασσιανίδου αναφέρθηκε και στη θλιβερή επέτειο των 50 χρόνων από την παράνομη τουρκική στρατιωτική εισβολή, τον Ιούλιο του 1974, και τη βίαιη διαίρεση της Κύπρου σε δύο μέρη, σημειώνοντας ότι οι κάτοικοι του Βερολίνου μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τι σημαίνει να ζει κανείς σε μια διαιρεμένη πόλη, όπως η Λευκωσία, η οποία σήμερα αποτελεί την τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Ανέφερε επίσης ότι η Γερμανία ανέκαθεν υποστήριζε τις προσπάθειες για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους, τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αξίες και αρχές της ΕΕ.

Υπογραμμίζοντας τις άριστες σχέσεις όσον αφορά τη διμερή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης λεηλατημένων αρχαιοτήτων από την Κύπρο, η Υφυπουργός εξέφρασε την ευχαρίστησή της για τη στήριξη των γερμανικών αρχών ως προς τη διευκόλυνση των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, τα οποία εξήχθησαν παράνομα από το κατεχόμενο τμήμα του νησιού, συνεπεία της τουρκικής εισβολής στο νησί.

Αναφερόμενη στις πολιτιστικές σχέσεις Κύπρου – Γερμανίας από το 1960, η κ. Κασσιανίδου πρόσθεσε ότι αναπτύσσεται ήδη μια νέα, ενδιαφέρουσα προοπτική για τη συνεργασία κυπριακών και γερμανικών παραγωγών, ενώ παράλληλα, το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στο European Film Market που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, επίσης, η Υφυπουργός Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Γερμανίας, ο Διευθυντής του Μουσείου Προϊστορίας και Πρώιμης Ιστορίας Δρ Matthias Wemhoff, ο Διευθυντής της Συλλογής Αρχαιοτήτων, Δρ Andreas Scholl, ο Επιμελητής της Κυπριακής Συλλογής, Anton Gass, o Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Humboldt, Δρ Stephan G. Schmid και η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο, Μαρία Παπακυριακού.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από την πολυβραβευμένη χορωδία ΉXOS του Βερολίνου, με κυπριακά και ελληνικά τραγούδια, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Στέλιου Χατζηκτώρη και ολοκληρώθηκε με μουσική συνοδεία από την Eleni Era.

Συζήτησαν περαιτέρω τρόπους συνεργασίας οι δύο Υφυπουργοί

Εξάλλου, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης της Υφυπουργού Πολιτισμού στο Βερολίνο, πραγματοποιήθηκε διμερής συνάντηση με την Γερμανίδα Υφυπουργό Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Claudia Roth.

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι ισχυρές πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Γερμανίας σε όλους τους τομείς των τεχνών και των ανθρωπιστικών επιστημών, καθώς και τρόποι περαιτέρω ανάπτυξής τους.

Παράλληλα, συνεχίζει η ανακοίνωση, έγινε αναφορά στην άριστη συνεργασία, που υπάρχει μεταξύ των γερμανικών αρχαιολογικών αποστολών στην Κύπρο με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου και στην πρόσφατη συμμετοχή της Κύπρου στην περίφημη Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, μετά από πολλά χρόνια απουσίας.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι έγινε συζήτηση αναφορικά με την ανάπτυξη περαιτέρω τρόπων συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, που αντιμετωπίζει ο τομέας της πολιτιστικής βιομηχανίας σε όλα τα κράτη μέλη.

Όπως αναφέρεται, η κ. Κασσιανίδου υπογράμμισε, την αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης λεηλατημένων αρχαιοτήτων από την Κύπρο και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου προς τις αρμόδιες γερμανικές αρχές για την υποστήριξή τους στις προσπάθειες για τον επαναπατρισμό των κυπριακών αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, τα οποία αποτέλεσαν προϊόν παράνομης εξαγωγής από το κατεχόμενο τμήμα του νησιού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σωτήρια παρέμβαση ναυαγοσωστών για λουόμενο στην Πάφο-Μπήκε στο νερό μεθυσμένος
​​​​​​​Η προσωπική πορεία προσφύγων από το 1974 στο συμμετοχικό έργο «Νήματα»
Νέα σύσκεψη στα κατεχόμενα για το περιουσιακό
Ο φετινός Ιούνης ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Κύπρο
ΟΕΛΜΕΚ: Ημιτελής η προσπάθεια αναβάθμισης των προγραμμάτων ΔΡΑΣΕ-ΚΙΕ
Έρχεται Κύπρο ο Δένδιας για επίσημη επίσκεψη
«Δάσκαλε που δίδασκες…»-Όχημα του Υπουργείου Παιδείας στάθμευσε σε χώρο ΑμΕΑ
Βλάβη επηρεάζει την υδροδότηση στην κοινότητα Επισκοπής
Συνεχίζεται η εφαρμογή του «κτίΖΩ»-Κατεδαφίζονται άλλες δυο πολυκατοικίες
Ανέστειλε την είσοδο 22 ταξί στον αεροδρόμιο Λάρνακας για επτά μέρες η Αρχή Αδειών