Τα ρίχνει στον Νεκτάριο ο τεχνικός των CCTV της Μονής-Όσα ισχυρίζεται για ήχο και διαγραφή δεδομένων

Άγνωστες πτυχές του υπό διερεύνηση σκανδάλου της Μονής Αββακούμ έρχονται στο φως, μετά και τη σύλληψη του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου, ο οποίος οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης του, με τον ανακριτή της υπόθεσης να αναφέρεται στο μαρτυρικό υλικό που έχει συλλέξει η Αστυνομία, η οποία την ίδια ώρα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να φορέσουν χειροπέδες και άλλα πρόσωπα, εάν κριθεί ανάγκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαρτύρησαν τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο οι πιστοί-Αποκαλύψεις για ταρίφες για εικόνες, πολυέλαιο και λειψανοθήκη

Εναντίον του Αρχιμανδρίτη διερευνώνται συνολικά έντεκα αδικήματα, τα οποία προκύπτουν μέσα από καταθέσεις που έλαβαν οι ανακριτές, οι οποίες κατά κύριο λόγο προέρχονται από πιστούς που κατέθεσαν πως έδωσαν εισφορές για συγκεκριμένους σκοπούς που δεν επιτεύχθηκαν, ενώ σημαντικά κρίθηκαν και τα ευρήματα από την έρευνα του Τμήματος Φορολογίας.

Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, σε βάρος του Αρχιμανδρίτη, διερευνώνται τα ακόλουθα αδικήματα:

1) Συνωμοσία για Καταδολίευση, Άρθρο 302, Κεφ. 154,

2) Κλοπή από Αντιπρόσωπο, Άρθρο 270, Κεφ.154,

3) Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, άρθρα 3, 4, 5, Νόμος 188(Ι)/2007 όπως τροποποιήθηκε μέχρι το 2023,

4) Εξασφάλιση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, Άρθρο 298, Κεφ. 154,

5) Πλαστογραφία, Άρθρα 331, 333(δ) & 335, Κεφ.154,

6) Κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, Άρθρο 339, Κεφ. 154,

7) Κλοπή, Άρθρα 255 & 262, Κεφ. 154 &

8) Παράνομη Κατοχή Περιουσίας, Άρθρο 309, Κεφ. 154, τα οποία διαπράχθηκαν μεταξύ 2020 – 5/3/2024, στην Επαρχία Λευκωσίας,

9) Ψευδής φορολογική δήλωση, Άρθρα 49(1)(α)(3), του περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων Νόμου του 1978 (4/1978) ως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα, που διαπράχτηκε τα έτη 2020,2021,2022, στη Λευκωσία,

10) Παρέμβαση σε Δικαστική διαδικασία, Άρθρο 122, Κεφ.154, που διαπράχτηκε στις 10/4/2024, στη Λεμεσό και στις 26/4/2024, στην επαρχία Αμμοχώστου και

11) Φορολογικά Αδικήματα κατά παράβαση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου του 2000, όπως αυτός τροποποιήθηκε, δηλαδή: α) Δόλια Αποφυγή καταβολής Φ.Π.Α., Άρθρο 46(1), β) Δόλια εξασφάλιση Επιστροφής Φ.Π.Α., Άρθρο 46(2), γ) Υποβολή αναληθών δηλώσεων στον Φ.Π.Α., Άρθρο 46(3), δ) Συμπεριφορά που συνεπάγεται διάπραξη αδικήματος, Άρθρο 46(6), ε) Σύμπραξη στην αποφυγή καταβολής Φ.Π.Α., Άρθρο 46(7), στ) Παράλειψη υποβολής Φορολογικής Δήλωσης εμπρόθεσμα, Άρθρο 46(10) και ζ) Μη έκδοση νόμιμης απόδειξης, Άρθρο 46(114), τα οποία διαπράχτηκαν μεταξύ 1/8/2021-31/12/2023, στη Λευκωσία.

Η μαρτυρία του Ησαΐα

Σύμφωνα με την μαρτυρία του ανακριτή, στις 8/3/2024 o Μητροπολίτης Ταμασού κατήγγειλε πως οι Αρχιμανδρίτες Νεκτάριος και Πορφύριος οικειοποιήθηκαν για δικό τους όφελος, μεγάλο χρηματικό χρηματικό ποσό, που προερχόταν από εισφορές πιστών στην Μονή Αββακούμ.

Παρά τις κατηγορίες που προσάπτονται και στους δύο, με βάση πάντα και την μαρτυρία που έχει ενώπιον της η Αστυνομία, στην παρούσα φάση συνελήφθη μόνο ο Νεκτάριος, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, καθώς, όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, υπάρχει κίνδυνος επηρεασμού μαρτύρων, με την υπεράσπιση να δείχνει πως πέρασαν σχεδόν τέσσερις μήνες από την καταγγελία και πως πίσω από τη σύλληψη του Αρχιμανδρίτη, κρύβονται αλλότρια κίνητρα.

Σύμφωνα με την μαρτυρία του Μητροπολίτη, αυτός γνώριζε ότι στην Μονή Οσίου Αββακούμ υπήρχε ένα χρηματοκιβώτιο, το οποίο βρισκόταν στο γραφείο του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου, ενώ ανέφερε πως από πληροφορίες που συνέλεξε από τον μοναχό Βαρνάβα, που βρισκόταν μέχρι τον Ιανουάριο 2024 στην Μονή, διαπιστώθηκε η ύπαρξη και δεύτερου χρηματοκιβωτίου. Σε αυτό, που ήταν τοποθετημένο στο δωμάτιο του Νεκτάριου, πιθανόν να υπήρχε μεγάλο χρηματικό ποσό, για το οποίο ο Μητροπολίτης είχε πλήρη άγνοια, ενώ έλαβε πληροφορίες πως οι δύο Αρχιμανδρίτες, Νεκτάριος και Πορφύριος, προέβαιναν σε ενέργειες ώστε να αποκρύψουν το χρηματοκιβώτιο προκειμένου για μην εντοπιστεί από την Μητρόπολη.

Όσα κατέθεσε ο τεχνικός για τις κάμερες

Όπως ανέφερε ο ανακριτής, στη Μονή Οσίου Αββακούμ, είχε λειτουργήσει από τις αρχές του 2023, κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, η εγκατάσταση του οποίου έγινε μετά από οδηγίες και έγκριση του Μητροπολίτη Ταμασού, με απώτερο σκοπό την ασφάλεια της περιουσίας της Μονής, αλλά και των μοναχών.

Συγκεκριμένα, δύο κάμερες τοποθετήθηκαν στον τάφο του Αγίου Αββακούμ, δύο στην εκκλησία, τέσσερις στο βιβλιοπωλείο και μια στο Αρχονταρίκι, ενώ κάμερες είχαν εγκατασταθεί και στην περίμετρο των κτηρίων της Μονής.

Την 1 Σεπτεμβρίου 2023, ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος ζήτησε από την εν λόγω εταιρεία την εγκατάσταση τριών καμερών εσωτερικά των γραφείων, ενώ, σύμφωνα με τον ανακριτή, ζήτησε από τον τεχνικό όπως οι εν λόγω κάμερες να καταγράφουν εικόνα και ήχο.

Το κόστος εγκατάστασης των τριών καμερών που ζήτησε ο Νεκτάριος, πλήρωσε ο ίδιος στον τεχνικό, ο οποίος από την πλευρά του, κατέθεσε πως πρόσβαση στο σύστημα είχε ο Αρχιμανδρίτης, ο Πορφύριος, καθώς και ο Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας. Όπως είπε, η πρόσβαση και παρακολούθηση γινόταν από τα κινητά τους τηλέφωνα, στα οποία εγκαταστάθηκε συγκεκριμένη εφαρμογή, ενώ ο Νεκτάριος γνώριζε ότι ο Πορφύριος και ο Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας είχαν πρόσβαση στο σύστημα παρακολούθησης.

Σύμφωνα με τον τεχνικό, στις 27 Δεκεμβρίου 2023, ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος του ζήτησε να προβεί στη διαγραφή των δεδομένων που είχαν καταγραφεί στο σύστημα παρακολούθησης, το οποίο ήταν εγκατεστημένο στο γραφείο του. Εξού, όπως ισχυρίζεται, την ίδια μέρα, προχώρησε σε διαγραφή των δεδομένων (format) των σκληρών δίσκων του DVR, με αποτέλεσμα να διαγραφούν όλα τα δεδομένα που ήταν αποθηκευμένα μέχρι εκείνη τη μέρα.

Επίσης, ισχυρίζεται ότι στις 4 Ιανουαρίου 2024, ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος τον ενημέρωσε ότι ο Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας έχει φύγει πλέον οριστικά από την Μονή και ως εκ τούτου, του ζήτησε να αλλάξει τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα.

Από τις 7 Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς, όπως αυτοί παρουσιάζονται από τον ανακριτή της υπόθεσης, πρόσβαση στο σύστημα είχαν μόνο οι Αρχιμανδρίτες Νεκτάριος και Πορφύριος.

Στη συνέχεια, στα μέσα του Ιανουαρίου 2024, ο Νεκτάριος έδωσε οδηγίες στον τεχνικό να τερματίσει την καταγραφή ήχου από τις τρεις κάμερες που είχαν εγκατασταθεί κατόπιν δικών του οδηγιών, χωρίς ωστόσο να του αναφέρει τον λόγο, κάτι το οποίο έπραξε.

Επίσης, τον Ιανουάριο του 2024, ο Αρχιμανδρίτης ζήτησε από τον τεχνικό να αφαιρέσει τις τρεις κάμερες που κατέγραφαν εικόνα και ήχο, ωστόσο όπως είπε, λόγω φόρτου εργασίας, δεν ανταποκρίθηκε άμεσα, αλλά αποσύνδεσε τις κάμερες στις 3 Μαρτίου 2024, αφού προηγήθηκε υπενθύμιση από τον Νεκτάριο.

Ο Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας, που είχε πρόσβαση στο σύστημα μέσω του κινητού του τηλεφώνου, κατά διαστήματα έλεγχε το σύστημα παρακολούθησης για θέματα ασφαλείας, ο οποίος ενημέρωσε μεταξύ άλλων και τον Μητροπολίτη Ταμασού, για την ύπαρξη δεύτερου χρηματοκιβωτίου, για το οποίο γινόντουσαν προσπάθειες από τον Νεκτάριο και τον Προρφύριο να το αποκρύψουν.

Εξού και λίγες ημέρες αργότερα, στις 5 Μαρτίου 2024, ο Μητροπολίτης Ταμασού πραγματοποίησε την «επιχείρηση» που είδε το φως της δημοσιότητας, με τον ίδιο να αναφέρει στην Αστυνομία πως ενήργησε με βάση τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας, όπου ο ίδιος έχει εξουσία ελέγχου των οικονομικών της κάθε Μονής που εμπίπτει στην Περιφέρεια του.

Έδειξε οικειοποίηση χρημάτων από εισφορές ο Ησαΐας

Περαιτέρω, ο Μητροπολίτης ανάφερε στην κατάθεση του, ότι τα χρήματα που εισέρρεαν στη Μονή, προέρχονταν από εισφορές και δωρεές των πιστών, ωστόσο κάποιες από αυτές, όπως ισχυρίστηκε, δεν καταγράφονταν στα επίσημα διπλότυπα της Μητρόπολης που ήταν χρεωμένα σε αυτούς, ούτε υπήρχε ανάλογη κατάθεση στο λογαριασμό της Μονής. Αντιθέτως, όπως ισχυρίστηκε, ο Αρχιμανδρίτης και οι υπόλοιποι μοναχοί, χρησιμοποιούσαν δικά τους διπλότυπα ή δεν εξέδιδαν καθόλου.

Επίσης, ο Μητροπολίτης ισχυρίστηκε πως οι μοναχοί διέδιδαν στους πιστούς να μην καταθέτουν απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό της Μονής για τις εισφορές, καθότι τα χρήματα αυτά, τα οικειοποιείται η Μητρόπολη και ως εκ τούτου δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην αποπεράτωση της ανέγερσης των κτιρίων της Μονής.

Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι οι δωρεές κατέληγαν στον Νεκτάριο, αναφέρεται από πλευράς Αστυνομίας, η οποία ανέφερε επιπρόσθετα, πως σύμφωνα με την μαρτυρία του Μητροπολίτη Ταμασού, η Μονή οργάνωσε έκθεση σε κτίριο της Μονής, κατά την οποία πωλούσαν διάφορα αντικείμενα.

Όπως αναφέρεται στον όρκο του ανακριτή, για τις πωλήσεις που διενεργούσαν, δεν τηρούσαν τις σωστές καταστάσεις, παρά τις επισημάνσεις του Μητροπολίτη Ταμασού, ενώ οι εισπράξεις των πωλήσεων, με οδηγίες του Ηγουμένου Νεκτάριου, δίνονταν παράνομα στον ίδιο για δικό του όφελος.

Η επιχείρηση του Μητροπολίτη

Μετά τα όσα έλαβε γνώση, ο Μητροπολίτης, όπως κατέθεσε, στις 5 Μαρτίου 2024, έδωσε οδηγίες σε κληρικούς, υπαλλήλους και συνεργάτες της Μητρόπολης, όπως μεταβούν στο χώρο της Μονής Οσίου Αββακούμ, για να παραλάβουν περιουσιακά στοιχεία της Μονής, στο πλαίσιο διασφάλισης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Τα εν λόγω πρόσωπα, σύμφωνα πάντα με την θέση του, μετέβησαν την ίδια μέρα και παρέλαβαν τα δύο χρηματοκιβώτια, εκκλησιαστικά κειμήλια, λειψανοθήκες, διάφορα έγγραφα, ηλεκτρονικές συσκευές και το καταγραφικό από το ΚΚΒΠ.

Τα παραληφθέντα, μεταφέρθηκαν αυθημερόν στην Μητρόπολη Ταμασού, ενώ το χρηματοκιβώτιο, για το οποίο ισχυρίστηκε πως είχε άγνοια μέχρι πρόσφατα, ανοίχτηκε και καταμετρήθηκαν τα χρήματα, στην παρουσία του Νεκτάριου και του Πορφύριου. Όπως διαπιστώθηκε, σε αυτό υπήρχε το ποσό των €807.060, ωστόσο όταν καταμετρήθηκε ξανά από την Αστυνομία, αυτό ανερχόταν στις €806.660.

Σύμφωνα με την μαρτυρία του Μητροπολίτη, κατά τη διάρκεια που ο Νεκτάριος βρισκόταν στην Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, στις 5 Μαρτίου 2024, σε κάποια στιγμή ερωτήθηκε ως προς το χρηματικό ποσό που είχαν μέσα τα χρηματοκιβώτια, με τον ίδιο να απαντά - κατά τους ισχυρισμούς του - πως υπήρχαν «κάτι παραπάνω από €90.000, ενώ στο άλλο, υπήρχαν πέραν των €700.000, τα οποία ισχυρίστηκε ότι του ανήκουν».

Δειτε Επισης

Ένταλμα σύλληψης του Γερμανού για πωλήσεις ακινήτων σε ε/κ γη εξασφάλισε η Αστυνομία
Παραδόθηκε ο «Κότας» για τη δολοφονία στην Ορμήδεια-Φέρει εκδορές, περνά από ανάκριση
Στο τραπέζι της Επ. Νομικών η αύξηση του αριθμού των συμβασιούχων αστυνομικών κατά 65 άτομα
Σε επίπεδο Κόκκινου Συναγερμού ο κίνδυνος πρόκλησης δασικών πυρκαγιών
Ποινή φυλάκισης έξι χρόνων στον 55χρονο μάγειρα που ξάφρισε τον εργοδότη του και έφυγε στη Γεωργία
Ψάχνουν πίσω από τις οικονομικές διαφορές τι όπλισε το χέρι του «Κότα»-Στο κάδρο δύο εκδοχές για το χρονικό
Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του δράστη της δολοφονίας στην Ορμήδεια (pics)
Διερευνάται ιατρική αμέλεια για τον θάνατο 40χρονου-Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ με δρεπανοκυτταρική αναιμία
Εντοπίστηκαν φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα σε περίπτερο στη Λευκωσία-Συνελήφθη 36χρονος (pics)
Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στον 34χρονο για την υπόθεση της βαριάς σωματικής βλάβης στο Ψάθι