Μ. Παναγιώτου: Μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 455 εκ. στον κυπριακό γεωργικό τομέα

Μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για την περίοδο 2023-2027 συνολικό ποσό περίπου 455 εκατομμυρίων ευρώ θα διοχετευτεί στον κυπριακό γεωργικό τομέα, εκ των οποίων τα 374 εκατομμύρια ευρώ περίπου αποτελούν ευρωπαϊκή συνεισφορά, ποσό που καλύπτει τόσο την Αγροτική Ανάπτυξη, όσο και τις Άμεσες Ενισχύσεις, είπε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου.

Μιλώντας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της στο 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, η Υπουργός ανέφερε ότι το Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ της Κύπρου 2023-2027 περιλαμβάνει κίνητρα για εκσυγχρονισμό των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και δημιουργία Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, που είναι αυξημένο, με στόχο τον καλύτερο προγραμματισμό της παραγωγής αλλά και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων με παράλληλη διατήρηση και βελτίωση του περιβάλλοντος.

Μέσω της Παρέμβασης 4.1.1, συνέχισε, παρέχεται ενίσχυση από Προϋπολογισμό ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ για εκσυγχρονισμό, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των συνολικών επιδόσεων και της βιωσιμότητας των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Η κ. Παναγιώτου είπε πως τα τελευταία χρόνια, ο τομέας της γεωργίας και της κτηνοτροφίας αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις, οι οποίες ανέδειξαν τη σημασία που διαδραματίζει ο πρωτογενής τομέας για την οικονομία του τόπου. Το τελευταίο διάστημα, σημείωσε, η χώρα μας δοκιμάζεται από περίοδο ανομβρίας, συνέπεια, και της κλιματικής κρίσης.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ανέφερε, μεγάλο ποσοστό ζωοτροφών εισάγεται στη χώρα μας. Το γεγονός αυτό, σημείωσε, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το κόστος και την ανταγωνιστικότητα του κτηνοτροφικού τομέα. Η Κύπρος, συνέχισε, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς τιμές σιτηρών και το κόστος μεταφοράς τους, καθώς, μοναδικός τρόπος μεταφοράς τους είναι η θάλασσα.

«Για να καταστήσουμε τον αγροτικό τομέα πιο ανταγωνιστικό ξεκινήσαμε μια συντονισμένη προσπάθεια για τη στήριξή του. Συγκεκριμένα, με τη Συνδεδεμένη Στήριξη, την Εθνική Μεταβατική Στήριξη, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, και μέσω του προσωρινού πλαισίου για τις Κρατικές Ενισχύσεις, δώσαμε μιαν ανάσα πνοής στον αγροτικό κόσμο», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη σε πρόσφατη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, είπε πως καθίσταται πλέον αδήριτη ανάγκη για διαμόρφωση μέτρων αντιμετώπισης της κατάστασης που προκύπτει ένεκα της ξηρασίας, με στόχο τη διασφάλιση της παρούσας και μελλοντικής παραγωγής τροφίμων στην Κύπρο.

Συζητήσαμε, επίσης, σημείωσε, τη δυνατότητα παραχώρησης της απαραίτητης ευελιξίας στα κράτη μέλη για την προσαρμογή μέτρων από την ΚΑΠ για στήριξη των γεωργών μας». Η Επιτροπή κάλεσε σε διάλογο τις κυπριακές Αρχές για την εξεύρεση κατάλληλων μέτρων και ως εκ τούτου, η χώρα μας, σε συνεργασία με τα Κράτη μέλη που μετέχουν στη MED9, ξεκινά τη διαμόρφωση πλαισίου μέτρων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Κρατών μελών που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και μπορούν να τύχουν άμεσης και αποτελεσματικής εφαρμογής», πρόσθεσε.

Σε χαιρετισμό του εξάλλου στο Συνέδριο, ο Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας Ανδρέας Γρηγορίου είπε ότι το Υπουργείο στα πλαίσια της Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής, για τη στήριξη των γεωργών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας, εφαρμόζει διαχρονικά μία σειρά μέτρων που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, στη βελτίωση της θέσης των παραγωγών στην τροφική αλυσίδα, στην αναβάθμιση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών μέσα στις οποίες δραστηριοποιούνται οι αγρότες, στην προστασία του περιβάλλοντος, στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και στην παραγωγή ασφαλών προϊόντων για τους καταναλωτές.

«Το όραμα για την Αγροτική Πολιτική της Κύπρου, υλοποιείται μέσω χρηματοδοτικών ευκαιριών που παρέχονται από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της Ε.Ε. και τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μέσα από έργα και δράσεις, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες απασχόλησης και επιδιώκεται η ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η αειφόρος διαχείριση των φυσικών πόρων και η προστασία του περιβάλλοντος», πρόσθεσε.

Τα μέτρα που εφαρμόζονται, ανέφερε, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων, όπως είναι η ανάγκη για διατήρηση της βιωσιμότητας των μονάδων του πρωτογενούς τομέα, ιδιαίτερα στο δύσκολο περιβάλλον που διαμόρφωσαν οι διαδοχικές κρίσεις, η μεταρρύθμιση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γεωργοκτηνοτροφικής οικονομίας, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων σε μια περίοδο που είναι ήδη έντονες οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη για εντατικοποίηση των προσπαθειών σε τομείς όπως η διαχείριση των αποβλήτων, η προστασία της φύσης, η προστασία και η ευημερία των ζώων.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ για τα 14,8 εκατ. ευρώ
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Άλλη μία σύλληψη μέλους της Αστυνομίας για υπόθεση διαφθοράς-Διερευνώνται σε βάρος του σοβαρά αδικήματα
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Εξακριβώθηκαν τα στοιχεία του 16χρονου για την απόπειρα φόνου στο παλιό λιμάνι Λεμεσού-Αναζητείται δεύτερος (pics)
Απέτυχε και η τελευταία προσπάθεια στον Μαυροκόλυμπο-«Θα αναμένουν να αδειάσει το φράγμα»
Τελευταία προσπάθεια για περιορισμό διαρροής στον Μαυροκόλυμπο-«Μικρές οι προσδοκίες»
Συνελήφθη για ζημιές και επίθεση σε τζαμί, αφέθηκε ελεύθερος και έκανε τα ίδια
Σε μπελάδες ο Σαββίδης-Ερευνάται για τροχαίες παραβάσεις, την ώρα που προωθεί στέρηση άδειας σε νέους οδηγούς
Ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τον Δήμο το θέμα των παλιών πολυκατοικιών-Λόγω ανακαίνισης η πτώση μπαλκονιού