Μαρτύρησαν τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο οι πιστοί-Αποκαλύψεις για ταρίφες για εικόνες, πολυέλαιο και λειψανοθήκη

Ντόμινο εξελίξεων καταγράφεται γύρω από την υπό διερεύνηση υπόθεση της Μονής Οσίου Αββακούμ, καθώς η Αστυνομία, αφού εξασφάλισε μαρτυρία, προχώρησε στην έκδοση εντάλματος σύλληψης του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου, στον οποίο φόρεσε χειροπέδες και οδήγησε ενώπιον Δικαστηρίου για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης του, ενώ δεν αποκλείεται να μεγαλώσει ο αριθμός των συλλήψεων.

Εναντίον του Αρχιμανδρίτη διερευνώνται αδικήματα που άπτονται της οικονομικής πτυχής της υπόθεσης και συνολικά το ένταλμα περιλαμβάνει έντεκα κατηγορίες, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν καταδολίευση, συνομωσία προς καταδολίευση, εξασφάλιση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις κτλ.

O Αρχιμανδρίτης οδηγήθηκε το πρωί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, όπου ζητήθηκε όπως εκδοθεί διάταγμα προσωποκράτησης του για οκτώ ημέρες, αφού προέκυψε μαρτυρία ότι ο ύποπτος προσέγγισε μάρτυρα, ωστόσο η υπεράσπιση του υπόπτου φέρει ένσταση στο αίτημα της Αστυνομίας.

Μαρτυρίες πιστών-Οκτώ χιλιάδες ο πολυέλαιος

Ενώπιον της Αστυνομίας υπάρχουν διάφορες μαρτυρίες που λήφθηκαν από πιστούς, οι οποίοι δηλώνουν πως κατέθεσαν χρήματα ως εισφορές ή αγορά εικόνας, ωστόσο από τότε δεν είχαν οποιαδήποτε ενημέρωση. Μετά από συλλογή διάφορων στοιχείων και ισχυρισμών οι οποίοι διερευνήθηκαν, η Αστυνομία έκρινε πως δικαιολογείται η σύλληψη του Αρχιμανδρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, καταγγέλθηκε από πιστή ότι έδωσε 8,000 ευρώ στη Μονή Οσίου Αββακούμ, ως εισφορά για αγορά ενός πολυελαίου χωρίς να έχει αγοραστεί μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2022, η παραπονούμενη εξέφρασε την επιθυμία της ότι ήθελε να κάνει τάμα εις μνήμη του αδελφού της.

Προς το σκοπό αυτό, όπως ισχυρίστηκε, ρώτησε συγκεκριμένη κοπέλα από την Μονή, τι εισφορά μπορούσε να κάνει εις μνήμη του αδερφού της. Όταν η εν λόγω γυναίκα της ανέφερε ότι η Μονή χρειαζόταν ένα πολυέλαιο, η παραπονούμενη της είπε ότι θα μεριμνήσει να εξασφαλίσει η ίδια τον πολυέλαιο, αλλά η γυναίκα της ανέφερε ότι η Μονή προτιμούσε να τον αγοράσει η ίδια. Γι’ αυτό και ζήτησε από την παραπονούμενη να κάνει την οικονομική εισφορά για την αγορά του και ότι ο πολυέλαιος που η Μονή θα αγόραζε, θα στοίχιζε 8,000 ευρώ.

Η παραπονούμενη τότε, ανέφερε στη γυναίκα που μεσολάβησε, ότι το ποσό ήταν τόσο μεγάλο και θα χρειαζόταν κάποιος χρόνος ώστε να το εξασφαλίσει. Στις 13/8/2023, η παραπονούμενη μετέβηκε στη Μονή του Οσίου Αββακούμ και έκανε την εισφορά των 8,000 ευρώ, δίνοντας στη γυναίκα που μεσολάβησε τα χρήματα σε μετρητά. Αφού έδωσε τα χρήματα, η γυναίκα της εξέδωσε απόδειξη και ακολούθως, στην παρουσία του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου, της ανέφερε ότι θα παραγγείλει τον πολυέλαιο και ότι θα την ενημέρωνε όταν θα γινόταν η παραλαβή του.

Τότε ο Νεκτάριος ευχαρίστησε την παραπονούμενη για την εισφορά που έκανε, ωστόσο έκτοτε, η πιστή δεν είχε ξανά οποιαδήποτε επικοινωνία μαζί του, ενώ όταν τηλεφωνούσε στην γυναίκα που μεσολάβησε για να μάθει πότε θα γινόταν η παραλαβή του πολυελαίου, αυτή της έλεγε ότι υπήρχε καθυστέρηση στην παραγγελία και στην παράδοση, ενώ στη συνέχεια δεν της απαντούσε το τηλέφωνο.

Από περαιτέρω εξετάσεις, δεν εντοπίστηκαν καταθέσεις μετρητών αυτού του ποσού, ενώ σε κατάθεση του ο Ιεροδιάκονος Βαρθολομαίος, ο οποίος διέμενε στη Μονή Οσίου Αββακούμ από το 2022 μέχρι 5/03/2024, αναφέρεται ότι η εκκλησία της Μονής έχει 3 πολυελαίους, οι οποίοι βρίσκονταν εκεί από το 2022.

Έξι χιλιάδες η εικόνα της Αγίας Μαρίνας

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενώπιον της Αστυνομίας κατέθεσε πρόσωπο, το οποίο ανέφερε πως αρχές Νοεμβρίου 2023, μετά από συνεννόηση με τον Νεκτάριο, είχε δώσει σε μετρητά το ποσό των 6000 ευρώ ως εισφορά και τα χρήματα τα έδωσε προσωπικά, όχι στον ύποπτο, αλλά σε κάποιο από τους μοναχούς της Μονής.

Επίσης λήφθηκε κατάθεση από άλλη πιστή, η οποία μεταξύ Φεβρουαρίου 2021 - Σεπτέμβριο 2022, έδωσε σε πρόσωπο συνολικά 750 ευρώ για την αγορά εικόνας της Αγίας Μαρίνας που θα τοποθετείτο στο χώρο της εκκλησίας της Μονής, όπου προσκυνά ο κόσμος, δηλαδή μπροστά από το ιερό, αφού είχε κάνει τάμα.

Όπως ισχυρίστηκε στην κατάθεση της, έδωσε σε μετρητά αυτά τα χρήματα μετά από συνομιλία που είχε με γυναίκα, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει ενημέρωση αν φτιάχτηκε η εν λόγω εικόνα. Παράλληλα όμως, ενώπιον της Αστυνομίας άλλο πρόσωπο ανέφερε πως έδωσε χρηματικό ποσό με σκοπό την αγιογράφηση της εικόνας Αγίας Μαρίνας και δεν είχε οποιαδήποτε ενημέρωση κατά πόσο έγινε η εν λόγω εικόνα.

Τρεις χιλιάδες η λειψανοθήκη της Αγίας Θέκλας

Περαιτέρω λήφθηκε κατάθεση από άλλο πιστό, ο οποίος μετά από συνεννόηση που είχε με τον πάτερ Τιμόθεο, μετέβη στο Μοναστήρι όπου του έδωσε σε μετρητά το ποσό των €3000, ως δωρεά για την αγορά της λειψανοθήκης της Αγίας Θέκλας.

Ο παραπονούμενος ανέφερε πως έκανε αυτή την δωρεά για την αγορά της εν λόγω λειψανοθήκης, με την συμφωνία ότι θα αναγραφόταν στην λειψανοθήκη της Αγίας Θέκλας, «ΔΕΗΣΗ ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΣΥΖΥΓΟΥ, ΤΕΚΝΩΝ, ΕΓΓΟΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΩΝ».

Από εξετάσεις που έγιναν στις λειψανοθήκες που παραλήφθηκαν από τους χώρους της Μονής Οσίου Αββακούμ, εντοπίστηκε μια λειψανοθήκη της Αγίας Θέκλας, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι δεν αναγράφεται τίποτε πάνω σ' αυτήν.

Τρεις χιλιάδες η προσκυνηματική εικόνα

Επίσης, άλλη πιστή κατήγγειλε πως περί τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου του 2023, μετέβη στη Μονή και μίλησε με τον πάτερ Τιμόθεο, αναφέροντάς του ότι θα ήθελε να κάνει την προσκυνηματική εικόνα του Αγίου Πορφυρίου και για την οποία έδωσε στις 9/9/2023, το ποσό των €3000 σε μετρητά και μέχρι την ημέρα της καταγγελίας της, δεν γνώριζε κατά πόσο αγοράστηκε εν λόγω εικόνα.

Καταγγελία από εργαζόμενη Κτηματολογίου

Πέραν των πιο πάνω παραπονούμενων, καταγγέλθηκαν γραπτώς από πρόσωπο που εργάζεται στο επαρχιακό Κτηματολογικό, ότι περί τα τέλη Οκτωβρίου του 2020 γνώρισε τον πάτερ Πορφύριο, ο οποίος την επισκέφτηκε στο γραφείο της για να τον εξυπηρετήσει σχετικά με τις διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων.

Σε συζήτηση που είχε μαζί του, τέλη Δεκεμβρίου του 2020 με αρχές Ιανουαρίου του 2021, ισχυρίζεται πως αυτός της είχε αναφέρει ότι γινόταν από μέρους των μοναχών του Ησυχαστηρίου Οσίου Αββακούμ μια προσπάθεια για ανέγερση Μοναστηριού στο χώρο που υπήρχε μικρό εκκλησάκι του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι.

Η εργαζόμενη του Κτηματολογίου, υποστηρίζει πως τον ρώτησε αν υπήρχε ανάγκη κατασκευής της εικόνας του Αγίου Εφραίμ και ο άλλος μοναχός της απάντησε καταφατικά, αναφέροντας της ότι χρειάζονταν μια μεγάλη εικόνα για το τέμπλο της εκκλησίας του Οσίου Αββακούμ και ότι θα επικοινωνούσε τηλεφωνικά μαζί της ο Νεκτάριος, ο οποίος θα της έλεγε πόσα θα στοίχιζε η εικόνα.

Μετά από δεκαπέντε περίπου μέρες, επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί της ο ύποπτος, ο οποίος την ενημέρωσε ότι η εικόνα του Αγίου Εφραίμ θα στοίχιζε €5.000. Επειδή της φάνηκε μεγάλο το ποσό, ο Νεκτάριος ισχυρίζεται πως της ανέφερε ότι, «εμείς θέλουμε να κάνουμε εικόνες που να σου μιλούν και όχι Μίκι Μάους».

Η παραπονούμενη του ανάφερε ότι θα το σκεφτεί λίγο και μετά από μια εβδομάδα περίπου, επικοινώνησε με μαζί τους, ενημερώνοντας τους ότι θα προχωρούσε με την εισφορά των €5.000 για την κατασκευή της εν λόγω εικόνας. Ακολούθως, τον Μάρτιο με Απρίλιο του 2021, την επισκέφθηκαν στο γραφείο της, όπου τους έδωσε σε μετρητά το ποσό των €2.000 σε χαρτονομίσματα των €50.

Πέντε χιλιάδες για εικόνα του Αγίου Αποστόλου Ιούδα

Περαιτέρω, άλλη πιστή κατήγγειλε στην Αστυνομία πως επισκέφτηκε με τον σύζυγο της την εκκλησία Αγίου Νικολάου, στο Φτερικούδι, όπου συνάντησε τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο. Όταν τέλειωσε η λειτουργία της Κυριακής, ο Νεκτάριος τους κάλεσε στο αρχονταρίκι της εκκλησίας, όπου πωλούνταν διάφορα προϊόντα για την ανέγερση του μοναστηριού.

Μετά από συνομιλία μαζί του, η παραπονούμενη, όπως ισχυρίζεται, τον ενημέρωσε για την πρόθεση της να συνεισφέρει ένα ποσό για την αγορά της εικόνας του Αγίου Αποστόλου Ιούδα του Θαδδαίου, επειδή είχε κάμει τάμα και τον ρώτησε αν χρειάζονται αυτή τη εικόνα στο νέο μοναστήρι που θα κτιστεί.

Ο Νεκτάριος της ανάφερε ότι θέλουν αυτή την εικόνα για το Ησυχαστήριο και τη Μονή που θα κτίσουν και ότι την θέλουν μεγάλη, καθώς θα την τοποθετήσουν ξεχωριστά στην εκκλησία της Μονής που θα κτιστεί.

Τότε, της έδειξε μια εικόνα του Οσίου Αββακούμ, που βρισκόταν τοποθετημένη μέσα στο αρχονταρίκι, που ήταν μεγάλη, δηλαδή ύψους 1,5 μέτρου περίπου, λέγοντας της ότι είναι σαν αυτήν, εννοώντας ότι θα αγοράσουν εικόνα του Αγίου Απόστολου Ιούδα του Θαδδαίου, σε μέγεθος σαν αυτήν του Οσίου Αββακούμ που της έδειχνε.

Όταν η παραπονούμενη ρώτησε τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο πόσα θα στοιχίσει, αυτός της είπε ότι θα ρωτήσει και θα την ενημερώσει, ενώ μετά από περίπου 1-2 εβδομάδες, της τηλεφώνησε λέγοντας της ότι η εικόνα θα κόστιζε €5000. Όταν τον ρώτησε γιατί θα κοστίσει τόσο ακριβά, ο Νεκτάριος της είπε ότι θα κατασκευαστεί με ειδική τεχνική και με φύλλα χρυσού και ότι θα την κάνει συγκεκριμένος αγιογράφος στην Ελλάδα, που είναι εξειδικευμένος σ' αυτήν την τεχνική αγιογράφησης.

Η παραπονούμενη του ανάφερε ότι κοστίζει πολύ και ότι θα πρέπει πρώτα να μιλήσει με τον σύζυγο της, ενώ αυτός της πρότεινε να δώσουν και άλλα άτομα χρήματα, τα ονόματα των οποίων θα αναγράφονταν στην εικόνα. Επίσης, ο Νεκτάριος της είπε ότι το ποσό για την αγορά της εικόνας, πρέπει να δοθεί εξ ολοκλήρου και όχι με δόσεις και εντός έξι μηνών, με σκοπό να στείλει τα χρήματα για να ξεκινήσει να την κατασκευάζει ο αγιογράφος στην Ελλάδα.

Η παραπονούμενη έδωσε τελικά τα χρήματα τον Ιούνιο 2021, σε τέσσερις επιταγές. Ωστόσο, δεν είχε ενημέρωση για την εικόνα και τότε απέστειλε μήνυμα μέσω Viber, στον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο, ρωτώντας τον αν κατασκευάστηκε η εν λόγω εικόνα. Αυτός, όπως ισχυρίζεται, της απάντησε ότι η εικόνα δεν είναι έτοιμη γιατί είναι μεγάλη και χρειάζεται πολλή δουλειά.

Στις 16/6/2023, αφού δεν είχε οποιαδήποτε ενημέρωση μέχρι τότε, η παραπονούμενη έστειλε ξανά μήνυμα του Νεκτάριου μέσω viber, ρωτώντας τον για την εικόνα και αυτός της απάντησε ότι την περιμένουν ακόμη, δικαιολογώντας ότι παράγγειλαν όλες τις εικόνες σε ένα μόνο αγιογράφο στην Ελλάδα, για να υπάρχει ομοιομορφία και γι’ αυτό υπάρχει καθυστέρηση.

Ωστόσο, η παραπονούμενη ισχυρίστηκε στην κατάθεση της, πως μέχρι και σήμερα δεν έχει καμία ενημέρωση για την εικόνα.

Από περαιτέρω εξετάσεις, λήφθηκε κατάθεση από τον ιεροδιάκονο, ο οποίος ανέφερε πως τον Ιούνιο 2023, ο Νεκτάριος του ζήτησε και μετέφερε στην εκκλησία του Μοναστηριού, μια εικόνα του Αγίου Ιούδα Θαδδαίου, την οποία βρήκε στην αποθήκη της Μονής και ο λόγος ήταν επειδή, όπως του είχε αναφέρει, θα την έβλεπε το άτομο που είχε πληρώσει για την αγορά της, την ημέρα της γιορτής του Αγίου Ιούδα Θαδδαίου. Επίσης, ο εν λόγω μάρτυρας ανέφερε πως η εικόνα που μετέφερε στην εκκλησία εκείνη τη μέρα, όπως του είχε ζητήσει ο Νεκτάριος, δεν αξίζει 5.000 ευρώ.

Δειτε Επισης

Κόμπος οι έρευνες στις Κεντρικές για «Κομμωτή»-Δεν βρήκαν το κινητό του, άγνοια από συκγρατούμενους του
Ανατράπηκε βάρκα με δύο επιβαίνοντες στην περιοχή του Μαζωτού
Ξέσπασε φωτιά σε όχημα ενώ βρισκόταν σταθμευμένο-Έτρεχε και πάλι η Πυροσβεστική
Άλλες δύο συλλήψεις για την απόδραση του «Κομμωτή»-Αρνούνται εμπλοκή ο πατέρας και ο φίλος του
Έτρεχε να προλάβει τα χειρότερα η Πυροσβεστική-Δύο πυρκαγιές σε οικίες μέσα σε 20 λεπτά
Στην εντατική 89χρονος πεζός-Παρασύρθηκε από όχημα στο Στρόβολο
Στο Νοσοκομείο δύο οδηγοί μετά από τροχαίο ατύχημα
Οκτώ ημέρες πριν το αίτημα για άδεια του ισοβίτη, εγκρίθηκε από Διεύθυνση με λίστα καλεσμένων 23 άτομα-Νέα στοιχεία στο φως
Πάνω από 220 κιλά τροφίμων κατασχέθηκαν στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου (pics)
Πιέζει ο μη εντοπισμός του ισοβίτη, προσπάθεια... απόδρασης από τις ευθύνες-Στον τοίχο Φιλιππίδης και Παπαθεοδώρου