Κατέθεσε επιλοχίας στη δίκη Γιαννιού-«Ο κατηγορούμενος μετά την πτώση κρατούσε το κεφάλι του»

Τα όσα εκτυλίχθηκαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την μοιραία πτώση από το ελικόπτερο του Συμβασιούχου Οπλίτη Δεκανέα Καταδρομών, Παναγιώτη Γιαννιού, που σκοτώθηκε τον Ιούνιου του 2022, έδωσε από την δική του οπτική γωνία ο Επιλοχίας στη μονάδα καταδρομών, Γιώργος Κυπριανού, ο οποίος κατά τη διάρκεια της άσκησης βρισκόταν μαζί με τον 27χρονο στο ελικόπτερο.

Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος κλήθηκε ως μάρτυρας κατηγορίας, περιέγραψε ενώπιον του Δικαστηρίου, όπου εκδικάζεται η υπόθεση σε βάρος του εκπαιδευτή και υπεύθυνου ρίψης των συμμετεχόντων στην άσκηση στο νερό, τόσο την στιγμή που αντιλήφθηκε ο ίδιος την πτώση του Δεκανέα στη θάλασσα, όσο και τις αγωνιώδεις προσπάθειες για ανάσυρση του.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ενώπιον του Δικαστηρίου ο μάρτυρας, ο δικός του ρόλος κατά την διάρκεια της άσκησης, ήταν να εκτελέσει ρίψη στο νερό, ενώ υπέδειξε πως «το πρωί πριν την άσκηση έγινε breafing, (ενημέρωση), στην αγγλική γλώσσα όλων όσων θα συμμετείχαν στην άσκηση». Αφού τελείωσε, όπως είπε, μετέβησαν οδικός στο ελικοδρόμιο της Λάρας και από εκεί επιβιβάστηκαν όλοι οι συμμετέχοντες στο ελικόπτερο, αφού πρώτα έγινε ο απαιτούμενος έλεγχος από τον κατηγορούμενο.

Ακολούθως, όπως ανέφερε ο μάρτυρας, το ελικόπτερο απογειώθηκε, ενώ όπως είπε, είχαν ενημερωθεί ότι θα γίνουν τέσσερις πτήσεις πάνω από το σημείο ρίψης, με την πρώτη να ήταν αναγνωριστική. Πρώτος θα έπεφτε στο νερό, με το συνθηματικό «πάμε go», ο Παναγιώτης Γιαννιού, στη συνέχεια άλλος ένας συνάδελφος του και τέλος ο ίδιος μαζί με τον Αρχιλοχία, (κατηγορούμενο).

Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού, αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούσαν στην καμπίνα του ελικοπτέρου και όπως είπε, «κατά τη διάρκεια της πτήσης δεν φορούσαμε σωσίβιο, ενώ η πόρτα του ελικοπτέρου προς τη δεξιά πλευρά της καμπίνας ήταν ανοικτή. Μαζί μας στην καμπίνα ήταν και ο κινηματογραφιστής, ο οποίος θα κατέγραφε την άσκηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βίντεο με αναπαράσταση και ηχητικά στη δίκη για τον θάνατο Γιαννιού-Ακούστηκε «πάμε, go» πριν την μοιραία πτώση

Περιγράφοντας τα γεγονότα, ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στα δευτερόλεπτα πριν από την πτώση του Γιαννιού, σημειώνοντας ότι, «τον είδε να πλησιάζει τον κατηγορούμενο και κάτι να λένε», ενώ στη συνέχεια όπως είπε, δεν είχε καλή οπτική, ωστόσο αντιλήφθηκε κάποια στιγμή ότι το θύμα, στεκόταν μπροστά από την πόρτα στο σημείο που στέκονται για την πτώση. «Με την άκρη του ματιού είδα τον Γιαννιού να στέκεται εκεί και ακολούθως τον είδα να πέφτει στο κενό και διερωτήθηκα αν είμασταν ακόμη στη διαδικασία της αναγνωριστικής πτήσης».

Στη συνέχεια ο μάρτυρας, περιέγραψε και τις στιγμές μετά την πτώση, λέγοντας πως «όταν έπεσε στο κενό ο Παναγιώτης, ο κατηγορούμενος έπιασε το κεφάλι του. Εγώ δεν ήμουν σίγουρος αν πήρε τη σωστή στάση για την πτώση και αν τηρήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις. Ακολούθως ο κατηγορούμενος είπε στον πιλότο να κατέβει πιο κάτω για να πλησιάσουμε στο σημείο της πτώσης. Αφού πλησιάσαμε είδαμε τον Γιαννιού στο νερό. Ο κατηγορούμενος ζήτησε από τον πιλότο να κατέβει ακόμα πιο κάτω για να μπορεί να πηδήξει στο νερό, όπως και έγινε. Εγώ ήμουν στο ελικόπτερο και έβλεπα τον Αρχιλοχία να πλησιάζει τον Παναγιώτη και να κρατά το κεφάλι του έξω από το νερό».

Ακολούθως, ο μάρτυρας είπε ότι το ελικόπτερο κινήθηκε στο σημείο που βρισκόταν η βάρκα της λιμενικής και όταν πλησίασαν έκαναν νεύμα στη βάρκα να πλησιάσει το σημείο που βρισκόταν ο Γιαννιού, ενώ όπως ανέφερε, ζήτησε άδεια από τον υπεύθυνο καμπίνας για να βουτήξει και ο ίδιος στη θάλασσα, κάτι που τελικά έκανε. Ο μάρτυρας, περιέγραψε τις προσπάθειες ανάσυρσης του Συμβασιούχου Οπλίτη, λέγοντας πως, «πλησίασαν τον Παναγιώτη και αντιλήφθηκα ότι δεν είχε τις αισθήσεις του. Έβαλα τον φόρτο, (σακίδιο με εξοπλισμό) κάτω από το σώμα του για να μείνει στην επιφάνεια της θάλασσας και στη συνέχεια ήρθε η βάρκα και εγώ βγήκα στην ακτή κολυμπώντας».

Στη συνέχεια και αφού ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Γιώργου Κυπριανού, πήρε τον λόγο ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, ο οποίος έδειξε στον μάρτυρα φωτογραφίες και τον κάλεσε να αναγνωρίσει τα εικονιζόμενα πρόσωπα. Ο μάρτυρας, αναφέρθηκε στα ονόματα των εικονιζόμενων, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο ίδιος, ο Γιαννιού και ο κατηγορούμενος.

Εκπρ. Εισαγγελίας: Πότε λήφθηκε αυτή η φωτογραφία;

Μάρτυρας: Είναι λίγο πριν ανέβουμε στο ελικόπτερο, είναι από το ελικοδρόμιο της Λάρας.

Εκπρ. Εισαγγελίας: Δείτε την επόμενη φωτογραφία. Τι βλέπετε;

Μάρτυρας: Είναι το ελικόπτερο και δυο πρόσωπα να στέκονται κοντά στο πεδίο (το σημείο για την πτώση στο νερό)

Εκπρ. Εισαγγελίας: Αναγνωρίζετε τα πρόσωπα που φαίνονται;

Μάρτυρας: Αν και η ανάλυση της φωτογραφίας δεν είναι καλή, φυσιογνωμικά θεωρό ότι είναι ο Γιαννιός και ο κατηγορούμενος.

Στην εξέλιξη της διαδικασίας, η δικηγόρος του κατηγορουμένου Αναστασία Ιωάννου, προχώρησε στην αντεξέταση του μάρτυρα θέτοντας του σωρεία ερωτημάτων.

Δικηγόρος: Συμμετείχατε ξανά σε τέτοια άσκηση;

Μάρτυρας: Ναι άλλες δυο φορές. Έκανα πτώση από ελικόπτερο, συμμετείχα μαζί με τον Γιαννιού

Δικηγόρος: Θεωρείτε ότι είστε άρτια εκπαιδευμένος για αυτή την άσκηση;

Μάρτυρας: Κατά την άποψη μου ναι, έχω εκπαιδευτεί.

Δικηγόρος: Είχατε άγχος κατά τη διάρκεια της πτήσης;

Μάρτυρας: όχι

Δικηγόρος: Ποιος σας έχει εκπαιδεύσει;

Μάρτυρας: Ο κατηγορούμενος.

Δικηγόρος: Ποιος επιλέγει τους συμμετέχοντες στην άσκηση;

Μάρτυρας: Γίνεται μια πρώτη επιλογή από τον κατηγορούμενο, αλλά η απόφαση είναι από τη διοίκηση.

Δικηγόρος: Προηγουμένως μας είπατε ότι στην καμπίνα ήταν και ο κινηματογραφιστής. Αυτό σας αποσυντόνιζε;

Μάρτυρας: Εμένα προσωπικά όχι, δεν με αποσυντόνιζε.

Δικηγόρος: Ποια είναι η σωστή εκπαίδευση;

Μάρτυρας: Γίνεται εκπαίδευση στη θεωρεία, γίνονται πτώσεις σε πισινά από βατήρα και μετά στη θάλασσα.

Δικηγόρος: Γνωρίζετε ποιο είναι το σωστό ύψος και η σωστή ταχύτητα του ελικοπτέρου για την πτώση;

Μάρτυρας: Ναι, 10/10

Δικηγόρος: Εσείς στην εκπαίδευση σας, πέσατε από βατήρα δέκα μέτρων;

Μάρτυρας: Για να είμαι ειλικρινής το ύψος του βατήρα ήταν έξι μέτρα, όχι δέκα.

Δικηγόρος: Άρα, δεν είστε σωστά εκπαιδευμένος;

Μάρτυρας: Αυτό δεν μπορώ να το πω εγώ.

Δικηγόρος: Γνωρίζετε αν υπάρχει πρωτόκολλο για αυτές τις ασκήσεις;

Μάρτυρας: Υπάρχει, αλλά γνωρίζω λίγα πράγματα.

Δικηγόρος: Γιατί η πόρτα ήταν ανοιχτή; Τις άλλες δυο φορές που συμμετείχατε σε τέτοια άσκηση ήταν;

Μάρτυρας: Όχι, ήταν κλειστή, συνήθως την πόρτα την ανοίγει ο υπεύθυνος καμπίνας μετά από επικοινωνία με τον πιλότο.

Δικηγόρος: Εσείς είχατε επικοινωνία με τους υπόλοιπους;

Μάρτυρας: Δεν φορούσαμε ακουστικά για να μπορούμε να ακούμε και να έχουμε επικοινωνία με τους πιλότους. Η μόνη επικοινωνία ήταν στην καμπίνα, δια βοής ή με κάποιο νεύμα.

Δικηγόρος: Προηγουμένως αναφέρατε ότι ο Γιαννιού πλησίασε τον κατηγορούμενο. Είδατε να του κάνει κάποιο νεύμα;

Μάρτυρας: Όχι δεν είδα, δεν είχα οπτική επαφή. Εμένα η έγνοια μου ήταν να έρθει η στιγμή να δω το νεύμα για πέσω στο νερό.

Δικηγόρος: Φωνάξατε εσείς στην καμπίνα πάμε, go;

Μάρτυρας: Όχι.

Δικηγόρος: Την στιγμή που πλησίασε ο Γιαννιού τον κατηγορούμενο, αντιληφθήκατε κάποια κίνηση από τον υπεύθυνο καμπίνας;

Μάρτυρας: Δεν είδα, κάτι, ασχολούμουν με τον προσωπικό μου φόρτο, είχα σχοινί εννιά μέτρα δεμένο πάνω μου, έπρεπε να το μαζέψω καλά για να μην πάω να κάνω την πτώση και να πάρω και άλλον μαζί μου.

Δικηγόρος: Γνωρίζετε αν ο υπεύθυνος καμπίνας μπορούσε να αποτρέψει την πτώση;

Μάρτυρας: Όχι.

Στη συνέχεια της αντεξέτασης η δικηγόρος του κατηγορουμένου εστίασε τόσο στην ενημέρωση που προηγήθηκε της άσκησης, όσο και στις φωτογραφίες, ενώ ρώτησε τον μάρτυρα γιατί η ενημέρωση έγινε στα αγγλικά, με τον ίδιο να αναφέρει ότι αυτό έγινε γιατί το συνεργείο κινηματογράφησης δεν καταλάβαιναν ελληνικά.

Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα κατά πόσο κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», έγινε ενημέρωση για το πώς θα γίνει η άσκηση, με τον μάρτυρα να απαντά ότι δεν θυμάται. Ο μάρτυρας έδωσε την ίδια απάντηση και στο ερώτημα αν παρακολούθησαν όλοι την ενημέρωση, ενώ δήλωσε άγνοια ερωτηθείς εάν ήταν παρών στην ενημέρωση και ο υπεύθυνος καμπίνας.

Η συνήγορος υπεράσπισης, παρουσίασε ξανά στον μάρτυρα τις φωτογραφίες, θέτοντας του το ερώτημα, εάν είναι βέβαιος πως σε αυτές απεικονίζεται ο κατηγορούμενος;.

Μάρτυρας: Σας είπα ότι η ανάλυση δεν είναι καλή, αλλά φυσιογνωμικά θεωρώ ότι ναι είναι ο κατηγορούμενος.

Δικηγόρος: Δεν είστε σίγουρος;

Μάρτυρας: Θεωρώ ότι είναι ο κατηγορούμενος.

Δικηγόρος: Σας υποβάλλω ότι στην φωτογραφία δεν είναι ο κατηγορούμενος.

Η συνήγορος υπεράσπισης εστίασε επίσης στο δοκιμαστικό, σημειώνοντας ότι αυτό έγινε λόγω της κινηματογράφησης, καθώς προηγουμένως ο μάρτυρας είπε ότι πρώτη φορά γίνεται δοκιμαστική πτήση πριν την πτώση.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί με την κατάθεση ενώπιον Δικαστηρίου ακόμη ενός στρατιωτικού που ήταν επίσης στο ελικόπτερο αλλά και της νοσηλεύτριας που παρέλαβε τον Παναγιώτη Γιαννιού.

Δειτε Επισης

Ρίχνει την ευθύνη στην ΚΟΠ ο Πρόεδρος-«Τους προειδοποιήσαμε για όλα αυτά, αλλά συνεχίζουν να κρύβονται»
Προτάσεις για τη βία στα γήπεδα κατέθεσε η Ισότητα-«Γλίτωσαν καθαρά από τύχη τα χειρότερα» οι τρεις Αστυνομικοί
Καταδικάζει τα επεισόδια στο ΑΕΛ-Απόλλων ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Ενστάσεις για την προσωποκράτηση των τεσσάρων-Την Τρίτη η απόφαση
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Τον σταμάτησαν για έλεγχο και βρήκαν φάρμακα για άλογα-Πρόστιμο €1.500 στον οδηγό
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Εκβιάζουν πολίτες με δήθεν πορνογραφικό βίντεο-Ζητούν χρήματα για να μην το δημοσιεύσουν
Στην Κύπρο Αμερικανοί ειδικοί για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος