Ξεκίνησε το δείπνο των ηγετών-Παραμένουν φαβορί Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας

Μετά τις 22:30 ώρα Κύπρου (21:30 τοπική ώρα) ξεκίνησε επίσημα το δείπνο των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το οποίο ο στόχος ήταν να κλειδώσει πολιτική συμφωνία για την ηγεσία των θεσμών, με τα κύρια ονόματα που συζητούνται να παραμένουν σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Επιτροπής, ο Αντόνιο Κόστα για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας για τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική.

Ωστόσο η συζήτηση περιπλάκηκε μετά από αίτημα του ΕΛΚ, το οποίο αποτελεί, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, απόφαση που λήφθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην σύνοδο των ηγετών της κεντροδεξιάς ομάδας, όπως οι δύο θητείες (δυόμιση χρόνων) στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μοιραστούν μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών και του ΕΛΚ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ηγέτες είχαν σύντομη συνάντηση σε σύνθεση 27 πριν συνεχίσουν τις διμερείς και πολυμερείς επαφές, καθώς οι διαβουλεύσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Η συζήτηση στο δείπνο ξεκίνησε μετά από πολλαπλές συναντήσεις στο περιθώριο της συνάντησης, αρχικά μεταξύ των ηγετών που έχουν οριστεί ως διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκου Λαϊκού Κόμματος (Πολωνός Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ και Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης) και των αντίστοιχων διαπραγματευτών των Σοσιαλδημοκρατών (Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς), και στη συνέχεια ξεχωριστά με τους εκπρόσωπους των Φιλελευθέρων (Βέλγος Πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο και Εσθονή Πρωθυπουργός Κάγια Κάλας).

Αργότερα σύμφωνα με πληροφορίες εκ μέρους των Φιλελευθέρων στις συναντήσεις συμμετείχαν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, καθώς η κ. Κάλας είναι υποψήφια για μια από τις θέσεις.

Στόχος της αποψινής συνόδου είναι να υπάρξει πολιτική συμφωνία, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί επίσημα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 27 και 28 Ιουνίου.

Στη συνέχεια, εφόσον συμφωνηθεί το άτομο το οποίο θα είναι η πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Προεδρία της Κομισιόν, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κληθεί να ψηφίσει κατά την πρώτη της σύνοδο στις 16 με 19 Ιουλίου, ενδεχομένως στις 18 του μήνα.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Λετυμπιώτης: Εργαζόμαστε αδιάκοπα για βιώσιμη λύση του Κυπριακού
Για απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων με ψευδείς ειδήσεις κατηγόρησε τον Ερχιουμάν ο Τατάρ
ΑΚΕΛ: Διεκδικούμε πραγματική βελτίωση στα εισοδήματα των εργαζομένων
Στον κόσμο του το τουρκικό ΥΠΑΜ-Υποστηρίζει πως επιχειρείται αναβίωση της... «τρομοκρατικής νοοτροπίας της ΕΟΚΑ»
Προσδοκία Τατάρ να αλλάξει όνομα το ψευδοκράτος-«Δεν υπάρχει κράτος βορράς-νότος. Υπάρχουν δύο χωριστά κράτη»
Νέα ΓΓ του ΕΛΚ η Ντολόρς Μονσεράτ, πρώτος Αντιπρόεδρος ο Πρωθυπουργός της Φινλανδίας
Ομόφωνα εγκρίθηκε το ψήφισμα του ΔΗΣΥ για Κυπριακό από το κογκρέσο του ΕΛΚ
Διπλή επίθεση ΑΚΕΛ σε Προεδρικό και ΔΗΣΥ-«Συμπεριφέρονται ως πρέσβεις του Ισραήλ»
Α. Δημητρίου: Εξασφαλίσαμε ένα ισχυρό ψήφισμα για την πατρίδα μας-«Είναι έτσι που διεκδικούμε τα δίκαια»
Ν. Χριστοδουλίδης: Η ΕΕ να ασκήσει ενωτική δύναμη στο εσωτερικό καθώς η Κύπρος μένει διαιρεμένη