«Ιστορική στιγμή» χαρακτηρίζει ο Κόμπος τον Στρατηγικό Διάλογο με ΗΠΑ-«Στόχος να προκύψουν αμοιβαία οφέλη»

Η έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου ανακοινώθηκε κατά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Κωσταντίνου Κόμπου με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν που έγινε τη Δευτέρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην Ουάσιγκτον, με τον κ. Κόμπο να χαρακτηρίζει τη συνάντηση ιστορική στιγμή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση χαρακτήρισε, συγκεκριμένα ως «ιστορική στιγμή» για την Κυπριακή Δημοκρατία τη συνάντηση διότι – όπως είπε- η Κυπριακή Δημοκρατία «μπαίνει σε μια ομάδα χωρών με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να έχουν έναν δομημένο διάλογο, έναν διάλογο που θα είναι εντατικός και θα προσανατολίζεται στη δημιουργία συγκεκριμένων απτών αποτελεσμάτων».

Όπως σημείωσε, με τον Άντονι Μπλίνκεν είχαν μια ιδιαίτερα παραγωγική συζήτηση, η οποία άγγιξε μια σειρά από ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και θέματα που άπτονται της διμερούς ατζέντας και δόθηκε έμφαση στην έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ορίστηκε η πρώτη συνάντηση των ομάδων εργασίας, η οποία θα γίνει τον Σεπτέμβριο στην Κύπρο και σκοπός είναι να προκύψουν αμοιβαία οφέλη και για τις δύο πλευρές, όπως επίσης και για τους δύο λαούς», είπε.

Πρέπει, συνέχισε ο κ. Κόμπος, «να γίνει αντιληπτό ότι η προσέγγιση πλέον δεν προσδιορίζεται από τα θέλω της γειτονικής χώρας, ότι υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία αυτόνομα λειτουργεί, ασκεί κυριαρχία, και το έχουμε δει σε μια σειρά από ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως το ζήτημα του ανθρωπιστικού διαδρόμου, το οποίο προχωρά μέσω της αγαστής συνεργασίας που υπάρχει με την αμερικανική πλευρά και τονίσαμε ότι είμαστε εντός μια περιοχής, η οποία είναι συνεχώς σε έναν κύκλο κρίσεων».

Μέσα σε αυτόν, σημείωσε ο ΥΠΕΞ, «βρίσκεται και η Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί μέρος της απάντησης, μέρος της λύσης, προς όφελος της διεθνούς κοινότητας και φυσικά των διμερών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ».

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν και το Κυπριακό, για το οποίο - σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- έγινε μια εκτενή συζήτηση.

«Τονίστηκε από την πλευρά μας ότι υπάρχει ειλικρινής βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, συζητήθηκε ή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την άρνηση της άλλης πλευράς και ζητήματα τα οποία αφορούν τον τρόπο που θα πορευθεί πλέον η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Η δική μας πρόθεση είναι να υπάρχει συνέχεια στην προσπάθεια, εντατικοποίηση των συναντήσεων και των συζητήσεων ώστε να οδηγηθούμε τελικά πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο κ.Κόμπος. Η θέση μας, σημείωσε, «είναι πάρα πολύ σαφής και βρίσκει την απόλυτη κατανόηση και στήριξη της αμερικανικής πλευράς. Δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση έξω από το πλαίσιο του ΟΗΕ».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η συνάντηση διεξήχθη σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα, επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο στις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ και ανακοινώθηκε η έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Μέσα από τον Στρατηγικό Διάλογο δημιουργείται το πλαίσιο για εμβάθυνση και εδραίωση στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ, τόσο σε διμερές όσο και πολυμερές επίπεδο, σημειώνεται και προστίθεται ότι θεσμοθετείται επίσης η διενέργεια ετήσιων διαλόγων υψηλού επιπέδου, στη βάση κοινών θεματικών και προτεραιοτήτων.

Μετά το πέρας της συνάντησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπεγράφη διμερής συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για συνεργασία σε σχέση με τη χρήση ταξιδιωτικών δεδομένων. Με την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας η Κύπρος προχωρεί ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη της ΚΔ στο Πρόγραμμα Κατάργησης Θεωρήσεων των ΗΠΑ (Visa Waiver Program). 

Τη συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον  Ευάγγελος Σάββα και εκ μέρους των ΗΠΑ η Αμερικανίδα Πρέσβης στη Λευκωσία Julie Fisher, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών  Κωνσταντίνου Κόμπου και του Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές και ευρω-ασιατικές υποθέσεις James O’Brien.

Mια σχέση που «δυναμώνει»

«Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή στη σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου»  ανέφερε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, έχοντας πλάι του τον Κύπριο ομόλογο του, Κωνσταντίνο Κόμπο.

«Ανακοινώνουμε ότι θα ξεκινήσουμε έναν στρατηγικό διάλογο μεταξύ των χωρών μας.  Η πρώτη συνάντηση θα γίνει αυτό το φθινόπωρο στην Κύπρο.  Νομίζω ότι είναι πολύ ισχυρή απόδειξη της ενίσχυσης, της εμβάθυνσης, της διεύρυνσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, ενεργώντας από κοινού σε τόσους πολλούς διαφορετικούς τομείς», ανέφερε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρθηκε και στο θαλάσσιο διάδρομο για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας  στη Γάζα ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναβάθμισης των σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου.

«Ο θαλάσσιος διάδρομος στη Γάζα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αλλά αν κοιτάξετε τι κάνουμε όσον αφορά το εμπόριο, στην επιστήμη και την τεχνολογία, στην ασφάλεια, στην εκπαίδευσης, στα ανθρώπινους δεσμούς, θα δείτε μια συνεργασία, μια σχέση που δυναμώνει, που γίνεται όλο και πιο βαθιά.  Και είναι μια αντανάκλαση του γεγονότος ότι η Κύπρος είναι ένας σημαντικός παίκτης στην περιοχή και μια εταιρική σχέση για τις Ηνωμένες Πολιτείες που εκτιμούμε βαθιά», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν. 

Συνέχισε λέγοντας ότι χαίρετε για την παρουσία του ομολόγου του, καθώς Κύπρος και ΗΠΑ εργάζονται πάνω σε πραγματικά πρακτικούς τρόπους εμβάθυνσης της εταιρικής τους σχέσης και έναρξης του στρατηγικού διαλόγου.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Κόμπος ανέφερε ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τις δύο χώρες και ότι η εξαγγελία για τη θέσπιση του στρατηγικού διαλόγου είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη που συνεπάγεται και ευθύνη.

«Προχωράμε για να δημιουργήσουμε έναν δομημένο διάλογο, έναν διάλογο που θα είναι εντατικός, και αυτό είναι προς όφελος των λαών μας, των δύο χωρών μας.  Μοιραζόμαστε κοινά θεμέλια, τις βασικές μας αξίες, τον σεβασμό μας, τη δέσμευσή μας στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου, την αντίθεσή μας στην επιθετικότητα και στον ρεβιζιονισμό και σε αυτούς που είμαστε μαζί, είτε στην Ουκρανία, είτε σε άλλα μέρη όπου έχουμε τέτοια περιστατικά» είπε ο κ. Κόμπος

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Κύπρος είναι ένας αξιόπιστος εταίρος για τις ΗΠΑ και σε μια πολύ περίπλοκη περιοχή.

«Το μήνυμα είναι πολύ απλό: η Κύπρος είναι μέρος της λύσης.  Η Κύπρος είναι μέρος της απάντησης.  Μέσα από αυτό το πρίσμα πρέπει να προσεγγίσουμε πέντε δεκαετίες κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία.  Και σε αυτό, υπολογίζουμε στην υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών» υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Επιμένει με το άνοιγμα νέου σημείου διέλευσης στη Μια Μηλιά ο Τατάρ-Η έκκληση προς Χριστοδουλίδη για τη συνάντηση
Έδωσε γραμμή στον Τατάρ ο Φιντάν-Βλέπει «κοινό μέλλον» μέσα από διχοτόμηση
Υπόδειγμα συνεργασίας η Τριμερής Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου-Κοινές προσεγγίσεις στα μεγάλα θέματα
Έντεκα μνημόνια συνεργασίας υπεγράφησαν κατά την Διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου-Αιγύπτου
Στην κρισιμότερη καμπή του το Κυπριακό εκτιμά ο γ.γ. του ΑΚΕΛ
Καταδικάζει την παράνομη επίσκεψη Φιντάν στα κατεχόμενα το ΥΠΕΞ
Ο Γιάννης Καρούσος νέος αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ-Μαζί με το συνέδριο η ανακήρυξη
Το ντοκιμαντέρ, οι εισηγήσεις και η απαίτηση για περισσότερη δράση-Το έργο του Μιχάλη Χατζηπαντέλα στις Βρυξέλλες
Ενεργειακά και Συριακό συζήτησαν Χριστοδουλίδης και Σίσι-Έπονται ανακοινώσεις για εμπορευματοποίηση του «Κρόνου»
Έφθασε στα κατεχόμενα για παράνομη επίσκεψη ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών