Ανακοινώθηκε η έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Λευκωσίας-«Μέρος της απάντησης η Κύπρος»

Την έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο.

«Ανακοινώνουμε την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου, ο πρώτος γύρος του οποίου θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο το φθινόπωρο. Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική της περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης της σχέσης των δυο χωρών σε μια σειρά από τομείς», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναβαθμίζονται οι σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ-Συνάντηση με Μπλίνκεν θα έχει ο Κόμπος

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος συναντήθηκε σήμερα Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024, στην Ουάσιγκτον, με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) κ. Antony J. Blinken. 

Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα, επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο στις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ και ανακοινώθηκε η έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. «Μέσα από τον Στρατηγικό Διάλογο δημιουργείται το πλαίσιο για εμβάθυνση και εδραίωση στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ, τόσο σε διμερές όσο και πολυμερές επίπεδο. Θεσμοθετείται επίσης η διενέργεια ετήσιων διαλόγων υψηλού επιπέδου στη βάση κοινών θεματικών και προτεραιοτήτων», σημείωσε.

Επιπρόσθετα, τους Υπουργούς απασχόλησε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Blinken ευχαρίστησε τον κ. Κόμπο για τον ηγετικό ρόλο της Κύπρου στην υλοποίηση του Σχεδίου Αμάλθεια.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το Κυπριακό, με τον Υπουργό Εξωτερικών να τονίζει τη βούληση και δέσμευση της πλευράς μας για επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ για επίτευξη λύσης του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά το πέρας της συνάντησης υπεγράφη διμερής συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ για συνεργασία σε σχέση με τη χρήση ταξιδιωτικών δεδομένων. Με την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας η Κύπρος προχωρεί ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη της χώρας μας στο Πρόγραμμα Κατάργησης Θεωρήσεων των ΗΠΑ (Visa Waiver Program). Τη συμφωνία υπέγραψαν, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον κ. Ευάγγελος Σάββα, και, εκ μέρους των ΗΠΑ, η Αμερικανίδα Πρέσβυς στη Λευκωσία κα Julie Fischer, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνου Κόμπου και του Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές και ευρω-ασιατικές υποθέσεις κ. James O’Brien.

Σε ανάρτησή του, ο Υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε πως τόνισε στον ομόλογό του πως η Κύπρος είναι αξιόπιστος και προβλέψιμος εταίρος για τις ΗΠΑ. «Η Κύπρος είναι μέρος της λύσης, μέρος της απάντησης», δήλωσε.

Απόδειξη της ποιότητας των σχέσεων

Ο Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί αναγνώριση της Κύπρου ως αξιόπιστου και προβλέψιμου εταίρου των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες διπλωματικές πηγές, έπειτα από την ανακοίνωση της έναρξης του διμερούς Στρατηγικού Διαλόγου από τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, σε συνέχεια της σημερινής του συνάντησης με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, η θεσμοθέτηση του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί απόδειξη της ποιότητας και της εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και εντάσσει την Κύπρο σε μια κατηγορία ακόμη 30 κρατών, με τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν τακτική τομεακή συνεργασία σε στρατηγικούς κατά περίπτωση τομείς, εκ των οποίων 13 κράτη μέλη της ΕΕ.

Προσέθεσαν ότι πλέον ο διάλογος με τις ΗΠΑ είναι θεσμικά κατοχυρωμένος, έχοντας δομή, διάρθρωση και τακτική βάση, με τις αντιπροσωπείες των χωρών να συναντώνται σε ετήσια βάση με έμφαση στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας, σε θέματα εμπορίου και προώθησης κυπριακών προϊόντων στην αμερικανική αγορά, στις οικονομικές, πολιτιστικές και κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, σε ζητήματα σχετικά με αμερικανικές επενδύσεις στην Κύπρο, ευκαιρίες για νέους, έρευνα και τεχνολογία στα αμερικανικά πανεπιστήμια, την κυβερνοασφάλεια και τη διαχείριση κρίσεων.

Συμπλήρωσαν ότι υπάρχει πλέον γραφειοκρατικά μία δομή στις ΗΠΑ, που ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα ασχολείται με την Κύπρο, η οποία καθίσταται στρατηγικός εταίρος και η στρατηγική της αξία στην περιοχή αναγνωρίζεται ως αποτέλεσμα εξελίξεων όπως οι απομακρύνσεις Αμερικανών πολιτών, η στρατιωτική συνεργασία και το σχέδιο Αμάλθεια.

Σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και η υπογραφή διμερούς συμφωνίας από τον Πρέσβη της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Ευάγγελο Σάββα και την Αμερικανίδα Πρέσβειρας στη Λευκωσία Τζούλι Φίσερ, η οποία επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας πτήσεων και με την οποία μπαίνει στο τελικό στάδιο η προοπτική ένταξης της Κύπρου στο Πρόγραμμα Κατάργησης Θεωρήσεων των ΗΠΑ (Visa Waiver Program), με στόχο την ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα το επόμενο διάστημα.

Αναφορικά με το Κυπριακό, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι η ε/κ πλευρά αναμένει τη στήριξη των ΗΠΑ στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και την προσπάθεια της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, προσθέτοντας ότι κατά την παραμονή του στην αμερικανική πρωτεύουσα ο κ. Κόμπος συζήτησε επίσης την ενεργειακή πτυχή της διμερούς συνεργασίας, καθώς και γενικότερα θέματα ασφάλειας με εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Προσέθεσαν ότι η κ. Ολγκίν αναμένεται στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες, με το επόμενο βήμα να αποτελεί η υποβολή της έκθεσής της προς τον ΓΓ του ΟΗΕ περί τις αρχές Ιουλίου, και αναλόγως εξελίξεων που θα προκύψουν από την κάθοδό της στην Κύπρο, από τις επαφές της και από το περιεχόμενο της έκθεσης θα διαφανεί και η προσέγγιση του ίδιου του κ. Γκουτέρες στο διάστημα, που θα μεσολαβήσει μέχρι την προσεχή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα ως προς τα θέματα ενέργειας, τονίστηκε ότι η κυπριακή πλευρά ανέδειξε τη σημασία της εμπλοκής των αμερικανικών εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ και πώς μπορεί αυτή να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, ενώ σε σχέση με πιθανές εξελίξεις στα εξοπλιστικά, υπογραμμίστηκε ότι η κυπριακή πλευρά έδωσε εκ νέου έμφαση στο ζήτημα της άρσης του αμερικανικού εμπάργκο, ως προς το οποίο εκκρεμεί υιοθέτηση νομοθεσίας για πενταετές πλαίσιο εξέτασης και το οποίο επηρεάζει άμεσα τον εξοπλιστικό προγραμματισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και άπτεται όλων των πυλώνων της διμερούς συνεργασίας, ενώ πέραν των ανωτέρω, σημειώθηκε ότι σημαντική προέκταση της διμερούς συνεργασίας αποτελεί η επέκταση της λειτουργίας και των τομέων δράσης του Εκπαιδευτικού Κέντρου Cyclops στη Λάρνακα.

Ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στη Λευκωσία με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, κατέληξαν.

Δειτε Επισης

Κάθετη η Κυβέρνηση για το μπλοκάρισμα της Ρωσίας σε ΜΜΕ-«Συγκρούεται κατάφωρα με αρχές και αξίες»
Μετά από τρία χρόνια οδηγούνται στην Ολομέλεια οι προτάσεις Νόμου για το πόθεν έσχες
Μόνη εμπλοκή η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα δηλώνουν ΥΠΕΞ και Πρέσβης ΗΠΑ
Η Κύπρος ζητά από Κομισιόν στοχευμένη αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάκαμψης
Ανησυχία Στεφάνου για Κυπριακό και Ολγκίν-«Η ανάγκη για διάρρηξη του αδιεξόδου είναι αδήριτη»
Ενέκρινε τους καταλόγους θέσεων εισδοχής στη Δημόσια Υπηρεσία η Επιτροπή Θεσμών
Η Ραουνά συζήτησε το Κυπριακό με τον Ισπανό ομόλογό της στις Βρυξέλλες
To Yπουργικό ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2024 ύψους €351,3 εκ.
ΒΙΝΤΕΟ: Εικονική στάση πάνω από τη Λάρνακα έκανε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ σε πτήση Τελ Αβίβ-Βηρυτός
Θέματα ΕΟΑ συζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών σε επίσκεψη του στο ΣΑΛΑ