Ε. Χαραλαμπίδου: Συνέδριο μικρών κρατών ΟΑΣΕ για πάταξη της διαφθοράς

Την εισήγησή της για συνέδριο για τις μικρές χώρες - κράτη μέλη του ΟΑΣΕ, οι οποίες αντιμετωπίζουν κοινά θέματα πάταξης της διαφθοράς και θέματα κράτους δικαίου, κατά προτίμηση στη Μάλτα, η οποία ασκεί την προεδρία του Οργανισμού, επανέλαβε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα βρέθηκε στη Μάλτα, είχε διάφορες συναντήσεις εκεί με την ιδιότητα της Αντιπροέδρου του ΟΑΣΕ και υπέβαλε την συγκεκριμένη εισήγηση, η οποία αντικρίσθηκε θετικά.

Στο συνέδριο, δήλωσε, θα συζητηθούν τα προβλήματα που αναφύονται στον τομέα της δικαιοσύνης λόγω του μικρού μεγέθους χωρών όπως η Κύπρος και η Μάλτα, με πληθυσμό κάτω από 3 εκ κατοίκους.

Χαρακτήρισε δε ουσιώδες κοινό πρόβλημα Κύπρου – Μάλτας την προστασία των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος. «Ένα συνέδριο όπου οι αρμόδιοι φορείς θ’ ανταλλάξουν πληροφορίες μεταξύ τους, θα βοηθήσει αποτελεσματικά στη διαχείριση αυτών των ζητημάτων», είπε.

Σε δηλώσεις της στη Βουλή, η κ. Χαραλαμπίδου υπενθύμισε τη δική της προσπάθεια για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της διαφθοράς, λέγοντας ότι στην Μάλτα συζήτησε τις μεταρρυθμίσεις που εκεί έγιναν μετά την δολοφονία της δημοσιογράφου Δάφνη Ανν Καρουάνα Γκαλιζία και τις εισηγήσεις τις επιτροπής Βενετίας.

Η Μάλτα, ανέφερε, έχει κοινό δίκαιο, όπως και η Κύπρος, και εκεί μια από τις πρώτες εισηγήσεις της Επιτροπής Βενετίας, ήταν ο διαχωρισμός των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, κάτι για το οποίο η ίδια έχει καταθέσει η ίδια πρόταση στη Βουλή για διαχωρισμό του ΓΕ στην Κύπρο σε σύμβουλο της κυβέρνησης και δημόσιο κατήγορο.

Η αρχή κατά της Διαφθοράς, είπε, έχει το δικαίωμα να οδηγήσει υπόθεση στα δικαστήρια εάν διαφωνεί με τον Γενικό Εισαγγελέα στην Μάλτα. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας και ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη Μάλτα, συνέχισε, διορίζονται από τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό, όμως χρειάζονται έγκριση από τη Βουλή με τα 2/3 των ψήφων. Για τους Δικαστές, ανέφερε, υπάρχει πλήρης κατάλογος με τα περιουσιακά τους στοιχεία, τύπου Πόθεν Έσχες, ώστε εάν προκύψει θέμα διερεύνησης από Αστυνομία και εισαγγελικές αρχές, να υπάρχει σημείο αναφοράς.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ενοχλημένο το ΥΠΕΞ από τις ίσες αποστάσεις Γκουτέρες-Ζητά αντικειμενική καταγραφή της κατάστασης επί του εδάφους
Διακομματικό ψήφισμα στην Αμερικανική Βουλή καλεί τον Τραμπ να αναλάβει δράση για το Κυπριακό
Έκθεση Γκουτέρες για τις Καλές του Υπηρεσίες-«Συμφωνία για νέα σημεία διέλευσης θα αποτελούσε μήνυμα πολιτικής βούλησης»
Συναντήσεις σε σε Βηρυτό και Δαμασκό της Σαλίνας Σιάμπου-«Γέφυρα διαλόγου η Κύπρος»
Αντωνίου: Ο ΠτΔ θα συνεχίσει να προτάσσει θέμα αγνοουμένων στις επαφές με τ/κ ηγεσία και ΗΕ
Η Κύπρος ως γέφυρα, ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και οι κόκκινες γραμμές για τα οδοφράγματα
Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο