Καθαρίζει τις σκιές ο Χαρτσιώτης-Πυροσβεστική και πτητικά μέσα ανταποκρίθηκαν άμεσα για τις πυρκαγιές»

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και τα πτητικά μέσα έχουν ανταποκριθεί άμεσα και με τον καλύτερο και καταλληλότερο δυνατό τρόπο, είπε τη Δευτέρα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Μάριος Χαρτσιώτης, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με τρομερούς ανέμους, έχουμε να κάνουμε με συνθήκες πάρα πολύ δύσκολες».

Απαντώντας σε παρατήρηση ότι τα τελευταία 24ώρα εκδηλώθηκαν πολλαπλές πυρκαγιές και η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε επικρίσεις για ολιγωρία και αν υπάρχουν ενδείξεις για αυτό, ο κ. Χαρτσιώτης είπε ότι αντιθέτως, οι ενδείξεις και μάλιστα και με αποδεικτικά στοιχεία, δείχνουν ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και τα πτητικά μέσα έχουν ανταποκριθεί άμεσα και με τον καλύτερο και καταλληλότερο δυνατό τρόπο.

«Περιττό να σας πω ότι στην πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή του Φαρμακά υπήρξε 10λεπτη ακριβώς αναμονή προκειμένου να πετάξουν τα πτητικά μέσα από την πρώτη στιγμή που δόθηκε το σχετικό σήμα. Σε 10 λεπτά απογειώθηκαν και περίπου σε 15-20 λεπτά ήταν στον χώρο της πυρκαγιάς. Καταλαβαίνουμε ότι τα 10 λεπτά απαιτούνται για άμεσο ανεφοδιασμό προκειμένου να πετάξουν και να κάνουν τις πρώτες ρίψεις», πρόσθεσε.

Επίσης, συνέχισε ο Υπουργός, «ήταν σημαντικό το γεγονός και οφείλουμε και αυτό να το πούμε ότι καμία φορά επειδή τυγχάνει επίκρισης η Κυπριακή Δημοκρατία και άλλες Υπηρεσίες ότι χρησιμοποιούνται ελικόπτερα και όχι αεροπλάνα, νομίζω ότι ο Αρχιπύραρχος θα συμφωνήσει ότι στην περίπτωση του Φαρμακά πραγματικά η χρήση των συγκεκριμένων ελικοπτέρων ήταν πάρα πολύ χρήσιμη, υποβοηθητική, αφού τα ελικόπτερα έστω με τον ένα τόνο κάδο που κουβαλούσαν μπορούσαν να ανεφοδιάζονται σχεδόν άμεσα από πολύ κοντινά φράγματα και να προσφέρουν πραγματικά πολύ πολύτιμη βοήθεια, από τη στιγμή που τα αεροπλάνα έπρεπε να ανεφοδιαστούν από μεγαλύτερης έκτασης είτε λίμνη είτε φράγματα είτε τη θάλασσα».

«Οπότε όλα δούλεψαν κατά τη γνώμη μου όπως έπρεπε να δουλέψουν, αλλά δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με τρομερούς ανέμους, έχουμε να κάνουμε με συνθήκες πάρα πολύ δύσκολες, οι οποίες όμως δεν μπορούν να επιδέχονται τέτοιας κριτικής», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση τι διαπίστωσε από τις πυρκαγιές του Φαρμακά και της Πάφου και ότι Κοινοτάρχες είχαν πει ότι υπήρξαν κενά είτε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία είτε από το Τμήμα Δασών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι για την πυρκαγιά έχει γίνει δήλωση και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «ήμασταν παρόντες και εγώ και ο Αρχιπύραρχος, μιλήσαμε με όλους τους Κοινοτάρχες, οι οποίοι εξέφρασαν την ευαρέσκεια τους και την ικανοποίηση τους για τον τρόπο που δούλεψαν και ανταποκρίθηκαν όλα τα εμπλεκόμενα Τμήματα σε αυτές τις φυσικές καταστροφές».

Επίσης, συνέχισε, και στην πρόσφατη πυρκαγιά του Μαχαιρά, «στην παρουσία όλων των Κοινοταρχών εκφράστηκε δημόσια η πλήρης και απόλυτη ικανοποίηση τους για τον τρόπο που λειτούργησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και τα πτητικά μέσα και οι επίγειες δυνάμεις, τους οποίους και δημόσια για άλλη μια θέλω να συγχαρώ για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν αυτές τις πραγματικά δύσκολες φυσικές καταστροφές».

Γυναικοκτονία στην Πάφο

Ερωτηθείς για την πειθαρχική έρευνα που διατάχθηκε σε σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση γυναικοκτονίας στην Πάφο, ο κ. Χαρτσιώτης είπε ότι δεν έχει διατάξει προσωπικά την πειθαρχική έρευνα.

Η πειθαρχική έρευνα, είπε ο Υπουργός, διατάχθηκε από τον Αρχηγό Αστυνομίας, κατόπιν και δικής του εισήγησης, και βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά το σύνολο ενδεχόμενης τυχόν ολιγωρίας, η οποία έχει αναφερθεί από συγκεκριμένο μάρτυρα, ο οποίος τηλεφώνησε, όπως ισχυρίζεται, και δεν υπήρξε όλη εκείνη η ανταπόκριση, η οποία έπρεπε.

«Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και σύντομα θα υπάρξουν τα αποτελέσματα. Οι οδηγίες είναι όπως η έρευνα σίγουρα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν τους ανησυχεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση από πλευράς της Αστυνομίας, ο κ. Χαρτσιώτης επανέλαβε ότι ακριβώς η ανησυχία αυτή είναι που έδωσε αφορμή κατόπιν δικής του εισήγησης ο Αρχηγός να διατάξει την έρευνα.

Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή τελετή διαβεβαίωσης μελών της ΠΥ, ο κ. Χαρτσιώτης είπε ότι «ήταν μια σεμνή, αλλά σημαντική τελετή, αφού για πρώτη φορά μέσα στις τάξεις της Πυροσβεστικής, (προστίθεται) ένας πολύ σημαντικός αριθμός, όπως ήδη αναφέρθηκε, αντιστοιχεί περίπου στο 37% νέα στελέχη σε σχέση με τα υφιστάμενα».

«Προσβλέπουμε ότι ακριβώς με την εισαγωγή και την ένταξη αυτών των άξιων πυροσβεστών, κατάλληλα εκπαιδευμένων, θα μπορέσουμε να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη προστασία στον τόπο μας, στην ανθρώπινη ζωή, στις ανθρώπινες περιουσίες και όχι μόνο», κατέληξε.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ψάχνουν πίσω από τις οικονομικές διαφορές τι όπλισε το χέρι του «Κότα»-Στο κάδρο δύο εκδοχές για το χρονικό
Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του δράστη της δολοφονίας στην Ορμήδεια (pics)
Διερευνάται ιατρική αμέλεια για τον θάνατο 40χρονου-Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ με δρεπανοκυτταρική αναιμία
Εντοπίστηκαν φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα σε περίπτερο στη Λευκωσία-Συνελήφθη 36χρονος (pics)
Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στον 34χρονο για την υπόθεση της βαριάς σωματικής βλάβης στο Ψάθι
Επιβάτης σε λεωφορείο φώναξε στην οδηγό να σταματήσει και επειδή δεν άκουσε τη χτύπησε
Συνελήφθη 18χρονος που προκάλεσε τροχαίο και εγκατέλειψε τη σκηνή-Στο νοσοκομείο τρία πρόσωπα
Από συνοδηγός... οδηγός στο τροχαίο στη Χλώρακα-Θα του επιβληθεί ποινή και για παρόμοιο ατύχημα για το 2019
Παραμένει υπό κράτηση ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος-Όσα ειπώθηκαν στο Δικαστήριο κατά την πολύωρη διαδικασία
Οι κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια από τη χρήση παράνομων πλατφορμών και απομιμήσεων