Αναβαθμίζονται οι σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ-Συνάντηση με Μπλίνκεν θα έχει ο Κόμπος

Εξαιρετικά σημαντικής διπλωματικής σημασίας θεωρείται η συνάντηση που θα έχει στην Ουάσιγκτον ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, καθώς θεωρείται πρόσφορο πλέον το έδαφος για αναβάθμιση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα από την περίοδο που βρισκόταν στο πηδάλιο του Υπουργείου Εξωτερικών ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η σημαντική συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας, όμως, στην κρίση που ξέσπασε στην περιοχή μας, ανέδειξε για άλλη μια φορά τη στρατηγική της θέση και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην Ανατολική Μεσόγειο, ο οποίος φαίνεται να αξιολογείται ως πολύ σημαντικός από την Ουάσιγκτον.

Η αμερικανική εξωτερική πολιτική αναγνωρίζει την σταθερότητα που μπορεί να προσφέρει η Λευκωσία, καθώς και βήματα που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια για αποστασιοποίηση από τη Ρωσία και τα κεφάλαιά της, ένα ζήτημα που αποτελούσε εμπόδιο για την περαιτέρω ανάπτυξη των κυπροαμερικανικών σχέσεων, πέραν της πίεσης που ασκούσε, ως στρατηγικός εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, η κατοχική Τουρκία.

Πλέον πολλά από τα εμπόδια αυτά έχουν αρθεί, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο στο ουκρανικό ζήτημα όσο και ευρύτερα, έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο δυτικό στρατόπεδο. Ταυτόχρονα, ανέλαβε τις εκκενώσεις από το Ισραήλ και μεταγενέστερα την πρωτοβουλία για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο προς τα παράλια της Γάζας, ενισχύοντας τη διπλωματική της θέση στα μάτια των Αμερικανών.

Φαίνεται πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη δυνατότητα συνεργασίας με τη Λευκωσία σε μία ευρεία γκάμα σύγχρονων ζητημάτων, η οποία αγγίζει και την περιφερειακή ασφάλεια, την ενέργεια, καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω οικονομικής συνεργασίας, εξού και δημιουργούνται νέα περιθώρια εμβάθυνσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ, οι οποίες για δεκαετίες αντιμετώπιζαν την Κύπρο ως αγκάθι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παρά ως ένα κράτος με προστιθέμενη αξία στην περιοχή.

Δειτε Επισης

Κάθετη η Κυβέρνηση για το μπλοκάρισμα της Ρωσίας σε ΜΜΕ-«Συγκρούεται κατάφωρα με αρχές και αξίες»
Μετά από τρία χρόνια οδηγούνται στην Ολομέλεια οι προτάσεις Νόμου για το πόθεν έσχες
Μόνη εμπλοκή η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα δηλώνουν ΥΠΕΞ και Πρέσβης ΗΠΑ
Η Κύπρος ζητά από Κομισιόν στοχευμένη αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάκαμψης
Ανησυχία Στεφάνου για Κυπριακό και Ολγκίν-«Η ανάγκη για διάρρηξη του αδιεξόδου είναι αδήριτη»
Ενέκρινε τους καταλόγους θέσεων εισδοχής στη Δημόσια Υπηρεσία η Επιτροπή Θεσμών
Η Ραουνά συζήτησε το Κυπριακό με τον Ισπανό ομόλογό της στις Βρυξέλλες
To Yπουργικό ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2024 ύψους €351,3 εκ.
ΒΙΝΤΕΟ: Εικονική στάση πάνω από τη Λάρνακα έκανε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ σε πτήση Τελ Αβίβ-Βηρυτός
Θέματα ΕΟΑ συζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών σε επίσκεψη του στο ΣΑΛΑ