Έξι στους δέκα ΛΟΑΤΚΙ μαθητές κρύβουν την ταυτότητά τους-Νομικά εκτεθειμένες οι Rainbow οικογένειες

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που αποκαλύπτονται για τα άτομα που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στην Κύπρο, αφού έξι στους δέκα μαθητές που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα κρύβουν την ταυτότητά τους για να μην στοχοποιηθούν, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων αποφεύγει συγκεκριμένους χώρους, για να μην δεχθεί επίθεση. Όλα τα αυτά, την ώρα που οι rainbow οικογένειες παραμένουν νομοθετικά εκτεθειμένες, καθώς δεν υπάρχει πλαίσιο που να αναγνωρίζει ως γονείς ενός παιδιού δύο γυναίκες ή δύο άνδρες.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έθεσε επί τάπητος τα ευρήματα της τρίτης έκθεσης του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) με τίτλο «Η ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σε κρίσιμη καμπή: πρόοδος και προκλήσεις», που καταγράφουν ότι υπάρχουν ενδείξεις σταδιακής προόδου στην Κύπρο αναφορικά με τις διακρίσεις, όμως παραμένουν σε ψηλά επίπεδα, ενώ στα σχολεία φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν το θέμα με ευαισθησία, ωστόσο και εκεί παραμένουν σε ψηλά επίπεδα ο εκφοβισμός και η βία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, σε σχέση με την Κύπρο φαίνεται ότι οι 7 στους 10 Κύπριους έκρυψαν το σεξουαλικό τους προσανατολισμό για να είναι συμβατοί, το 71% δεν εκφράζουν δημόσια τη σχέση τους, το 39% αποφεύγει συγκεκριμένους χώρους για να μην δεχθούν επίθεση, το 29% των Κύπριων δηλώνουν ανοιχτά ότι είναι στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Το 61% των ΛΟΑΤΚΙ μαθητών αποκρύβουν την ταυτότητά τους, επειδή στοχοποιούνται τους περιγελούν, τους απαξιώνουν και νιώθουν μειονεκτικά να δείξουν την ταυτότητά τους. Το 61% των ερωτηθέντων ΛΟΑΤΚΙ στην Κύπρο δείχνει ότι η εκπαίδευση δεν αντιμετώπισε ουσιαστικά τα θέματα ΛΟΑΤΚΙ.

Παίρνοντας το λόγο, ο εκπρόσωπος της ACCEPT, Στέφανος Ευαγγελίδης υπέδειξε πως τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα δεν είναι κάτι διαφορετικό από τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Είναι κομμάτι μίας μειονότητας που δυστυχώς ή ευτυχώς μπορεί πιο εύκολα να βοηθηθεί για να περάσουμε στην ισοτιμία των μελών της. Η οποιαδήποτε φοβία ή ο εκφοβισμός, που βλέπουμε ότι υπάρχει, το βλέπουμε και στα παιδιά που είναι διαφορετικά».

Όσον αφορά στα περιστατικά ρητορικής μίσους, ο κ. Ευαγγελίδης επεσήμανε ότι υπάρχει μία αύξηση στα μηνύματα και σχόλια που λαμβάνουν και σημείωσε πως πρέπει να γίνει μία σωστή ενημέρωση, μέσω της παιδείας, στα παιδιά που να εξηγεί τι σημαίνει σεβασμός.

«Πρέπει να γίνει μία εθνική στρατηγική, να προχωρήσουμε νομοθεσίες για να καλύπτονται τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, όπως είναι για την ταυτότητα φύλου και το γάμο ΛΟΑΤΚΙ και την απόκτηση παιδιού. Θα αλλάξει τη δυναμική για προστασία των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ. Υπάρχουν ακραία άτομα, που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει να προστατεύσουμε την Κύπρο».

Συνεχίζοντας, ο κ. Ευαγγελίδης εξήγησε πως είναι σημαντικό να γίνει η εν λόγω εθνική στρατηγική, αφού η Κύπρος το 2026 θα αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία για ΛΟΑΤΚΙ θέματα και δεν είναι δυνατό να γίνει αυτό και να μην υπάρχει εθνική στρατηγική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Μπαίνουν στο σπίτι τρανς, την χτυπούν και η Αστυνομία δεν κάνει κάτι»-Σοβαρή καταγγελία στη Βουλή

Νομοθετικά εκτεθειμένες οι Rainbow families

Στην τοποθέτησή της, η εκπρόσωπος της οργάνωσης Rainbow Families cy-Πολύχρωμες Οικογένειες Κύπρου, Αννίτα Μιχαηλίδου, ανέφερε πως έχουν πολλά προβλήματα με τα μωρά τους, τονίζοντας πως δεν ξέρουν πώς τους αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση. Όπως εξήγησε, για κάποια θέματα θεωρούνται ως μονογιοί, σε άλλα θέματα θεωρούνται οικογένεια.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η αναγνώριση του δεύτερου γονιού. Θέλουμε να ξέρουμε τι θα γίνει σε περίπτωση που ένας γονέας πάθει κάτι. Ένα άλλο πρόβλημα είναι για τα σχολεία. Είναι στην ευχέρεια του κάθε Διευθυντή, δασκάλου ή νηπιαγωγού αν θα διδάξει κάτι. Παραγκωνίζονται από το εκπαιδευτικό σύστημα οι ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες και είναι ένας λόγος που υπάρχει εκφοβισμός».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τρόπο που γίνεται η εκπαίδευση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, κάποιοι δάσκαλοι επιλέγουν να μην αναφέρονται σε θέματα που αφορούν τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, επειδή δέχονται προσωπικές επιθέσεις από γονιούς, επειδή δεν θέλουν να ακούνε τα παιδιά τους αυτά τα πράγματα.

Η εκπρόσωπος του γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, Νάγια Χριστοδούλου, σημείωσε πως τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα υφίστανται διακρίσεις σε πολλά επίπεδα. «Έχουμε κάνει αρκετές, συστηματικές παρεμβάσεις και έχουμε συστάσεις για αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο».

Η τοποθέτηση των Υπουργείων

Από πλευράς του, ο Άριστος Τσιάρτας, Επικεφαλής του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντεγκληματικής και Σωφρονιστικής Πολιτικής και Καταπολέμησης της Έμφυλης Βιας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ανέφερε πως υπήρξε σημαντική διαφορά από το 2015 μέχρι και σήμερα, αφού έχουν γίνει αρκετές αλλαγές, με νέες νομοθεσίες που καλύπτουν τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, όπως είναι ο νόμος για τη ρητορική μίσους.

Όσον αφορά στην εθνική στρατηγική, ο κ. Τσιάρτας σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία κρατά ως φάρο την Ευρωπαϊκή στρατηγική και σε ό,τι αφορά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο που εφαρμόζεται στην Κύπρο, υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο, που απαγορεύει τις διακρίσεις στην εργασία, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

«Οι αναφορές για τις rainbow families που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή στρατηγική θα περιληφθούν και στην εθνική στρατηγική, που θα είναι έτοιμη μέχρι και το τέλος του χρόνου. Ένα παιδί σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης, είναι παιδί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, πρέπει σε όλες τις χώρες να έχει τα ίδια δικαιώματα. Το κρίσιμο καθεστώς έχει δεσμευτικές δικλίδες. Δεν μας υποχρεώνει η ΕΕ να έχουμε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου».

Ο κ. Τσιάρτας σημείωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι επαφές με τις οργανώσεις, για να καταγραφούν απόψεις για την εθνική στρατηγική, ενώ στη συνέχεια, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα έχει επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους. «Στη στρατηγική θα μπουν τα ζητήματα της αναγνώρισης, της βίας και του εκφοβισμού, των πολύχρωμων οικογενειών και τα ζητήματα της ταυτότητας φύλου. Για τις πολύχρωμες οικογένειες θα είναι το θέμα των διακρίσεων, της εύκολης διαμονής σε χώρες της ΕΕ. Στα ζητήματα των διακρίσεων και των δικαιωμάτων τους θα υπάρχει αναφορά και για την αναγνώριση των δύο γονιών».

Από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, η λειτουργός εργασίας, Αλεξία Χατζηκουμή, σημείωσε πως υπάρχουν νομοθεσίες που κατοχυρώνουν την ίση πρόσβαση στην εργασία. «Θεωρούμε ότι οποιοσδήποτε εκσυγχονισμός θα γίνει στη νομοθεσία, εκκρεμούν λόγω της εκκρεμότητας με την ταυτότητα φύλου. Για το θέμα των απολύσεων, ενόψει του ότι οι νόμοι είναι ειδικοί, οποιαδήποτε ευνοϊκή μεταχείρηση λόγω ΛΟΑΤΚΙ, θα πρέπει να εφαρμόζονται αυτοί οι νόμοι».

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Ελένη Παπαμιχαήλ, επεσήμανε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα του εκφοβισμού και των διακρίσεων σε πολλαπλά επίπεδα και όχι αποσπασματικά και εξήγησε πως δεν μπορεί μόνο του το Υπουργείο Παιδείας να αντιμετωπίσει το θέμα.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση για την εθνική στρατηγική. Θα είναι πολύ χρήσιμη για τα θέματα ΛΟΑΤΚΙ για να υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές για αντιμετώπιση του θέματος. Το ΥΠΑΝ έχει εφαρμόσει την αντιρατσιστική πολιτική. Είμαστε στη διάθεση όλων για την εκπόνηση της εθνικής στρατηγικής. Να απαντήσω για το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, εκείνο που γίνεται είναι να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών και να μην στοχοποιούνται».

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που χαρίζουν πάνω από 1 εκ. ευρώ στο Τζόκερ
Τον θεμέλιο λίθο για τη Μονάδα Κυκλοτρονίου στο Ογκολογικό κατέθεσε ο Πρόεδρος
Υπερψηφίστηκε νομοθεσία που ενισχύει πλαίσιο καταπολέμησης εταιρικής φοροδιαφυγής
Ψηφίστηκε νόμος για κύρωση συμφωνίας ΚΔ-Ελλάδας για φυσικές καταστροφές
Ανακαλούνται τα επιβληθέντα πρόστιμα για πραγματικούς δικαιούχους εταιρειών
Δεν αλλάζει το νομοσχέδιο για Συνήγορο του Ασθενή το Υπ. Υγείας-Μπήκε στο τελικό στάδιο στη Βουλή
«Μαθητές καπνίζουν, σπάζουν παράθυρα, κρέμονται από τα παράθυρα»-Αρκετές καταγγελίες για λεωφορεία
Αποσύρθηκαν από την κυπριακή αγορά παιδικά προϊόντα
Εντός έξι μηνών ολοκληρώνονται οι προσφορές για το δρόμο Πάφου και Πόλης-Εκτιμήσεις για κόστος 90 εκ.
Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας λόγω υπερπληρότητας και ελλείψεων