Ξεκινά την ανασκόπηση της η ΕΔΕΚ-Οι παράγοντες αξιολόγησης του αποτελέσματος

Τη δική της πρώτη ανασκόπηση για το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών θα κάνει η ΕΔΕΚ σήμερα. Όπως και τα υπόλοιπα κόμματα, οι σοσιαλιστές βρίσκονται την τελευταία εβδομάδα στη διαδικασία ανάλυσης και μελέτης τόσο των αριθμών, όσο και των νέων δεδομένων που δημιούργησαν οι εκλογές, ώστε να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΔΕΚ στις Ευρωεκλογές είδε το ποσοστό της να μειώνεται και έπεσε στην έκτη θέση της κατάταξης. Σε πρώτο στάδιο, ωστόσο, η εξέλιξη αυτή δεν θεωρείται και τόσο κακή για το κόμμα, υπό την έννοια ότι συγκράτησε το ποσοστό του περισσότερο από άλλες δυνάμεις, ενώ χωρίς τη σφήνα του Φειδία Παναγιώτου θα παρέμενε πέμπτο, όπως ήταν και στις τελευταίες Βουλευτικές Εκλογές.

Δεδομένου ότι το κόμμα πέρασε από χίλια μύρια κύματα τα τελευταία χρόνια, βίωσε μία από τις χειρότερες φάσεις εσωστρέφειας της ιστορίας του και έχασε σημαντικά στελέχη και μέλη, η απώλεια περίπου ενάμιση μονάδας δεν αξιολογείται ως καταστροφικό αποτέλεσμα. Αντιθέτως, στην ΕΔΕΚ θεωρούν ότι ο κομματικός πυρήνας φαίνεται να έμεινε πιστός και να μην έκανε άλλες επιλογές στην κάλπη.

Σε σχέση με το 10,58% του 2019, το 5,1% που κατέγραψε σήμερα η ΕΔΕΚ θεωρητικά είναι μείωση κατά το ήμισυ. Ωστόσο στην περίπτωσή της δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές, κάτι που θα ήταν πιο ορθό, επειδή σε κάποιο βαθμό εκείνο το ποσοστό ήταν πλασματικό και προήλθε από τη μεγάλη κινητοποίηση που υπήρχε τότε να στηριχθεί για να μην κερδίσει έδρα το ΕΛΑΜ και, ως εκ τούτου, στη Βύρωνος γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν ήταν δικό τους στην ολότητά του.

Πιο θετική από τις Ευρωεκλογές είναι, πάντως, η εικόνα στις τοπικές εκλογές. Επιλογές προερχόμενες από την ΕΔΕΚ είναι οι δήμαρχοι Λευκάρων και Καραβά, ενώ θεωρείται πως απέδωσαν καλά οι συνεργασίες. Ευχαριστημένοι είναι στους σοσιαλιστές και από τις επιδόσεις σε Δημοτικά Συμβούλια και Σχολικές Εφορείες. Ωστόσο στην ΕΔΕΚ, όπως και στα περισσότερα κόμματα, παρουσιάστηκε το φαινόμενο των αποκλίσεων, το οποίο προβληματίζει. Δηλαδή σε κάλπες που είχαν πολύ καλή απόδοση σε ψηφοδέλτια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν επιλέχθηκε το κόμμα για τις Ευρωεκλογές.

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη ήττα του πολιτικού συστήματος στην Κύπρο, μεγάλος προβληματισμός φαίνεται να υπάρχει στην ΕΔΕΚ για το γεγονός ότι στα μάτια της κοινής γνώμης δεν κατάφερε να διαφοροποιηθεί επαρκώς, παρόλο που θεωρούσε ότι είχε θέσεις που μπορούσαν να ξεχωρίσουν. Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να μελετηθεί πιο εντατικά, ώστε οι σοσιαλιστές να βρουν τους τρόπους εκείνους να διεισδύουν στην κοινωνία καλύτερα οι πολιτικές τους προτάσεις και τα μηνύματά τους αλλά και να βελτιώσουν ευρύτερα την εικόνα τους. Θα πρέπει, ταυτόχρονα, να συζητηθούν και οι λόγοι που οδήγησαν στο φαινόμενο Φειδία. Η πρώτη ανάγνωση της ΕΔΕΚ φαίνεται να είναι πως διοχετεύθηκε μια δικαιολογημένη αντίδραση σε λάθος κατεύθυνση και με λάθος φορέα.

Αν και τις προηγούμενες ημέρες δεν ακούστηκαν οποιεσδήποτε φωνές αμφισβήτησης της ηγεσίας του κόμματος, το στέλεχος της ΕΔΕΚ και πρώην δήμαρχος Στροβόλου, Σάββας Ηλιοφώτου, με παρέμβασή του την Κυριακή έθεσε ξεκάθαρα θέμα ηγεσίας, ζητώντας την προκήρυξη εκλογικού συνεδρίου. Έθεσε υπαρξιακό ζήτημα για την ΕΔΕΚ, ενώ, παρόλο που δεν έριξε όλο το φταίξιμο στον πρόεδρο του κόμματος, ανέφερε πως η ΕΔΕΚ χρειάζεται επείγοντος οξυγόνο και αυτός που θα της δώσει δεν είναι ο Μαρίνος Σιζόπουλος. «Αναγνωρίζω ότι έκανες ότι μπορούσες, με τον τρόπο που πίστευες και τουλάχιστον έχεις περάσει το μήνυμα ότι νοικοκύρεψες οικονομικά το κόμμα. Δεν κατάφερες να γίνεις ο ηγέτης με μια μεγάλη αγκαλιά ανοιχτή, που με αγάπη και μεγαλοψυχία αγκαλιάζει με τον ίδιο τρόπο και τα καλά και τα κακά παιδιά του», ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Σιζόπουλο, ενώ η εγκωμιαστική αναφορά του στον βουλευτή του κόμματος Ανδρέα Αποστόλου, ενδεχομένως να μπορεί να ερμηνευθεί ως «χρίσμα» από μέρους του κ. Ηλιοφώτου.

Πέραν της παρέμβασης Ηλιοφώτου, που δεν είναι γνωστό κατά πόσον έχει αντίκρισμα και σε άλλα στελέχη, αυτό που φαίνεται να αναπτύσσεται ως τάση στο κόμμα, είναι μουρμούρα αναφορικά με τον τρόπο που λειτουργεί η σχέση με την Κυβέρνηση, όπως υπάρχει και στις τάξεις της ΔΗΠΑ και του ΔΗΚΟ. Δεν είναι σαφές αν κάτι τέτοιο θα συμβεί στη σημερινή συνεδρία, αλλά κάποια στιγμή στο στάδιο της αξιολόγησης αναμένεται ότι στελέχη θα ζητήσουν να υπάρξει επαναπροσδιορισμός αυτής της σχέσης συμπολίτευσης, ώστε να ακούγεται εντονότερα η φωνή της ΕΔΕΚ. Ενδεχομένως αυτή η μουρμούρα να αυξηθεί κιόλας τις επόμενες ημέρες, επειδή μεσολάβησε και ο διορισμός Υφυπουργού Μετανάστευσης και πάλι δεν επιλέχθηκε πρόσωπο προερχόμενο από το κόμμα, που διαθέτει μόλις ένα εκπρόσωπο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν στην ΕΔΕΚ προσδοκούσαν ότι θα είχαν τον πρώτο λόγο ως προς το πρόσωπο όταν δημιουργείτο το Υφυπουργείο.

Δειτε Επισης

Διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα για το ψήφισμα της τουρκικής βουλής
Ενώπιον του Υπουργικού τα νέα κριτήρια εξέτασης αιτήσεων για τα σχέδια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Ν. Χριστοδουλίδης: Υποσχεθήκαμε λογοδοσία και πρέπει να το κάνουμε στην πράξη και όχι στα λόγια
Εκτός τόπου και χρόνου ο Μπαχτσελί-«Ο Δένδιας είναι σε παραλήρημα και η Βανδή είναι ασεβής»
Πρόεδρος: Η ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου ενισχύει προσπάθειες για λύση
Αρχιεπίσκοπος: Χρειάζεται νέα προσέγγιση από την πλευράς μας στο Κυπριακό
Ύπατος Πρόεδρος AHEPA: Στην Κύπρο δοκιμάζονται τα όρια του Ελληνισμού
Για προσπάθειες Κύπρου για Γάζα,για Ουκρανία και επέτειο εισβολής μίλησε ο Κόμπος στο ΣΕΥ
Βρυξέλλες και όχι Βουδαπέστη η επόμενη άτυπη σύνοδος ΥΠΕΞ της ΕΕ ανακοίνωσε ο Μπορέλ
Ιωάννου: Η επανένωση της χώρας μας είναι μονόδρομος