Έκθεση ΕΕ δείχνει επιδείνωση των θεμελιωδών ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ενέκριναν την 26η ετήσια έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ειδική Διοικητική Περιοχή Χονγκ Κονγκ. Η έκθεση καλύπτει τις εξελίξεις που σημειώθηκαν το 2023.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν η αναμόρφωση του εκλογικού συστήματος των περιφερειακών συμβουλίων, που εγκρίθηκε στις 6 Ιουλίου, μείωσε δραστικά τον αριθμό των άμεσα εκλεγμένων μελών σε λιγότερο από το ένα πέμπτο. Στο πλαίσιο του τροποποιημένου νόμου, οι υποψήφιοι πρέπει να υποβληθούν σε εκτενή διαδικασία ελέγχου.

Στο τέλος της διαδικασίας, κανένας φιλοδημοκρατικός υποψήφιος δεν διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπόρεσαν να διοργανώσουν εκδηλώσεις συγκέντρωσης κεφαλαίων. Η εκλογή του περιφερειακού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου και το ποσοστό συμμετοχής ήταν ιστορικά χαμηλό.

Για πρώτη φορά, ο νόμος περί εθνικής ασφάλειας εφαρμόστηκε εξωεδαφικά. Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ εξέδωσαν κατάλογο καταζητούμενων στον οποίον στοχεύονται ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ οι οποίοι διαμένουν στο εξωτερικό και επικήρυξαν 13 αυτοεξόριστους ακτιβιστές κατηγορώντας τους για εικαζόμενη αθέμιτη σύμπραξη με ξένες χώρες ή εξωτερικά στοιχεία.

Συνεχίστηκαν οι δίκες σε βάρος ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας, υπερασπιστών και πολιτικών βάσει του νόμου περί εθνικής ασφάλειας και της σχετικής νομοθεσίας. Οι ακροάσεις που αφορούσαν τις υποθέσεις των 47 ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στις προκριματικές εκλογές το 2021 ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο και περατώθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η δίκη κατά του ιστοτόπου Stand News, με κατηγορίες βάσει του νόμου της αποικιοκρατικής εποχής περί στάσης σε βάρος δύο πρώην αρχισυντακτών του ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης που έχει διαλυθεί, διακόπηκε τον Νοέμβριο και αναβλήθηκε για την άνοιξη του 2024.

Η δίκη του επιχειρηματία μέσων ενημέρωσης και υπέρμαχου της δημοκρατίας Jimmy Lai για λόγους εθνικής ασφάλειας ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου. Το χρονοδιάγραμμα της ακροαματικής διαδικασίας για τη δίκη κατά της Συμμαχίας του Χονγκ Κονγκ Υπέρ των Πατριωτικών Δημοκρατικών Κινημάτων στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της ακτιβίστριας Chow Hang-tung, δεν είχε ανακοινωθεί έως το τέλος του 2023.

Αντίθετα, το 2023 υπήρξαν ελπιδοφόρες ενδείξεις προόδου όσον αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ+ ατόμων στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίες προήλθαν κυρίως από το δικαστικό σώμα.

Στην ετήσια έκθεση υπογραμμίζονται οι σημαντικοί εμπορικοί δεσμοί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Χονγκ Κονγκ. Με 1.550 εταιρείες, η ΕΕ παρέμεινε η μεγαλύτερη ξένη επιχειρηματική κοινότητα. Η ΕΕ ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Χονγκ Κονγκ, μετά την ηπειρωτική Κίνα και την Ταϊβάν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έβγαλε τον στρατό η Κυβέρνηση της Κένυας-Διεθνή παρέμβαση ζητά ο ηγέτης της αντιπολίτευσης
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν διπλωματική συμφωνία για αποτροπή πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολάχ
ΠΟΥ: Περίπου 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους σκοτώνει κάθε χρόνο το αλκοόλ
Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στη Γαλλία-Ξεκίνησαν να ψηφίζουν οι Γάλλοι του εξωτερικού
Σε ρωσική μαύρη λίστα 81 ΜΜΕ της ΕΕ-Αανάμεσα τους τρία κυπριακά
Κλείδωσε η τριπλέτα Ούρσουλα, Κόστα, Κάλας για Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ
BINTEO: Απίστευτες εικόνες στην Κένυα-Διαδηλωτές εισβάλλουν στο Kοινοβούλιο, ανοίγει πυρ η Aστυνομία
Ποινή φυλάκισης δύο ετών για τον Φρέντη Μπελέρη
Στοιχειωμένο, απόκοσμο, γεμάτο μεταφυσική δραστηριότητα-Τι γίνεται στο περιβόητο Τρίγωνο Bridgewater
«Πανευτυχής» η Στέλλα Ασάνζ για τη συμφωνία απελευθέρωσης του συζύγου της Τζούλιαν