Απαντά στις αναφορές Εισαγγελέα η Ειρήνη για Κατσουνωτό-«Κυνηγά φαντάσματα και αναπτύσσει συνωμοσιολογίες»

Στις αναφορές στο πρόσωπο της από τον Γενικό Εισαγγελέα, κατά τη διάρκεια της αντεξέτασης του από τον δικηγόρο του Γενικού Ελεγκτή, στα πλαίσια της εξέτασης της αίτησης για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη την οποία ζητά ο Γιώργος Σαββίδης, απαντά η Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Ο κ. Σαββίδης, κληθείς να απαντήσει σε ερώτημα που αφορούσε την υπόθεση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα την οποία διερεύνησε η Αρχή κατά της Διαφθοράς, η οποία είχε εισηγηθεί την ποινική δίωξη του αξιωματικού της Αστυνομίας Μιχάλη Κατσουνωτού, ωστόσο ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε να μην προχωρήσει, αναφέρθηκε και στο όνομα της κ. Χαραλαμπίδου, η οποία είχε καλέσει τον πρόεδρο της Αρχής ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών.

Απαντώντας στις αναφορές του Γενικού Εισαγγελέα, η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρει πως, «περιέργως, είπε ο κ. Σαββίδης, δύο μέρες πριν τη λήψη της κατάθεσης της ένστασης του κ. Μιχαηλίδη, η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου ενέγραψε θέμα στη Βουλή για την Αρχή, και η εφημερίδα Πολίτης, έγραψε για την απόφαση της Αρχής να διωχθεί ο κ. Κατσουνωτός". Αυτά είπε ο Γιώργος Σαββίδη , Γ. Εισαγγελέας της Δημοκρατίας στην αντεξέταση του ο οποίος επιβεβαιωμένα πλέον κυνηγά φαντάσματα και αναπτύσσει συνωμοσιολογίες για την κριτική που δέχεται η υπηρεσία του, ενώ η απόλυτη ευθύνη ανήκει στον ίδιο και τους χειρισμούς του. Όπως συμβαίνει και στην προκειμένη».

Η κ. Χαραλαμπίδου υποδεικνύει πως «το θέμα στην Επιτροπή θεσμών ενεγράφη πολύ πριν και επικαλούμαι τον Δημήτρη Δημητρίου», προσθέτοντας πως «η ατζέντα δε της επιτροπής κυκλοφορεί μια βδομάδα πριν τη συνεδρίαση. Αυτή είναι η συνήθης διαδικασία μπορεί να το επιβεβαιώσει και η Γραμματεία της επιτροπής. Η ενημέρωση που είχαμε και επιβεβαιώθηκε από τον Επίτροπο Διαφάνειας ήταν ότι ενώ υπήρχε απόφαση για μη δίωξη Κατσουνωτού από τον Γ. Εισαγγελέα, αυτός δεν δημοσιοποιούσε την απόφαση του, ενώ σε επιστολή όπως αποκαλύφθηκε και στην επιτροπή, την οποία η Νομική Υπηρεσία χαρακτήρισε ως εμπιστευτική, κοινοποιούσε την απόφαση του στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. Έριξαν το μπαλάκι στην Αρχή δεσμεύοντας την και με εμπιστευτικότητα».

Είναι για αυτό το λόγο που ενέγραψε το θέμα στην Επιτροπή θεσμών και για σκοπούς διαφάνειας και λογοδοσίας, τονίζει η Ειρήνη Χαραλμπίδου, αναφέροντας παράλληλα πως «ήταν ο μόνος τρόπος να ενημερωθούμε από την Αρχή κατά της διαφθοράς, αφού η Νομική Υπηρεσία έπαιζε κρυφτούλι».

Περαιτέρω, αναφέρει πως «πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, η Αρχή κατά της Διαφθοράς ξεκαθάριζε ότι ήταν θέμα του Εισαγγελέα να κοινοποιήσει ο ίδιος την απόφαση του, πράγμα που δεν έκανε. Όπως ανέφερα και πιο πάνω η ατζέντα της επιτροπής κυκλοφορεί μια βδομάδα πριν τη συνεδρίαση οπότε οι δημοσιογράφοι την γνώριζαν».

Όσο αφορά την ρεπορτάζ της εφημερίδας Πολίτης, η κ. Χαλαμπίδου αναφέρει «ας τοποθετηθούν οι ίδιοι όπως και ο δημοσιογράφος που υπογράφει το πρωτοσέλιδο γιατί και πώς ασχολήθηκαν. Πάντως με μένα δεν είχαν οποιαδήποτε επαφή. Υπό τη δημοσιογραφική μου ιδιότητα είναι αυτονόητο το πρωτοσέλιδο που έβγαλαν».

Καταληκτικά, η κ. Χαραλαμπίδου σημειώνει πως «ο Γενικός Εισαγγελέας ας είχε την τόλμη να ανακοινώσει την απόφαση του με διαφάνεια και όχι να στέλνει επιστολές με χαρακτηρισμό εμπιστευτικότητας. Η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι μια πρακτική που πρέπει επειγόντως να ενταχθεί στην κουλτούρα της Νομικής Υπηρεσίας προς ενίσχυση του Κράτους Δικαίου».

Δειτε Επισης

Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για εμπορία ανθρώπων-«Η Κυβέρνηση της ΚΔ πληροί στο ακέραιο τα ελάχιστα πρότυπα»
ΒΙΝΤΕΟ: Έβγαλε τον στρατό η Κυβέρνηση της Κένυας-Διεθνή παρέμβαση ζητά ο ηγέτης της αντιπολίτευσης
Από τα 13 της στο δρόμο των ναρκωτικών και στα 34 με διψήφιο αριθμό στο εδώλιο του κατηγορουμένου
Συνελήφθη 45χρονος που καταζητείτο για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης
Απαντά σε Φιντάν ο Πρόεδρος-«Η Κύπρος είναι κέντρο ανθρωπιστικών επιχειρήσεων»
Συνελήφθη 17χρονος που καταζητείτο για σοβαρή υπόθεση
Χειροπέδες σε 25χρονο για την πυρκαγιά στην Αραδίππου, καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο
Χιλιάδες προϊόντα «μαϊμού» κατασχέθηκαν από υποστατικά στην επαρχία Αμμοχώστου
Στο Απολλώνειο Νοσοκομείο ο υπουργός Υγείας-Ένιωσε αδιαθεσία
Διέταξε έρευνα η Αστυνομία για πώληση Ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα-Κλήθηκε για κατάθεση Γερμανός