ΑΗΚ: Δεν ευθυνόμαστε εμείς για την πρόκληση της πυρκαγιάς στον Φαρμακά

Δεν ευθύνεται το δίκτυο της ΑΗΚ για την πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο στον Φαρμακά, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, προσθέτοντας ότι η ΑΗΚ θα διερευνήσει την αιτία της πυρκαγιάς.

«Η θέση της ΑΗΚ είναι ότι δεν ευθύνεται το δίκτυό της, διότι η πυρκαγιά σημειώθηκε στις 16:00 και όλοι (Σ.Σ. οι κάτοικοι της περιοχής) είχαν ρεύμα. Λογικά, αν είχε καεί κάποια ασφάλεια σε μετασχηματιστή της ΑΗΚ, θα διακοπτόταν και η παροχή ρεύματος», ανέφερε αρχικά η κ. Παπαδοπούλου.

«Αντιθέτως, η παροχή ρεύματος διακόπηκε στις 18:40, άρα υπήρχε ρεύμα την ώρα της πυρκαγιάς», επεσήμανε, κληθείσα να σχολιάσει την ανακοίνωση από πλευράς Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πως στο πλαίσιο της διερεύνησης που έγινε για τα αίτια της πυρκαγιάς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα  σε ασφαλειοθήκη μετασχηματιστή της ΑΗΚ.

Εν συνεχεία, η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ διευκρίνισε, στη δήλωσή της στο ΚΥΠΕ, ότι η αιτία της πυρκαγιάς θα διερευνηθεί και από την ΑΗΚ για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη. Αναφερόμενη στις μέχρι στιγμής ενέργειες της ΑΗΚ, είπε ότι η Αρχή φρόντισε να μεταφέρει γεννήτριες από τις άλλες πόλεις για να ηλεκτροδοτήσει τις κοινότητες Φαρμακά και Καμπί, προσθέτοντας ότι έχει ηλεκτροδοτηθεί το 90% και των δύο κοινοτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από βραχυκύκλωμα σε μετασχηματιστή της ΑΗΚ η πυρκαγιά στον Φαρμακά-Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις

Προς το παρόν, συνέχισε η Χριστίνα Παπαδοπούλου, προτεραιότητα είναι να επιδιορθωθούν οι ζημιές και να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο υπόλοιπο 10% των δύο κοινοτήτων. Όπως είπε, κάηκαν 5 πάσσαλοι μέσης τάσης και 2 μετασχηματιστές, ενώ υπέστη ζημιά και το δίκτυο χαμηλής τάσης.  

Επιπρόσθετα, η κ. Παπαδοπούλου επεσήμανε ότι ο πάσσαλος, στον οποίο ήταν στερεωμένος ο μετασχηματιστής, ήταν καμένος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η διακοπή ρεύματος προκλήθηκε από την πυρκαγιά και προσθέτοντας ότι θα διεξαχθεί έρευνα από εμπειρογνώμονες.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ τόνισε ότι επιτόπου βρίσκονται αρκετά συνεργεία της Αρχής, καθώς και διευθυντικά στελέχη, τα οποία συντονίζουν το Κέντρο που έχει στηθεί για να διεξαχθούν οι εργασίες όσο το δυνατό πιο γρήγορα.

Σημείωσε ακόμη ότι συνεργείο της ΑΗΚ βρέθηκε στον χώρο από τις 18:40 το Σάββατο, αφότου σημειώθηκε η διακοπή ρεύματος, και ήταν σε ετοιμότητα μέχρι να πάρει το πράσινο φως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία Κύπρου και το Τμήμα Δασών για να πλησιάσει στην περιοχή και να μπορέσει να εκτιμήσει τις ζημιές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Α. Μιχαηλίδου: Δρομολογούνται λύσεις σε προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Απόστολος Λουκάς
Έπεσε ο πέλεκυς στην υπόθεση ανθρωποκτονίας του Δωρόθεου στα Λατσιά-«Επώδυνος θάνατος, υπέδειξαν αναλγησία»
Εισηγείται ποινικά αδικήματα για τρία άτομα και πέντε για πειθαρχικά η Ερευνητική-Καταλογίζονται και πολιτικές ευθύνες
Περιπολία των Φοινικούδων από μέλη της αντιοχλαγωγικής ανακοίνωσε ο Πρόεδρος
Προσωρινή μετακίνηση του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Πάφου
Η ΕΛΑΣ εκτιμά ότι η Μουρτζούκου ευθύνεται και για τον θάνατο του Παναγιωτάκη-Θέλει ολοκληρωμένη ομολογία
Αθώοι από το εκ πρώτης όψεως Σήφης και Σπύρος για την δολοφονία Ανδρονίκου-«Καμία μαρτυρία για οργάνωση»
Ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης της παράνομης δίωξης Σενέρ Λεβέντ από τη Βουλή
Σε δίκη βαρυποινίτης, επιχειρηματίες και δεσμοφύλακας, ελεύθεροι υπό όρους-Δεν εξασφάλισαν μαρτυρία για ναρκωτικά και προστασία
Τα κόμματα για τη συμπλήρωση 14 ετών από τη φονική έκρηξη στο Μαρί