Έξι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση στη Σομαλία

Βόμβα που είχαν τοποθετήσει τζιχαντιστές της οργάνωσης Σεμπάμπ εξερράγη χθες Σάββατο πλήττοντας οχηματοπομπή του σομαλικού στρατού, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον έξι στρατιωτικούς, ανάμεσά τους σε έναν συνταγματάρχη, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η έκρηξη έγινε καθώς δύναμη που περιπολούσε πέρα από την πόλη Γκοφγκαντούντ, περίπου 30 χιλιόμετρα από την Μπαϊντόα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της αφρικανικής χώρας. «Έξι μέλη του στρατού», ανάμεσά τους συνταγματάρχης, «σκοτώθηκαν επιτόπου», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χασάν Μοχάμεντ, αξιωματικός στην Μπαϊντόα. Πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Η Σεμπάμπ, τζιχαντιστική οργάνωση που ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για την ενέργεια. Οι τοποθετήσεις βομβών και άλλες επιθέσεις είναι συχνές στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου και στην Μπαϊντόα, μολονότι ο αριθμός τους έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες.

Την περασμένη εβδομάδα, η σομαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως πέντε στρατιώτες και σχεδόν 50 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στη Σελντίρ, βόρεια της πρωτεύουσας.

Η Harakat Shabaab al-Mujahidin ή Σεμπάμπ («Νεολαία») πολεμά για πάνω από 16 χρόνια εναντίον της σομαλικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Η οργάνωση δημιουργήθηκε από Μουτζαχεντίν που πολεμούσαν ενάντια στη Σοβιετική Ένωση στο Αφγανιστάν και όταν γύρισαν πήραν τα όπλα.

Παρότι εκδιώχθηκε από την πρωτεύουσα το 2011 από δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης, παραμένει παρούσα σε αγροτικές περιοχές. Από εκεί εξαπολύει συχνές επιθέσεις εναντίον πολιτικών και στρατιωτικών στόχων, κυρίως στη Σομαλία, αλλά και σε γειτονικά κράτη, ειδικά στην Κένυα.

Η σομαλική ομοσπονδιακή κυβέρνηση διεξάγει από το περασμένο καλοκαίρι ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις, με υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, της δύναμης ATMIS της Αφρικανικής Ένωσης και παραστρατιωτικών ομάδων διαφόρων φυλών, που επέτρεψαν να ανακαταληφθούν τομείς της κεντρικής Σομαλίας.

Πηγή: in.gr

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Τέσσερις επιθέσεις ενόπλων στη Ρωσία-Νεκροί ένας ιερέας, αστυνομικοί και δύο από τους δράστες
Συνελήφθη 32χρονος που διέμενε παράνομα στην Κύπρο και βιντεοσκοπούσε λουόμενους σε παραλία
Σε σοβαρή κατάσταση μοτοσικλετιστής μετά από σύγκρουση με όχημα στην Πάφο
ΒΙΝΤΕΟ: Ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε συναγωγή στη Ρωσία-Ένας αστυνομικός νεκρός
ΒΙΝΤΕΟ: Νεκρός ένας από τους αγνοούμενους από τις πλημμύρες στην Ελβετία-Ψάχνουν άλλους δύο
Νέο συμβάν με Boeing-Αεροσκάφος της KLM επέστρεψε στο Άμστερνταμ έπειτα από τεχνικό πρόβλημα
Βίντεο από την απόπειρα φόνου εναντίον αστυνομικού στη Λευκωσία-Έτσι ενήργησε ο ύποπτος
Συνελήφθησαν 28 αλλοδαποί που διέμεναν και εργάζονταν παράνομα στην Κύπρο
ΒΙΝΤΕΟ: Χάος στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ λόγω της διακοπής ρεύματος-Ακυρώθηκε πτήση προς Πάφο
Προκαλεί ο πατέρας του Λύτρα-«Ποτέ δεν θα σήκωνε χέρι ο γιος μου, η γυναίκα του έδωσε αφορμή»