Άλλα στα πρωτόκολλα, άλλα στην πράξη-Πλήρωσε με τη ζωή της την αποτυχία της Αστυνομίας η Petya

Για άλλη μια φορά, η Αστυνομία τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Για άλλη μια φορά έσπευσε να υπεραμυνθεί των ενεργειών της, για άλλη μια φορά εμφανίστηκε άμοιρη ευθυνών. Για άλλη μια φορά διατάχθηκε έρευνα, που πολύ πιθανόν - όπως έδειξε και η ιστορία - στην πορεία, όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας θα τοποθετηθεί προσεκτικά σε ένα συρτάρι μαζί με άλλες τόσες, και για άλλη μια φορά το Σώμα Ασφαλείας της χώρας μας, απέτυχε παταγωδώς να προσφέρει ασφάλεια σε ένα πολίτη. Και ναι απέτυχε, αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν μπορούν πλέον τα άλλοθι να γίνονται ανεκτά, όταν από αυτή την αποτυχία του ίδιου του Σώματος Ασφαλείας της χώρας, δολοφονούνται άνθρωποι που η Αστυνομία είχε υποχρέωση να προστατεύσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποτάθηκε στο σώμα ασφάλειας αλλά ανταποκρίθηκε όταν το δικό της σώμα ήταν ήδη νεκρό

Μετά από ένα ντόμινο αποτυχιών και αστοχιών, αναμφίβολα κάποιοι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στη θέση τους. Αυτοί οι κάποιοι όμως, συνεχίζουν να βρίσκονται στη θέση τους και να λαμβάνουν τους παχουλούς μισθούς τους, ανεξαρτήτως εάν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα για τα οποία τους πληρώνει το κράτος και ο φορολογούμενος πολίτης, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να νιώθει ασφάλεια και να έχει εμπιστοσύνη στις Διωκτικές Αρχές της χώρας. Αντί αυτού, τα τελευταία χρόνια το έργο επαναλαμβάνεται συχνά πυκνά, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να μετατρέπεται σε ένα ανέκδοτο. Και ενώ θα ανέμενε κανείς να ληφθούν αποφάσεις, με ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, οι ιθύνοντες το μόνο που κάνουν είναι να δεσμεύονται, να υπογράφουν πρωτόκολλα και να προβαίνουν σε βαρύγδουπες δηλώσεις, σε μια προσπάθεια να διορθώσουν τα κακώς έχοντας με επικοινωνιακά αφηγήματα, ενώ στην πράξη παίρνουν απροβίβαστο.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της 41χρονης Petya Krateva που δολοφονήθηκε στην Πάφο, το πρωί της Παρασκευής, από τον σύζυγο της, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης αλλά «αναζητήθηκε» χωρίς να εντοπιστεί από την Αστυνομία. Εξαιτίας της ανεπάρκειας μελών ή στελεχών της Αστυνομίας, η οποία ασφαλώς και έχει καταρτισμένους και επαγγελματίες αστυνομικούς, η Αστυνομία δεν κατάφερε να αποτρέψει το έγκλημα. Βέβαια, αν αυτή η γυναίκα δεν ήταν Βουλγαρικής καταγωγής ή ήταν συγγενής ενός αξιωματούχου, αναμφίβολα θα είχε διαφορετική μεταχείριση, τόσο πριν τον θάνατο της, όσο και μετά. Και δεν πρόκειται για λαϊκίστικές προσεγγίσεις αλλά για μια πραγματικότητα, όσο και αν κάποιοι αρνούνται να το παραδεχθούν.

Πέραν του ότι όμως ήταν καταζητούμενος ο δράστης και σε βάρος του υπήρχαν και άλλες καταγγελίες για βία στην οικογένεια, εντούτοις πριν την δολοφονία, γείτονες επικοινώνησαν ή μάλλον προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με την Αστυνομία για να την ενημερώσουν, αλλά ο ένας παρέπεμπε τον μάρτυρα σε άλλον, μέχρι που η Petya κατέληξε να κείτεται νεκρή στο πεζοδρόμιο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Αστυνομία έσπευσε να απορρίψει κάθε κατηγορία και εννοείται να ξεκαθαρίσει πως τα έκανε όλα σωστά. Στην πραγματικότητα όμως, δεν έκανε τίποτα σωστό, από τα όσα η ίδια αναφέρει στην επίσημη σελίδα της, για τα οποία υπογράφονται πρωτόκολλα και οι εμπλεκόμενοι περηφανεύονται, βγάζοντας αναμνηστικές φωτογραφίες.

Γράφοντας κανείς στην σελίδα αναζήτησης στο διαδίκτυο, «Αστυνομία Κύπρου - Βία στην Οικογένεια», σε παραπέμπει σε ένα πρωτόκολλο της Αστυνομίας το οποίο αρχικά αναφέρει πως «κάθε πολίτης, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει δικαίωμα στη σωματική ακεραιότητα, στην ελεύθερη σκέψη και έκφραση, στην ίση μεταχείριση και στον σεβασμό. Η βία μεταξύ μελών της ίδιας οικογένειας έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στα θύματα και αποτελεί πολύ σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και του νόμου».

Σε ό,τι αφορά το ρόλο της Αστυνομίας, σημειώνεται μεταξύ άλλων, το εξής: «Η Αστυνομία λαμβάνει μέτρα εναντίον του προσώπου που αναφέρεται ότι ασκεί βία, π.χ. σύλληψή του, εφόσον υπάρχουν επαρκή στοιχεία και μαρτυρίες για κάτι τέτοιο, και προσαγάγει ενώπιον της Δικαιοσύνης όσους παρανομούν, σύμφωνα με τις οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα. Ακόμη, μεριμνά για την προστασία των θυμάτων χρησιμοποιώντας μέσα ένδικα και άλλα, όπως προβλέπεται στη σχετική νομοθεσία π.χ. αιτείται την έκδοση προστατευτικών διαταγμάτων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Βασική προϋπόθεση όσον αφορά αυτές τις υποθέσεις είναι η ενημέρωση λειτουργών άλλων αρμόδιων υπηρεσιών, όπως οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, τόσο για τη δική τους παρέμβαση, όπου αυτό απαιτείται, όσο για τη συνεργασία μαζί τους, με στόχο τον ορθό χειρισμό των περιστατικών. Επιπλέον, παρέχει πληροφορίες στο θύμα για άλλες υπηρεσίες βοήθειας και στήριξης θυμάτων βίας στην οικογένεια».

Σε αυτή την περίπτωση, η Αστυνομία τι έπραξε από τα πιο πάνω; Έλαβε οποιαδήποτε μέτρα για προστασία του θύματος; Συνέλαβε τον δράστη; Η απάντηση είναι όχι. Από τις 11 Ιουνίου, ενώ υπήρχε ένταλμα σύλληψης, αυτό δεν εκτελέστηκε, με την δικαιολογία ότι αναζητήθηκε αλλά δεν εντοπίστηκε, ενώ η ίδια η Αστυνομία, αφότου δολοφονήθηκε το θύμα, δήλωσε επίσημα πως ο δράστης διέμενε στο ίδιο συγκρότημα διαμερισμάτων.

Τραγική ειρωνεία όμως, αποτελεί και η πιο κάτω αναφορά στο πρωτόκολλο της Αστυνομίας για τα θύματα βίας στην οικογένεια:

«Είναι σημαντικό να αποταθείς στην Αστυνομία το συντομότερο δυνατό μετά από περιστατικό κακοποίησής σου, έτσι ώστε να προστατευτείς καλύτερα, αλλά και να διευκολυνθεί το έργο της διερεύνησης. Στην Αστυνομία μπορείς να αποταθείς και σε μεταγενέστερο στάδιο, ωστόσο σε περιπτώσεις μεταχρονολογημένης καταγγελίας, η διερεύνηση και η τεκμηρίωση της κακοποίησης είναι εκ των πραγμάτων δυσκολότερες».

Και όντως η Petya προέβη και στο παρελθόν σε καταγγελίες αλλά και στις 11 Ιουνίου, δηλαδή μερικές ημέρες πριν την δολοφονία της, ωστόσο, παρά τα περί προστασίας των θυμάτων όπως αυτά αναφέρονται ως διαφημιστικό σποτ στο πρωτόκολλο, η Αστυνομία, που καλεί τα θύματα να την εμπιστευτούν, απέτυχε να την προστατέψει.

Επίσης, στην σελίδα της Αστυνομίας, στην κατηγορία για την βία στην οικογένεια, υπάρχει ενημερωτικό εγχειρίδιο, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει πως «Η βία στην οικογένεια είναι έγκλημα... Διπλό έγκλημα». Κάτι, το οποίο είναι ορθό. Το λάθος όμως είναι πως στην πράξη, τουλάχιστον για την περίπτωση της 41χρονης, η Αστυνομία δεν το αντιμετώπισε ως έγκλημα, αντιθέτως ήταν αυτή που διέπραξε διπλό έγκλημα. Το πρώτο που άφησε ανεκτέλεστο ένταλμα σύλληψης, με αποτέλεσμα να αφήσει το θύμα εκτεθειμένο σε κίνδυνο, και το δεύτερο, που δεν έλαβε στα σοβαρά υπόψη τον πολίτη που προσπαθούσε να ενημερώσει για το τι συνέβαινε και να αποτρέψει το μοιραίο, παραπέμποντας τον μάλιστα στον... αστυνομικό της γειτονιάς. Για αυτό όμως το διπλό έγκλημα θα αποδοθούν ευθύνες ή και πάλι μια πειθαρχική έρευνα θα καταλήξει στα συρτάρια;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επτά πειθαρχικές εναντίον αστυνομικών, δύο σε διαθεσιμότητα-Δεν παραδέχεται ο δράστης, ψάχνονται για τις ευθύνες

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 30χρονη για λαθρεμπόριο μεταναστών, καταζητείται άλλος ένας Ιρανός (pic)
Τα λόγια του 81χρονου συζυγοκτόνου στους αστυνομικούς-«Tη σκότωσα γιατί ήθελε να με κλείσει στο τρελάδικο»
Αστυνομικός έκανε σήμα σε οδηγό να σταματήσει και τον παρέσυρε με το όχημα του
Σε εγρήγορση η Λευκωσία μετά τις δηλώσεις Νασράλα-Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας
Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στην Άνδρο-Ενισχύσεις από την Αθήνα, μήνυμα για εκκένωση οικισμών
Χτύπησαν ξανά οι ψευτογιατροί που ξεγελούν ηλικιωμένους για δήθεν αρρώστια συγγενικών τους προσώπων
ΒΙΝΤΕΟ: Μεγάλη φωτιά στην Άνδρο-Μήνυμα από το 112 για εκκένωση τεσσάρων περιοχών
Έδωσε τη δική του εκδοχή ο 26χρονος που βιντεοσκοπούσε γυναίκες με μαγιό σε παραλίες
Βρετανική Κυβέρνηση: Δεν έχουν φιλοξενήσει προσωπικό ή αεροσκάφη του Ισραήλ oι Βρετανικές Βάσεις
Από αυτοσχέδια βόμβα υψηλής ισχύος η έκρηξη σε καφετέρια στον Στρόβολο-Σε εξέλιξη οι έρευνες