Με λένε Petya, με σκότωσε το σύστημα που τους ξεπλένει

Τεράστια έκπληξη προκάλεσαν οι δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης, Μάριου Χαρτσιώτη, πως «έχουν δοθεί οδηγίες να διεξαχθεί έρευνα για αυτό το γεγονός, δηλαδή κατά πόσον σε σχέση με τη συγκεκριμένη αυτή γυναικοκτονία υπήρξε οποιαδήποτε ολιγωρία από οποιοδήποτε αστυνομικό όργανο» και πως «αν από την συγκεκριμένη έρευνα αποδειχθεί οποιαδήποτε ολιγωρία σε οποιοδήποτε κομμάτι αφορά την Αστυνομία, οι ευθύνες θα αποδοθούν», καθώς το κατά πόσον υπήρξε ολιγωρία δεν θα έπρεπε καν να αποτελεί το αντικείμενο μιας τέτοιας έρευνας.

Ολιγωρία υπήρξε και το γνωρίζουν οι πάντες, χωρίς να προκύπτει ανάγκη οποιασδήποτε έρευνας, επειδή αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι, κατόπιν καταγγελίας της δολοφονηθείσας Petya Krateva, στις 11 Ιουνίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του 48χρονου συλληφθέντα για τη γυναικοκτονία, το οποίο η Αστυνομία δεν εκτέλεσε. Η Αστυνομία γνώριζε πως επρόκειτο για ένα βίαιο άντρα, προχώρησε τις διαδικασίες για σύλληψή του και μετά αμέλησε να τον συλλάβει. Και δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία πέραν της ολιγωρίας, καθώς ο δράστης δεν κρυβόταν κάπου και ήταν αδύνατον να εντοπιστεί, αλλά βρισκόταν στο σπίτι του, στο κτίριο του οποίου διέπραξε τη δολοφονία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χαρτσιωτής για δολοφονία στην Πάφο: Αν αποδειχθεί ολιγωρία, θα αποδοθούν οι ευθύνες

Ολιγωρία υπήρξε και όταν, έστω την υστάτη, τρεις μέρες μετά που όφειλε να είχε κάνει τη δουλειά της η Αστυνομία, οι γείτονες αξιολόγησαν τον κίνδυνο πολύ καλύτερα από τα αστυνομικά όργανα και έκαναν προσπάθειες να καλέσουν τις Αρχές σε βοήθεια. Αντί η Αστυνομία να ανταποκριθεί άμεσα στις εκκλήσεις των μαρτύρων -μιας δολοφονίας, όπως αποδείχθηκε- τους συνέδεε από τμήμα σε τμήμα, με τη γυναίκα να βρίσκεται σε κάθε σύνδεση λίγα λεπτά πιο κοντά στον θάνατο. Γιατί πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσον ολιγώρησαν οι αστυνομικοί, όταν εκ του αποτελέσματος γνωρίζουμε ότι δεν έφτασαν εγκαίρως στη σκηνή για να αποτρέψουν τον φόνο μιας γυναίκας, ενώ ειδοποιήθηκαν τουλάχιστον 15 λεπτά πριν;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποτάθηκε στο σώμα ασφάλειας αλλά ανταποκρίθηκε όταν το δικό της σώμα ήταν ήδη νεκρό

Τα «αν» και τα «κατά πόσον» είναι πολύ τρομακτικές λέξεις στο συγκεκριμένο πλαίσιο, διότι καταδεικνύουν μία διάθεση διερεύνησης προς λανθασμένη κατεύθυνση. Δεν χρειάζεται η έρευνα να καταδείξει ολιγωρία, γιατί είναι αυταπόδεικτη από τα γεγονότα. Η έρευνα χρειάζεται να καταδείξει ποιοι ολιγώρησαν, γιατί ολιγώρησαν και ποιες διαδικασίες, ποια πρωτόκολλα και ποιες νοοτροπίες τους επέτρεψαν να ολιγωρήσουν. Χρειάζεται να καταδείξει με ποια κριτήρια δεν δόθηκε προτεραιότητα στην προστασία της σωματικής ακεραιότητας μίας νεαρής γυναίκας. Χρειάζεται να διερευνηθεί γιατί ενώ, όπως αποδείχθηκε, μιλούσαν στο τηλέφωνο με έναν μάρτυρα δολοφονίας την ώρα της διάπραξής της, έκριναν ότι τους ενημέρωνε για κάποιου είδους μικροπαράβαση. Χρειάζεται να καταδείξει αν διαδραμάτισε ρόλο στον χειρισμό της υπόθεσης το γεγονός πως το θύμα ήταν γυναίκα ή ότι ήταν Βουλγάρα.

Αυτή η έρευνα χρειάζεται να γίνει, ώστε η Αστυνομία να σταματήσει να εγκαταλείπει τις γυναίκες της χώρας αβοήθητες στα χέρια βίαιων αντρών. Η έρευνα που θα δείξει ποιοι και γιατί υποτίμησαν τον κίνδυνο και πού βρίσκονται τα κενά. Η έρευνα που θα απομακρύνει αστυνομικούς που θεωρούν ότι η γυναικεία ζωή δεν έχει αξία από την πρώτη γραμμή. Η έρευνα που θα καταδείξει αν στις τάξεις της Αστυνομίας υπάρχει διάχυτος θεσμικός ρατσισμός και θεσμικός σεξισμός. Η διερεύνηση ερωτημάτων τις απαντήσεις των οποίων γνωρίζουν οι πάντες είναι αχρείαστη και το μόνο που προσφέρει είναι επιπλέον καθυστέρηση, όταν εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι η Αστυνομία οφείλει να προβεί άμεσα σε σημαντικές βελτιώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατήγγειλε τρεις φορές τον 48χρονο το θύμα της γυναικοκτονίας-Άρχισε η έρευνα για πιθανές ευθύνες

Πέρασαν μόλις μερικές εβδομάδες από τότε που μια νεαρή γυναίκα στην Ελλάδα έπεσε θύμα γυναικοκτονίας, επειδή η Αστυνομία αντί να την προστατέψει της είπε πως «το περιπολικό δεν είναι ταξί» και αντί με αφορμή αυτό κάποιος να ελέγξει ότι η Αστυνομία Κύπρου, μέσα από τα πρωτόκολλα που εφαρμόζει, δεν θα επέτρεπε ποτέ να διαπραχθεί μία δολοφονία γυναίκας από βίαιο άντρα την οποία θα μπορούσε να αποτρέψει, διέθεσε περιπολικό για την Petya μόνο αφότου ήταν νεκρή.

Στην ελληνική διασκευή του μεξικάνικου φεμινιστικού τραγουδιού Cancion sin Miedo «Τραγουδάμε δίχως φόβο» υπάρχει ο στίχος «με λένε Ανίσα, Καρολάιν, Ελένη, με σκότωσε το σύστημα που τους ξεπλένει», που αναφέρεται στα ονόματα τριών θυμάτων γυναικοκτονίας στην Ελλάδα. Ένα σύστημα που καθυστερεί να συλλάβει έναν βίαιο άντρα, ένα σύστημα που δεν σπεύδει να γλιτώσει μια γυναίκα την ώρα που δολοφονείται, ένα σύστημα που αργεί να καταχωρήσει υποθέσεις βίας και μετά κάνει χρόνια να τις εκδικάσει μέχρι που στο τέλος πολλές αποσύρονται, είναι ένα σύστημα που ξεπλένει βίαιους άντρες, βιαστές και δολοφόνους. Που τους στέλνει το μήνυμα πως είναι πιθανόν να μην έχουν καμία συνέπεια για τις πράξεις τους. Που τους λέει πως έχουν δίκαιο όταν πιστεύουν πως ο σεβασμός στο σώμα, τη ψυχή και στη ζωή μιας γυναίκας δεν είναι απαραίτητος και δεν επιβάλλεται από τα όργανα του νόμου και της τάξης αλλά επαφίεται στην καλή τους διάθεση. Και είναι ένα σύστημα που πρέπει να αλλάξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Επτά πειθαρχικές εναντίον αστυνομικών, δύο σε διαθεσιμότητα-Δεν παραδέχεται ο δράστης, ψάχνονται για τις ευθύνες

Δειτε Επισης

Σε διαθεσιμότητα ο Αστυνομικός που φρουρούσε τον 49χρονο δραπέτη
Από την γαστρεντερίτιδα στην κλινική και τελικά στην απόδραση-Στη δημοσιότητα η φωτογραφίες του 49χρνου
Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα μετά από τροχαίο στον Άγιο Συλά
Απέδρασε κρατούμενος που νοσηλευόταν υπό αστυνομική φρούρηση σε ιδιωτική κλινική
Πυκνή τροχαία κίνηση στον Καλοπαναγιώτη λόγω του Χριστουγεννιάτικου Χωριού-Οι διευθετήσεις της Αστυνομίας
Συνελήφθησαν 42 παράνομοι αλλοδαποί έπειτα από επιχείρηση της Αστυνομίας-Οι εννέα επαναπατρίστηκαν
Αυξάνονται οι περιπολίες και οι έλεγχοι της Αστυνομίας ενόψει εορταστικής περιόδου
Χειροπέδες σε αλλοδαπό που κυκλοφορούσε με πλαστή άδεια-Ψάχνουν σύνδεση με τον 25χρονο στην Πάφο
Απεβίωσε ο νομικός Ευστάθιος Ευσταθίου-«Τίμησε την πατρίδα από πολλά σημαντικά βήματα»
Δίνει μάχη για τη ζωή ο 52χρονος που υπέστη εγκαύματα από πυρκαγιά στη Λευκωσία-Ψάχνουν τα αίτια της φωτιάς