Έτσι θα γλυτώσουμε το 50% στους λογαριασμούς από τα κλιματιστικά-Θερμοκρασία, ταχύτητα και καθάρισμα

Βαρυσήμαντος είναι ο τρόπος λειτουργίας των χιλιάδων κλιματιστικών που βρίσκονται αναμμένα σχεδόν επί εικοσιτετράωρης βάσεως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αφού ο μέσος καταναλωτής, εάν δεν λάβει υπόψη συγκεκριμένες παραμέτρους, τότε στο τέλος του μήνα έρχεται αντιμέτωπος με παραφουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και για να τους εξοφλήσει, πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Την ώρα που τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρατηρείται παρατεταμένος καύσωνας, με τις αυξημένες θερμοκρασίες να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο με πρωτοφανής βαθμούς κελσίου, ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΠΑΚ, Αβραάμ Γεωργίου, παραθέτει σειρά από συμβουλές, για καλύτερη και πιο αποδοτική χρήση των κλιματιστικών, εξοικονομώντας μέχρι και 50% στους λογαριασμούς ρεύματος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον REPORTER, ο Δρ. Γεωργίου, ανέφερε ότι, «η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας αρχίζει από εμάς και ξεκινά από τις θερμοκρασίες των κλιματιστικών, καθώς ο κόσμος έχει την εντύπωση πως εάν βάλει χαμηλές θερμοκρασίες στα κλιματιστικά που χρησιμοποιεί, θα πάρει κάτι περισσότερο, αλλά αντιθέτως, θα ξοδέψει απλά περισσότερα χρήματα. Υπάρχουν συγκεκριμένες θερμοκρασίες που πρέπει να ρυθμίζουμε τα κλιματιστικά, στους 25 μέχρι 28 βαθμούς και το βράδυ μπορούμε να ανεβάζουμε τη θερμοκρασία μέχρι και τους 29 βαθμούς».

Η ταχύτητα του fan επίσης, πρέπει να είναι ρυθμισμένη στο low, γιατί σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή, πρέπει να δίδεται η ευκαιρία στο κλιματιστικό να παίρνει τον αέρα από τον εσωτερικό χώρο, να τον επεξεργάζεται και να τον αποβάλει όπως επιβάλλεται και όχι να το κάνει με γρήγορο ρυθμό, γιατί δεν προλαβαίνει να λειτουργήσει σωστά με αποτέλεσμα με αυτό τον τρόπο να χρειάζεται περισσότερη ώρα και περισσότερη ενέργεια.

Εννοείται επίσης ότι για να ανάψουμε το κλιματιστικό, θα πρέπει να καθαρίζονται από προηγουμένως τα φίλτρα, γιατί με αυτό τον τρόπο βοηθάτε η απόδοση του κλιματιστικού και με αυτό τον τρόπο επίσης, ανέφερε ο Δρ. Γεωργίου, «έχουμε και μια εξοικονόμηση της τάξεως του 20 με 25%, μόνο και μόνο από τη συντήρηση των συσκευών μας. Επιβάλλεται κάθε εξήντα ώρες λειτουργίας, να ανοίγουμε και να καθαρίζουμε τα φίλτρα, κάτι που μεταφράζεται μια φορά κάθε δεκαπενθήμερο».

Επίσης, μια με δυο φορές των χρόνο, οφείλουμε να πλένουμε τον κομπρεσσόρο του κλιματιστικού που βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά της οικίας μας, εφόσον φυσικά, διακόψουμε πρώτα το ρεύμα από μέσα, παρόλο που δεν κινδυνεύουμε. «Οι κομπρεσσόροι είναι ειδικά φτιαγμένοι για να βρίσκονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, είτε καύσωνα, είτε βροχόπτωσης. Με το νερό, ουσιαστικά επιτυγχάνουμε να καθαρίσουμε τις ακαθαρσίες που έχει μαζέψει ο κομπρεσσόρος για να μπορέσει να λειτουργεί σε καλύτερο και μεγαλύτερο βαθμό».

Αξιοσημείωτο πάντως για τους κομπρεσσόρους, είναι ότι αυτοί που βρίσκονται εγκατεστημένοι σε πολυκατοικίες, έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί τους έχουν τοποθετημένους στα μπαλκόνια τους και τους σκεπάζουν με διάφορα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να τους καλύπτουν και να μην λειτουργούν σωστά, αφού πρέπει να αερίζονται. Μάλιστα με αυτό τον τρόπο ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι, όπως για παράδειγμα της πυρκαγιάς.

Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε ο Δρ. Γεωργίου, «όσο αφορά την ασφάλεια μας, δεν τοποθετούμε στην πρίζα που βρίσκεται το κλιματιστικό και άλλες πρίζες για να χρησιμοποιήσουμε άλλες ηλεκτρικές συσκευές. Είναι πολύ επικίνδυνο να τοποθετούμε πολύπριζα και να συνδυάζουμε τη χρήση των κλιματιστικών. Ένα άλλο σημαντικό που βοηθά κατά πολύ τη χρήση των κλιματιστικών, είναι οι ανεμιστήρες, οι οποίοι όταν βρίσκονται σε παράλληλη λειτουργία με τα κλιματιστικά, βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία των κλιματιστικών και επισπεύδεται αυτό που θέλουμε να πετύχουμε με την πιο επιθυμητή θερμοκρασία».

Σημαντικό δε, είναι να καθαρίζουμε και τη σωλήνα η οποία αποβάλλει την υγρασία από το κλιματιστικό. Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή, «χρησιμοποιούν παγούρι για να μαζεύουν το αποσταγμένο νερό που αποβάλλει το κλιματιστικό καθώς κάνει καλό για το σιδέρωμα, ωστόσο, όταν ξεχνάνε να αδειάσουν το παγούρι, τότε η υγρασία επιστρέφει μέσα στο δωμάτιο, με αποτέλεσμα αντί να δροσιζόμαστε, να ζεσταινόμαστε. Είναι καλό επίσης οι ράγες των κλιματιστικών, να βλέπουν προς τα επάνω όταν είναι αναμμένα, λόγω του ζεστού και του κρύου αέρα, καθώς ο ζεστός αέρας επειδή είναι ελαφρύς πάει προς τα επάνω και έτσι δίδουμε προτεραιότητα στον κρύο αέρα ο οποίος θα παραμείνει χαμηλά για να μας δροσίσει».

Πάντως, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια που μελετάει τον μήνα Ιούνιο, ο Δρ. Γεωργίου, πρώτη φορά αντικρύζει τέτοιου είδους παρατεταμένο καύσωνα και ψηλές θερμοκρασίες, κάτι που δείχνει, όπως ανέφερε ο ίδιος, ότι θα επεκταθεί και το καλοκαίρι. «Έτσι, εάν προσέξουμε τις παραπάνω συστάσεις, τότε πρόκειται να έχουμε ένα λογαριασμό της τάξεως των 300 ευρώ, ενώ αν δεν προσέξουμε σίγουρα θα έρθουμε με λογαριασμούς πάνω από 800 ευρώ, μέχρι και 1000 ευρώ», κατέληξε ο Επίκουρος Καθηγητής.

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο Γενικός Βικάριος της Μαρωνιτικής Εκκλησίας της Κύπρου Ιωάννης Οργανός
Επίσκεψη υπουργού Γεωργίας στις πληγείσες από πυρκαγιές κοινότητες Λευκωσίας
Με λουκουμάδες, «πιτσικλίσματα» και «τσιαττιστά» η γιορτή του Κατακλυσμού στην Πάφο
Διπλασιασμό κονδυλίου για επιχορηγημένες διακοπές συνταξιούχων ζητά η ΕΚΥΣΥ
Συμβουλές από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπ. Γεωργίας για προστασία ζώων κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού
ΒΙΝΤΕΟ: Χόρεψε Bachata και ξεσήκωσε το κοινό ο 27χρονος Κυριάκος με σύνδρομο Down
Από τον καύσωνα σε καταιγίδες και χαλάζι-Εξέδωσε κίτρινη προειδοποίηση η Μετεωρολογική
Υπογραφή συμβολαίου για κατασκευή κυκλικού κόμβου στην Πέγεια
Με βροχές το μενού του καιρού, στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία
Έτοιμο το πλάνο του ΥΠΑΝ για την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία-Πότε θα τεθεί σε ισχύ