Κινδυνεύει το δάσος του Μαχαιρά από την πυρκαγιά στο Φαρμακά-Κάηκε ένα σπίτι (vid&pics)

Δύσκολη είναι η μάχη με τις φλόγες που δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στο Φαρμακά, καθώς υπάρχει ακόμη ενεργό μέτωπο, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο το δάσος του Μαχαιρά. Σημειώνεται πως έχει ενεργοποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο Πυρσός και στο σημείο έχουν σπεύσει υπουργοί Δικαιοσύνης και Γεωργίας.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης δίνουν πολύωρη μάχη με τις φλόγες, από τις 4:30 όταν λήφθηκε η κλήση για πυρκαγιά, καταφέρνοντας να θέσουν υπό έλεγχο κάποια από τα μέτωπα, ωστόσο ένα ενεργό μέτωπο δυσκολεύει το έργο των Αρχών και εντείνει τις ανησυχίες, καθώς βρίσκεται κοντά στο δάσος του Μαχαιρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πύρινη κόλαση στο Φαρμακά, μάχη με τις φλόγες-Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Πυρσός

Σημειώνεται πως το έργο των Αρχών καθίσταται δύσκολο, καθώς προτεραιότητα είναι να αποφευχθεί η εξάπλωση της πυρκαγιάς στο δάσος. Σημειώνεται πως οι ρίψεις με τα πτητικά μέσα έχουν σταματήσει λόγω του σκότους. Οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές παρακολουθούν με προβληματισμό την κατάσταση, ενώ εκφράζουν την ανησυχία τους να μην εξαπλωθεί η πυρκαγιά στο δάσος, καθώς θα είναι αρνητικές οι συνέπειες.

Στο σημείο, που έχει στηθεί προωθημένο κέντρο ελέγχου, του οποίου προΐσταται ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Νίκος Λογγίνος, ενώ έχει ενεργοποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο Πυρσός. Στο σημείο έσπευσαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Γεωργίας.

448103301_1895440444212385_505701594248315833_n

448405374_8483646921651881_6406359309793045528_n

Στο σημείο ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας

Δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με την πυρκαγιά στην περιοχή Φικάρδου - Φαρμακά, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Γρηγορίου, οποίος μιλώντας στο ΚΥΠΕ είπε πως οι προσπάθειες αποσκοπούν στο να αποτρέψουν την πυρκαγιά από να εισέλθει στο δάσος του Μαχαιρά.

Ο κ. Γρηγορίου, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή, όπου μαίνεται εδώ και μερικές ώρες η πυρκαγιά, και ως υπεύθυνος συντονιστής για την άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ανέφερε πως «τα μέτωπα είναι αρκετά και η κατάσταση είναι δύσκολη, διότι η φωτιά κινείται ανατολικά προς το δάσος του Μαχαιρά και οι προσπάθειες είναι να ανακοπεί η φωτιά προτού εισέλθει στο δάσος».

Είπε ότι τα πτητικά μέσα επιχειρούν με τη χρήση επιβραδυντικού αλλά και νερού που γεμίζουν από κοντινό φράγμα στην περιοχή.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη και έχει γίνει παγκύπρια κινητοποίηση», είπε, προσθέτοντας ότι όταν δεν υπάρχει πλέον φως τα πτητικά μέσα αναμένεται να σταματήσουν να επιχειρούν.

Ο κ. Γρηγορίου σημείωσε ότι ήδη έγιναν κάποιες εκκενώσεις διάσπαρτων κατοικιών στην περιοχή για προληπτικούς λόγους, προσθέτοντας ότι αναλόγως της εξέλιξης της κατάστασης θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

«Όλη τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τη φωτιά προκειμένου να μην επεκταθεί στο δάσος του Μαχαιρά», κατέληξε.

Πάντως, ο κοινοτάρχης Φαρμακά, Χριστάκης Ξενοφώντος, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, έκανε λόγο για ολιγωρία από τις αρμόδιες Υπηρεσίες για ανταπόκριση στις κλήσεις για την πυρκαγιά.

Η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει ανάμεσα στις κοινότητες Φικάρδου και Φαρμακά και ανταποκρίθηκαν δυνάμεις πυρόσβεσης από την Πυροσβεστική και το Τμήμα Δασών, ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή που η ορατότητα ήταν αρκετή, επιχειρούσαν δέκα εναέρια μέσα.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, του Τμήματος Δασών και εθελοντικά σώματα, ενώ στην περιοχή βρίσκονται και μέλη της Πολιτικής Άμυνας, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο να γίνουν εκκενώσεις. Μέχρι στιγμής, εκκενώθηκαν μεμονωμένες κατοικίες, που βρίσκονται διάσπαρτες έξω από την κοινότητα του Φαρμακά, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες να είναι σε επιφυλακή και η κοινότητα Φαρμακά.

Οι ζημιές της πυρκαγιάς είναι ανυπολόγιστες, ενώ έγινε γνωστό πως κάηκε μία οικία, οι κάτοικοι της οποίας κατάφεραν να την εκκενώσουν χωρίς να υποστούν κάποιο τραυματισμό.

448549744_8483647128318527_7912830065457461275_n

448461987_3817033501955625_5719281443033909378_n

Βίντεο και φωτογραφίες από τη σελίδα Καιρόφιλοι Κύπρου στο Facebook

Δειτε Επισης

Διαβεβαιώσεις από τον Λίβανο έλαβε ο ΥΠΕΞ στον απόηχο των απειλών της Χεζμπολάχ
Στα σκαριά δύο κέντρα στήριξης για διατροφικές διαταραχές-Εκπονείται Εθνική Στρατηγική
Στα κατεχόμενα για τα πανηγύρια της ντροπής ο Ερντογάν
Τρίζει τα δόντια στη Χεζμπολάχ η Κομισιόν-«Οποιαδήποτε απειλή προς κράτη μέλη είναι απειλή εναντίον της ΕΕ»
Στο κελί οι δύο νεαρές για την εισαγωγή 41 κιλών κάνναβης
Επαναδιορισμό της σχέσης με την Κυβέρνηση και τριπλό συνέδριο ζητούν βουλευτές της ΔΗΠΑ
Χαιρετίζει τα νομοσχέδια για σεξουαλική παρενόχληση η Επιτροπή Ισότητας Φύλων
Ομοίωμα πιστολιού το... όπλο που εντοπίστηκε στον βυθό της θάλασσας
Προειδοποιεί η Λοϊζίδου-Aναρτήσεις στα ΜΚΔ με βίντεο χωρίς τη συγκατάθεση προσώπων
Τον διαχωρισμό εξουσιών ζητά ξανά το Βολτ μετά την έκθεσης της ΕΕ-«Δεν επιτρέπεται άλλη κωλυσιεργία»