Ηλικιωμένοι και άτομα σε ευάλωτες ομάδες οι ασθενείς με θερμοπληξία-Οι συστάσεις των ειδικών

Σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύονται οι πέντε ασθενείς, που μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με θερμική καταπληξία, με τον εκπρόσωπο τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπο Χαριλάου, να αναφέρει πως αναμένεται τις επόμενες ημέρες να λάβουν εξιτήριο.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χαριλάου, τις τελευταίες ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στην Κύπρο παρατηρήθηκε αυξημένη επισκεψιμότητα από άτομα με συμπτώματα θερμικής εξάντλησης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, κάποια άτομα χρειάστηκε να νοσηλευτούν, ενώ τα υπόλοιπα περιστατικά έτυχαν αντιμετώπισης και στα άτομα αυτά δόθηκε εξιτήριο. 

Σήμερα, ανέφερε, νοσηλεύονται πέντε περιστατικά θερμοπληξίας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με την κατάσταση της υγείας των ατόμων αυτών να είναι σταθερή.

Ανέφερε ακόμα ότι τα πέντε περιστατικά αφορούν ηλικιωμένους με συνοσηρότητες και χρόνια νοσήματα, και πως τα άτομα αυτά ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από θερμοπληξία, που αφορά γυναίκα 91 ετών, η οποία διακομίστηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο από το σπίτι της, με συμπτώματα υψηλού πυρετού.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαριλάου «κατά την άφιξή της στο ΤΑΕΠ έπαθε καρδιακή ανακοπή. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές κατάφεραν να την επαναφέρουν, αλλά σε μερικά λεπτά έπαθε δεύτερη ανακοπή, δεν τα κατάφερε και κατέληξε», πρόσθεε.

Ο κ. Χαριλάου συνέστησε προσοχή στο κοινό και ειδικά στα ηλικιωμένα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

«Πρέπει να μένουμε στα σπίτια μας σε κλιματιζόμενο χώρο, να είμαστε ντυμένοι ελαφριά και να παίρνουμε αρκετά υγρά, ειδικά οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σπάνε ρεκόρ οι θερμοκρασίες, ανησυχία για τον κλοιό καύσωνα-Υπό νοσηλεία πέντε άτομα με θερμική εξάντληση

Σπάνε ρεκόρ οι θερμοκρασίες

Σημειώνεται, παράλληλα, πως οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να σπάνε ρεκόρ, με τους 45 βαθμούς που κατέγραψε ο υδράργυρος την Παρασκευή, να είναι αξιοσημείωτο γεγονός.

Σύμφωνα με τον ανώτερο μετεωρολογικό λειτουργό, Μιχάλη Μούσκο, «η θερμοκρασία που καταγράφηκε την Παρασκευή, θεωρείται ρεκόρ, αφού οι 45 βαθμοί που έχουν σημειωθεί σε περιοχές του εσωτερικού, όπως για παράδειγμα στον Αστρομερίτη που καταγράφηκε 45,3 και στην Αθηαίνου 44,8. Επίσης, άλλες περιοχές του εσωτερικού κυμάνθηκαν μεταξύ 43 και 44 βαθμών. Ακόμη, για Ιούνιο μήνα είναι η ψηλότερη θερμοκρασία που έχει υπάρξει ποτέ και η δεύτερη ψηλότερη που υπήρξε ήταν πάλι αυτό το μήνα, με 44,5 την προηγούμενη εβδομάδα που υπήρξε πάλι κύμα καύσωνα».

Τα προηγούμενα χρόνια πάντως, το ρεκόρ ψηλότερης θερμοκρασίας για μήνα Ιούνιο ήταν στους 43,3 το 2007 και 43,1 βαθμοί το 2014. Γενικότερα όμως για το καλοκαίρι, έχουν καταγραφεί πιο ψηλές θερμοκρασίες, αφού έφθασε μέχρι και τους 45,6 ο υδράργυρος, αλλά δεν ήταν μήνα Ιούνιο, αλλά Αύγουστο. Αυτό που έχει παρατηρηθεί τις προηγούμενες μέρες επίσης που έχει καταγράψει κάθε ρεκόρ, είναι πως ήταν για συνεχόμενες μέρες η θερμοκρασία πάνω από 40 βαθμούς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καμπανάκι από ΕΔΔ για την ποινικοποίηση της παραπληροφόρησης-Κάλεσμα για συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα
Σταμάτησαν τα βελτιωτικά έργα του ψευδοκράτους στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου
Πυρετός διπλωματικών διαβουλεύσεων μετά το σκηνικό έντασης στην Κάσο-Σε επιφυλακή η Ελλάδα
Περισσότερα από 300 παιδιά σε εργαστήρια ανάγνωσης με συντροφιά σκύλους θεραπείας
Τον χτύπησε με σκεπάρνι στο κεφάλι επειδή του έκανε παρατήρηση πως κωλυσιεργούσε
Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ
Αθώοι οι εννέα κατηγορούμενοι για τον φόνο του 20χρονου στη Βρέξη στη Χλώρακα
Καθιέρωσαν μηνιαίες συναντήσεις Αριστοτέλους-Σολωμή για τα θέματα του Κορμακίτη
Δεν υποχωρούν οι ψηλές θερμοκρασίες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
Πήρε θέση ο Φειδίας για το περιστατικό με παιδιά αγνοουμένων-Μιλά για παρεξήγηση