Επτά πειθαρχικές εναντίον αστυνομικών, δύο σε διαθεσιμότητα-Δεν παραδέχεται ο δράστης, ψάχνονται για τις ευθύνες

Σε δύο μέτωπα τρέχουν οι εξελίξεις, όσον αφορά την άγρια δολοφονία της 41χρονης στην Πάφο, όπου από τη μία η Αστυνομία διενεργεί έρευνες για να εξακριβώσει του τι προηγήθηκε τις εγκληματικής ενέργειας και από την άλλη βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αφού ο δράστης πέραν του ότι ήταν καταζητούμενος, οι Αρχές φαίνεται να επέδειξαν ολιγωρία στο να επέμβουν μετά από τηλεφώνημα γείτονα.

Σε ό,τι αφορά το ποινικό μέτωπο, ο 48χρονος δεν φαίνεται να παραδέχεται την διάπραξη του εγκλήματος, με αστυνομικές πηγές να αναφέρουν στον REPORTER πως προβάλλει διάφορους ισχυρισμούς, ενώ και ο ίδιος φέρει τραύματα από μαχαίρι. Θύμα και δράστης, Βουλγαρικής καταγωγής, είχαν έντονο διαπληκτισμό, έπειτα από τον οποίο η 41χρονη τραυματίστηκε θανάσιμα από μαχαιριές που δέχθηκε.

Κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε και από τη νενομισμένη νεκροτομή, που διενήργησε ο ιατροδικαστής Νικόλας Χαραλάμπους, ο οποίος διαπίστωσε πως ο θάνατος του θύματος επήλθε από εσωτερική αιμορραγία, που προκλήθηκε από τέμνον και νύσσον όργανο.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, ο δράστης αρνείται τη δολοφονία της 41χρονης, ενώ από τις εξετάσεις, η Αστυνομία φαίνεται να καταλήγει στο συμπέρασμα πως το θύμα, στην προσπάθειά του να γλυτώσει, έπεσε η ίδια από το μπαλκόνι, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο να την έριξε ο 48χρονος.

Το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, η διαδικασία προσωποκράτησης του 48χρονου, όπου νοσηλεύεται με τραύματα στην κοιλιακή χώρα. Το Δικαστήριο διέταξε την οκταήμερη προσωποκράτησή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατήγγειλε τρεις φορές τον 48χρονο το θύμα της γυναικοκτονίας-Άρχισε η έρευνα για πιθανές ευθύνες

Το δεύτερο μέτωπο

Την ίδια ώρα, το δεύτερο μέτωπο αφορά τις ευθύνες που προκύπτουν από πλευράς Αστυνομίας. Από τη μία είναι το γεγονός ότι εναντίον του 48χρονου υπήρχε καταγγελία από το θύμα, στις 11 Ιουνίου, για βία στην οικογένεια και η Αστυνομία εξέδωσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης, χωρίς ωστόσο να εκτελεστεί.

Αποτέλεσμα το θύμα να παραμείνει εκτεθειμένο και να μην τύχει προστασίας από το κατά τα άλλα σώμα ασφαλείας της χώρας, το οποίο λίγες μέρες αργότερα βρέθηκε να κείτεται νεκρό στο πεζοδρόμιο του συγκροτήματος διαμερισμάτων, όπου διέμενε.

Τραγική ειρωνεία… Ο δράστης σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Αστυνομία, διέμενε στο ίδιο συγκρότημα διαμερισμάτων, γεγονός που δημιουργεί τεράστια ερωτήματα ως προς τις δήθεν έρευνες της Αστυνομίας που είχε προβεί μετά την καταγγελία του θύματος, όπου δήθεν αναζήτησε τον δράστη, αλλά δεν εντοπίστηκε.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να προστεθεί το άλλοθι που προβάλλεται από πλευράς Αστυνομίας, ότι δηλαδή ολόκληρη η δύναμη βρισκόταν επί ποδός για τη μεγάλη πυρκαγιά και ως εκ τούτου είχε περάσει σε «δεύτερη μοίρα» η αναζήτηση του δράστη.

Πέραν των πιο πάνω, που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη θέση της Αστυνομίας, ότι υπήρχαν και άλλες καταγγελίας για βία στην οικογένεια από το θύμα και ανεξαρτήτως αν είχαν αποσυρθεί, καταδεικνύουν τα όσα βίωνε η 41χρονη. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου «η πρώτη υπόθεση για τα δύο πρόσωπα αυτά ήταν το 2019, που έγινε μία καταγγελία και αποσύρθηκε κατόπιν ένορκης δήλωσης από το θύμα το 2020. Η δεύτερη καταγγελία ήταν στις 17 Μαρτίου 2024, που καταγγέλθηκε στο κλιμάκιο βίας στην οικογένεια, ότι το θύμα στις 15 Μαρτίου, ο ύποπτος της επιτέθηκε και την χτύπησε. Παρ’ όλα αυτά, σε γραπτή κατάθεση που έδωσε το θύμα ανέφερε πως δεν ζητούσε την ποινική του δίωξη. Εμείς είχαμε σχηματίσει ποινικό φάκελο για να διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία. Η τελευταία καταγγελία που είχαμε ήταν στις 11 Ιουνίου, που το θύμα προέβη σε νέα καταγγελία εναντίον του υπόπτου που της επιτέθηκε και την χτύπησε».

DOC.20240615.6834724.pafos-ginaikoktonia

Αν και η Αστυνομία, για άλλη μία φορά εμφανίστηκε άμοιρη ευθυνών, σπεύδοντας να απαντήσει στα περί ολιγωρίας, τα οποία και απέρριψε, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, έδωσε οδηγίες στον Αρχηγό της δύναμης, που επίσης για άλλη μία φορά δεν ενήργησε αυτοβούλως για διεξαγωγή έρευνας, ώστε να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ευθύνες.

Αν και οι αρμόδιοι, για ακόμη μία φορά, κρύβονται πίσω από τα «Αν» και αν λίγο-πολύ, η κοινή γνώμη γνωρίζει με βάση την ιστορία, που καταλήγουν οι έρευνες και οι ευθύνες, έχει διοριστεί αξιωματικός, ώστε να διερευνήσει τις καταγγελίες που αφορούν τηλεφώνημα πολίτη, τον οποίο το ένα τμήμα τον παρέπεμπε στο άλλο, μέχρι να καταφέρει να σημάνει συναγερμό στην Αστυνομία, πριν να συμβεί το μοιραίο.

Από την προκαταρτική εξέταση, προέκυψαν θέματα εναντίον επτά αστυνομικών, εκ των οποίων, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δύο τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Πρόκειται για τον αξιωματικό υπηρεσίας και ένα αστυνομικό, οι οποίοι είχαν λάβει το πρώτο τηλέφωνο.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, «μετά από την προκαταρκτική έκθεση του αξιωματικού που έχει οριστεί χθες για να ερευνήσει κατά πόσο ή Αστυνομία ανταποκρίθηκε στις τηλεφωνικές κλήσεις σε σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση φόνου εκ προμελέτης που διαπράχθηκε στην Πάφο, προκύπτει ότι χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Ως εκ τούτου, ορίστηκε ερευνών αξιωματικός, ο οποίος θα διεξάγει πειθαρχική έρευνα για επτά μέλη της Αστυνομίας».

Ο κ. Ανδρέου πρόσθεσε πως «ο ερευνών αξιωματικός, καλείται να διαπιστώσει αν έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες για έγκαιρη αναζήτηση και σύλληψη του υπόπτου για την εκτέλεση του εκδοθέν εντάλματος σύλληψης, μετά από σχετική καταγγελία του θύματος που αφορά αδικήματα βίας στην οικογένεια. Στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας και για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της, δύο μέλη της Αστυνομίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από εσωτερική αιμορραγία ο θάνατος της 41χρονης Petya-Τα ευρήματα της νεκροτομής

«Αν αποδειχθεί ότι υπήρξε ολιγωρία, θα αποδοθούν ευθύνες»

Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, σε δηλώσεις του από την Πάφο, επεσήμανε πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά θλιβερό γεγονός, για μία γυναικοκτονία, για μία ανθρωποκτονία για την οποία το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος έχουν επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία από την πρώτη στιγμή.

Ανέφερε ότι οι εξετάσεις και οι έρευνες συνεχίζονται και ότι ο ίδιος ενημερώνεται και καθημερινά βγαίνουν στο φως στοιχεία.

Σε σχέση με το θέμα της ολιγωρίας, είπε ότι κατόπιν σχετικών οδηγιών του προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας έχουν δοθεί οδηγίες να διεξαχθεί συγκεκριμένη έρευνα για το κατά πόσον σε σχέση με τη συγκεκριμένη γυναικοκτονία υπήρξε οποιαδήποτε ολιγωρία από οποιοδήποτε αστυνομικό όργανο.

«Να είσαστε σίγουροι ότι εάν από την έρευνα αποδειχθεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε ολιγωρία σε οποιαδήποτε κομμάτια αφορούν την Αστυνομία οι ευθύνες θα αποδοθούν», ανέφερε.

Τόνισε ξανά την ευαισθησία τόσο του Προέδρου αλλά και του ίδιου για το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες εάν και εφόσον υπάρχουν σε οποιονδήποτε, όπως είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χαρτσιωτής για δολοφονία στην Πάφο: Αν αποδειχθεί ολιγωρία, θα αποδοθούν οι ευθύνες

«Ο φόνος στην Πάφο είναι τυπικό παράδειγμα γυναικοκτονίας»

Παράλληλα, για τη δολοφονία της 41χρονης είχε τοποθέτηση και η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, η οποία σημείωσε πως οι δολοφονίες γυναικών, οι γυναικοκτονίες, είναι η πιο ακραία μορφή βίας κατά των γυναικών. Οι γυναικοκτονίες συνιστούν ακραίες μορφές έμφυλης και σεξιστικής βίας και είναι αποτέλεσμα των ιστορικά άνισων σχέσεων σχέσεων εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

448133003_828261888767018_1435934063425700609_.width-800

«Η ενδεχόμενη γυναικοκτονία, φόνος γυναίκας στην Πάφο, όπως αυτή παρουσιάζεται και από τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αποτελεί ένα "τυπικό" παράδειγμα συστηματικής βίας από νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο που καταλήγει σε γυναικοκτονία».

«Δίπλα σε όλες τις γυναίκες, απέναντι στη βία»

Την άμεση και αποτελεσματική διερεύνηση της υπόθεσης από την Αστυνομία, ζητά το Βολτ, το οποίο σε σχετική ανακοίνωση, υπέδειξε ότι «η Petya Krateva από τη Βουλγαρία, μητέρα 2 ανήλικων παιδιών, είναι το νέο θύμα άλλης μιας γυναικοκτονίας στον τόπο μας, για το οποίο συνελήφθη ως ύποπτος ο πρώην σύζυγό της. Παρόλο που οποιαδήποτε γυναίκα, ανεξαρτήτως της κοινωνικής ή εθνικής καταγωγής της, μπορεί ανά πάσα στιγμή να πέσει θύμα γυναικοκτονίας, εντούτοις είναι γεγονός ότι οι φτωχές και αλλοδαπές γυναίκες παραμένουν πιο ευάλωτες και απροστάτευτες απέναντι στην έμφυλη βία».

Στην ανακοίνωσή του, το Βολτ τόνισε πως «είναι γι΄ αυτό τον λόγο που καλούμε την Αστυνομία να μην υποβαθμίσει την υπόθεση και να προχωρήσει στην άμεση και αποτελεσματική διερεύνηση της λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις πληροφορίες ότι η άτυχη γυναίκα είχε προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία για ενδοοικογενειακή βία χωρίς να γίνει το οτιδήποτε. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο διορισμός ερευνώντος λειτουργού για να εξετάσει τις πιο πάνω καταγγελίες δεν αποτελεί απλώς μια επικοινωνιακή κίνηση για απορρόφηση των αντιδράσεων της κοινωνίας και ότι στο εύρος των ερευνών θα εξεταστεί και η καταγγελία περί μη έγκαιρης ανταπόκρισης της Αστυνομίας σε κλήσεις πολιτών λίγα λεπτά πριν τη δολοφονία της άτυχης γυναίκας».

Καταλήγοντας, το Βολτ κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι όλες οι γυναίκες στην Κύπρο, «ανεξαρτήτως εθνικότητας, αισθάνονται ασφαλείς και προστατευμένες στην καθημερινότητά τους, συμπεριλαμβανομένων της ενίσχυσης των θεσμών και των δομών στήριξης των γυναικών που είναι θύματα ενδοοικογενιακής βίας. Δίπλα σε όλες τις γυναίκες, απέναντι στη βία. Για μια κοινωνία ισότητας και σεβασμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποτάθηκε στο σώμα ασφάλειας αλλά ανταποκρίθηκε όταν το δικό της σώμα ήταν ήδη νεκρό

f2

Δειτε Επισης

Καταζητεί τον 40χρονο Πιερή για απόπειρα φόνου η Αστυνομία-Παρέσυρε με το όχημα του αστυνομικό (pic)
Συνελήφθη 30χρονη για λαθρεμπόριο μεταναστών, καταζητείται άλλος ένας Ιρανός (pic)
Αστυνομικός έκανε σήμα σε οδηγό να σταματήσει και τον παρέσυρε με το όχημα του
Χτύπησαν ξανά οι ψευτογιατροί που ξεγελούν ηλικιωμένους για δήθεν αρρώστια συγγενικών τους προσώπων
Έδωσε τη δική του εκδοχή ο 26χρονος που βιντεοσκοπούσε γυναίκες με μαγιό σε παραλίες
Από αυτοσχέδια βόμβα υψηλής ισχύος η έκρηξη σε καφετέρια στον Στρόβολο-Σε εξέλιξη οι έρευνες
Στο κελί δύο πρόσωπα για κλοπή από τον πρώην Γαλλικό Ραδιοσταθμό Αναμετάδοσης στην Αγία Νάπα
Έκρηξη βόμβας σε καφετέρια στον Στρόβολο-Δύο υπάλληλοι βρίσκονταν εντός του υποστατικού
Έκλεψαν και πυρπόλησαν όχημα στην Πάφο
Χειροπέδες σε 26χρονο που βιντεοσκοπούσε λουόμενες με μαγιό σε παραλίες