«Ο φόνος στην Πάφο είναι τυπικό παράδειγμα γυναικοκτονίας»-Η αντίδραση της Επ. Ισότητας

Ο φόνος γυναίκας στην Πάφο είναι ένα τυπικό παράδειγμα γυναικοκτονίας, ανέφερε η Επίτροπος Ισότητας των φύλων, Τζόζη Χριστοδουλίδου, η οποία τόνισε πως είναι ένα έγκλημα που βασίζεται σε βαθιά εμπεδωμένες κοινωνικές αντιλήψεις και στερεότυπα.

Σε ανακοίνωσή της, η Επίτροπος Ισότητας φύλων ανέφερε πως οι δολοφονίες γυναικών, οι γυναικοκτονίες, είναι η πιο ακραία μορφή βίας κατά των γυναικών. Οι γυναικοκτονίες συνιστούν ακραίες μορφές έμφυλης και σεξιστικής βίας και είναι αποτέλεσμα των ιστορικά άνισων σχέσεων σχέσεων εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

«Η ενδεχόμενη γυναικοκτονία, φόνος γυναίκας στην Πάφο, όπως αυτή παρουσιάζεται και από τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αποτελεί ένα "τυπικό" παράδειγμα συστηματικής βίας από νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο που καταλήγει σε γυναικοκτονία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατήγγειλε τρεις φορές τον 48χρονο το θύμα της γυναικοκτονίας-Άρχισε η έρευνα για πιθανές ευθύνες

Συνεχίζοντας, η κα. Χριστοδουλίδου σημείωσε πως «η Κύπρος διαθέτει ένα αρκετά ισχυρό νομικό πλαίσιο για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και ποινικοποιεί και τις γυναικτονίες. Έχουν γίνει ήδη πολλά με τη δημιουργία συντονιστικού φορέα για πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, με τη δημιουργία σπιτιού της γυναίκας, ενός διεπιστημονικού κέντρου, φιλικού προς τις γυναίκες θύματα βίας, όπου επαγγελματίες με διάφορες ειδικότητες εργάζονται κάτω από την ίδια στέγη για σκοπούς παροχής κατάλληλης στήριξης στα θύματα και τις οικογένειές τους και συνεχίζουν οι εκπαιδεύσεις σε λειτουργούς πρώτης γραμμής».

Αναφορικά με τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από τους αρμοδίους, η κα. Χριστοδουλίδου υπέδειξε πως «εκεί όπου υπάρχουν ευθύνες, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αντέδρασε άμεσα ζητώντας έρευνα για ευθύνες που ενδεχομένως προκύπτουν από πλευράς αρχών. Την ίδια στιγμή όμως, οι γυναικοκτονίες είναι έγκλημα που βασίζεται σε βαθιά εμπεδωμένες κοινωνικές αντιλήψεις και έμφυλα στερεότυπα και εκεί στοχεύουμε και επενδύουμε μέχρι να σταματήσει η βία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποτάθηκε στο σώμα ασφάλειας αλλά ανταποκρίθηκε όταν το δικό της σώμα ήταν ήδη νεκρό

Δειτε Επισης

Κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά στην Κοιλάδα των Κέδρων στο Δάσος Πάφου
Καθίζηση οδοστρώματος σε δρόμο της Πάφου-Ανακοίνωση της Αστυνομίας
Αγόρασαν κινητά με κλοπιμαίες κάρτες στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στους Τρούλλους Λάρνακας
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Τέσσερις οδηγοί εντοπίστηκαν στο τιμόνι υπό την επήρεια ναρκωτικών-Ανάμεσα τους και οδηγός πλατφόρμας οδικής βοήθειας
Καταγγελία τεσσάρων κέντρων αναψυχής στην Πάφο για ηχορύπανση
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Δυσφορία ΥΠΑΜ για αναφορές Νεοφυτίδη για διευκολύνσεις-Ρυθμίσεις για την… λιποταξία Τζούλιου