Απαντά στα περί ολιγωρίας αρμοδίων στις πυρκαγιές ο ΠτΔ-Αποφάσεις την Τετάρτη για αποζημιώσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης περιόδευσε σήμερα στις πληγείσες από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, κοινότητες της επαρχίας Πάφου, όπου συνομίλησε με τις Κοινοτικές Αρχές και κατοίκους των περιοχών για τα προβλήματα που προέκυψαν μετά την καταστροφή που υπέστησαν.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνοδευόταν από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου, την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κα Μαρία Παναγιώτου, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Μάριο Χαρτσιώτη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, είχε συναντήσεις με τους Κοινοτάρχες και κατοίκους των κοινοτήτων Χούλου, Πολέμι, Αγίου Δημητριανού και Ψάθι, κατά τις οποίες συζητήθηκαν τα προβλήματα που αναφύονται τρόποι αντιμετώπισης τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις πυρόπληκτες περιοχές της Πάφου ο ΠτΔ-Έδωσε οδηγίες για άμεση καταβολή αποζημιώσεων

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της περιοδείας του στις πληγείσες περιοχές, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι για κάποια ζητήματα ο Πρόεδρος έδωσε άμεσες λύσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αποφάσισα να επισκεφθώ μαζί με τους αρμόδιους Υπουργούς τις επηρεαζόμενες περιοχές, για να ακούσω από τους Προέδρους των Κοινοτήτων, αλλά και από τους ίδιους τους κατοίκους για τα αίτια που οδήγησαν σε αυτές τις πυρκαγιές, αλλά και για το ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες που ως κράτος οφείλουμε να ανταποκριθούμε».

GQGjIQUXYAAlYXQ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνεχίζοντας, ανέφερε πως «πρώτο, θέλω να αναφέρω ότι χαίρομαι για αυτά που άκουσα από τους Προέδρου των Κοινοτήτων για την αντίδραση που προέκυψε μέσα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Δημοκρατίας για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές. Το δεύτερο, αφορά τις ανάγκες, τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Ειδικότερα σε κάποια θέματα θα πρέπει να ανταποκριθούμε αμέσως ως κράτος, για αυτό έδωσα οδηγίες και αύριο θα είναι εδώ (οι Υπηρεσίες) στο Πολέμι στις 5μμ για τις κοινότητες της περιοχής και στις 6μμ στην κοινότητα της Χούλου για τις άλλες περιοχές, για να γίνει και να ολοκληρωθεί η καταγραφή, έτσι ώστε να λάβουμε απόφαση στο Υπουργικό Συμβούλιο της προσεχούς Τετάρτης για άμεσα καταβολή αποζημιώσεων για όλους αυτούς που χρειάζονται να αντικαταστήσουν (κάποια πράγματα), για παράδειγμα, για σκοπούς ύδρευσης, για θέματα που αφορούν τα φθαρτά κ.ο.κ., για να υπάρξει άμεση αντικατάσταση για να μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη».

Από κει και πέρα, τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «είμαστε στον Ιούνιο δεν είναι η πρώτη πυρκαγιά. Όλοι μας θα πρέπει να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα. Οι οδηγίες που δόθηκαν και στους Υπουργούς και από μένα τον ίδιο, όταν έγινε η πυρκαγιά, αλλά και για οποιοδήποτε άλλο περιστατικό, η προτεραιότητα μας είναι οι ανθρώπινες ζωές. Αυτή είναι η προτεραιότητα μας και εκεί επικεντρωνόμαστε. Φυσικά, είδαμε όλα τα άλλα θέματα που προκύπτουν και μαζί με τους Προέδρους των Κοινοτήτων και με τους κατοίκους έχουμε τροχοδρομήσει συγκεκριμένες λύσεις και την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, η αρμόδια Υπουργός θα φέρει σχετική πρόταση για να αρχίσει η αποζημίωση από πλευράς κράτους».

GQGQQTWXAAEZu05

Ερωτηθείς αν από όλα όσα έχει ακούσει θεωρεί ότι υπήρξε ολιγωρία ή αν υπερέβαλαν εαυτό οι αρμόδιες Υπηρεσίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «από την πρώτη μέρα μίλησα με τους προέδρους όλων των κοινοτήτων που επηρεάστηκαν. Και δεν μου ανέφεραν για ολιγωρία. Αντίθετα, και τώρα μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, αλλά και προηγουμένως εκεί που ήμουν (Χούλου) αναφέρθηκαν στην άμεση ανταπόκριση, στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των αρμόδιων Υπηρεσιών, των εθελοντών, των κατοίκων των περιοχών. Είναι κάτι που με χαροποιεί. Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Να σας πω ότι στη συγκεκριμένη μέρα που ήταν η πυρκαγιά εδώ υπήρχαν 11 πτητικά μέσα, τα οποία επιχειρούσαν να αντιμετωπίσουν τη πυρκαγιά. Οι καιρικές συνθήκες, οι άνεμοι, όπως μου ανέφεραν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, ήταν πρωτόγνωρες, και εκείνο που κρατώ στο τέλος της ημέρας που είναι το πιο σημαντικό είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, εκεί επικεντρωνόμαστε σε οποιαδήποτε αντιμετώπιση τέτοιου είδους φαινομένων». 

GQGFIkhWUAArAxW

Δειτε Επισης

Έπιασε την ανιούσα η θερμοκρασία-Κίτρινη προειδοποίηση για 42 βαθμούς Κελσίου
Καταγγέλλει ΔΗΣΥ-ΕΛΑΜ για ανίερη συμμαχία στον Δήμο Δρομολαξιάς το ΑΚΕΛ
Φυσιολογικά χαρακτηρίζει η Αννίτα τα όσα διημείφθησαν στον ΔΗΣΥ-«Να μην μεγαλοποιούμε»
Βάζουν εμπόδια στην ενημέρωση τα Δικαστήρια
Δεν αναμένει εξελίξεις στο Κυπριακό μέχρι τον Σεπτέμβριο η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο Φασούρι-Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις
Είμαστε ένα, διεμήνυσε η Μέτσολα-«Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο»
ΒΙΝΤΕΟ: H τεχνολογία δείχνει πώς τη γλίτωσε ο Τραμπ για ένα εκατοστό
Οι καταθέσεις και τα χρέη των πολιτικών αρχηγών-Όσα καταγράφουν στο Πόθεν Έσχες τους
Εν αναμονή εισηγήσεων η Κυβέρνηση για την υλοποίηση αναβάθμισης της ναυτικής βάσης στο Μαρί