Αποτάθηκε στο σώμα ασφάλειας αλλά ανταποκρίθηκε όταν το δικό της σώμα ήταν ήδη νεκρό

Το πρωί της Παρασκευής μία γυναίκα έπεσε νεκρή από το χέρι του πρώην συζύγου της. Η 41χρονη Petya Krateva ήταν το πιο πρόσφατο θύμα γυναικοκτονίας στη χώρα μας. Και η Αστυνομία, που κατά καιρούς κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις για τη σημασία που αποδίδει στα θέματα αυτά, είχε δύο ευκαιρίες τα τελευταία εικοσιτετράωρα να αποτρέψει τον θάνατό της. Επέλεξε, όμως, να μην το πράξει.

Όπως έγινε γνωστό, η γυναίκα είχε προβεί σε καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία κατά του 48χρονου συλληφθέντα. Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του στις 11 Ιουνίου και κανένας δεν θεώρησε προτεραιότητα να το εκτελέσει. Έτσι ήταν ελεύθερος να συνεχίσει τη βίαιη δράση του, η οποία, σύμφωνα με τη μαρτυρία που έχει τώρα ενώπιον της, κορυφώθηκε σε δολοφονία. Δεδομένου ότι ο φόνος διαπράχθηκε στο κτίριο που διέμενε ο δράστης, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό που η Αστυνομία δεν σκέφτηκε να τον αναζητήσει στο σπίτι του, όπου αποδεικνύεται από τα γεγονότα ότι βρισκόταν, ώστε να τον συλλάβει και να προστατέψει την σωματική ακεραιότητα μίας γυναίκας.

Η Αστυνομία είχε, επίσης, την ευκαιρία να σώσει την Petya Krateva λίγο πριν χάσει με φρικτό τρόπο τη ζωή της. Της δολοφονίας προηγήθηκε έντονος διαπληκτισμός θύτη και θύματος και οι γείτονες είχαν επιχειρήσει να ειδοποιήσουν την Αστυνομία, καθώς άκουγαν ουρλιαχτά. Όμως τουλάχιστον ένας γείτονας που προσπάθησε να ενημερώσει τις Αρχές, χρειάστηκε να μιλήσει με τέσσερα διαφορετικά τμήματα και προφανώς, μέχρι να τα καταφέρει, είχε ήδη διαπραχθεί η γυναικοκτονία. Ένας απλός πολίτης, δηλαδή, σύμφωνα με την καταγγελία, αξιολόγησε πολύ καλύτερα τη σοβαρότητα της κατάστασης από τους αστυνομικούς που είχαν στα χέρια τους το ένταλμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες της γυναικοκτονίας-Γείτονες κάλεσαν την Αστυνομία για να αποτρέψουν το κακό

Δυστυχώς η προσπάθεια του μάρτυρα έπεσε στο κενό. Κανείς δεν αξιολόγησε ως επείγουσα την πληροφορία του και αντί να σημάνει συναγερμός, τον έστελναν από τμήμα σε τμήμα, μέχρι να βρει κάποιον να του δώσει σημασία. Η Αστυνομία της ίδιας επαρχίας που λίγους μήνες πριν έκανε διαπραγματεύσεις με καταζητούμενο πρόσωπο εντός αστυνομικού σταθμού, στην παρουσία της τότε Υπουργού Δικαιοσύνης, θα μπορούσε να διακόψει τον καβγά, να σώσει τη ζωή της γυναίκας και παρεμπιπτόντως να εκτελέσει και το ένταλμα που είχε να ξεκουράζεται για ένα τριήμερο.

Ο αστυνομικός διευθυντής Πάφου, μάλιστα, όταν ερωτήθηκε για τις πληροφορίες ότι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις πολιτών, απάντησε ότι «η Αστυνομία μόλις ενημερώθηκε, μετέβηκε έγκαιρα στην περιοχή, όπου εντόπισε το τραυματισμένο πρόσωπο. Αν υπάρχει οποιοδήποτε άλλο θέμα, με τον χρόνο θα το διερευνήσουμε». Ήταν, δηλαδή, ικανοποιημένος που ανταποκρίθηκαν έγκαιρα, αφότου η υπόθεση μετατράπηκε από άσκηση βίας σε γυναικοκτονία. Παρομοίως, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε για τη σύλληψη του 48χρονου, αναφέρθηκε ότι «λήφθηκε πληροφορία για τραυματισμένα άτομα», παραλείποντας οποιαδήποτε αναφορά στο ότι είχε ληφθεί μερικές ημέρες πριν πληροφορία πως η γυναίκα κινδύνευε από τον συλληφθέντα και λίγη ώρα πριν τη διάπραξη του φόνου πληροφορία ότι κινδύνευε εκείνη τη στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για βία στην οικογένεια εναντίον του δράστη του φονικού-Εκτεθειμένη ξανά η Αστυνομία

Δύο φορές μπορούσε η Αστυνομία να γλιτώσει τη 41χρονη. Δύο φορές μπορούσε να οδηγήσει έναν βίαιο άντρα να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη. Δύο φορές απέτυχε. Όπως επεσήμανε η ΠΟΓΟ σε ανακοίνωσή της, «άλλος ένας γυναικοκτόνος ο οποίος βρίσκει έδαφος εξαιτίας της κρατικής αδιαφορίας και των θεσμικών παθογενειών. Άλλη μια φορά που η Αστυνομία δεν είχε έγκαιρη παρέμβαση. Άλλη μια περίπτωση όπου η καθυστέρηση του Δικαστικού Συστήματος στην εκδίκαση υποθέσεων έμφυλης βίας απέβηκε μοιραία».

Ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, έδωσε οδηγία (ίσως και παρά τη θέλησή του) να διερευνηθεί η καταγγελία για την μη έγκαιρη ανταπόκριση της Αστυνομίας, τα αποτελέσματα της οποίας, εκτός αν αποφασίσει να πρωτοτυπήσει, θα τοποθετηθούν προσεκτικά σε ένα συρτάρι ώστε να κοιμηθούν για πάντα. Είναι καλά γνωστό πως η Αστυνομία δεν τα πάει καλά με την αυτοκριτική και την αυτοβελτίωση, άλλωστε, για αυτό ακόμα να ανακοινωθεί ποια μέτρα θα λάβει για να μην επιμένει και στο μέλλον επί δύο δεκαετίες ότι μία δολοφονία διά στραγγαλισμού δεν ήταν εγκληματική ενέργεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διερευνάται η καταγγελία πολίτη για τις κλήσεις στην Αστυνομία πριν το άγριο φονικό στην Πάφο

Μία αστυνομική δύναμη που επέτρεψε σε έναν άνδρα να δολοφονήσει πέντε γυναίκες και δύο κοριτσάκια, επειδή πίστευε πως ήταν μη αστυνομικής φύσεως υποθέσεις, τόσα χρόνια και τόσες υποσχέσεις μετά, συνεχίζει να θεωρεί πως η ζωή και η ακεραιότητα των γυναικών και δη των αλλοδαπών γυναικών δεν χρειάζεται να αποτελεί προτεραιότητα. Συνεχίζει να κλωτσά τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για να λειτουργήσει προληπτικά και συνεχίζει να αγνοεί την ανάγκη να ανταποκρίνεται στην αποστολή της κάθε φορά, όσες δυσκολίες και αν παρουσιάζει, επειδή είναι εξαιρετικά σημαντική.

Δειτε Επισης

Αναστέλλουν τα απεργιακά μέτρα οι γιατροί των δημοσίων νοσηλευτηρίων-Καταθέτει πρόταση ο ΟΚΥΠΥ
Η Αστυνομία καταζητεί δύο Ιρανούς για λαθρεμπόριο μεταναστών-Παρουσιάζεται ως Τ/κ ο άντρας
Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-«Θα μειώσει το κόστος ηλεκτρισμού για τον καταναλωτή»
Γ. Εισαγγελέας: Tην επόμενη εβδομάδα σύσκεψη ερευνητικών ομάδων για την υπόθεση Αββακούμ
Από κρανιοεγκεφαλική κάκωση ο θάνατος της άτυχης 47χρονης που έσβησε στην άσφαλτο
Χρήζουν αναθεώρησης τα κριτήρια για στεγαστική βοήθεια-Απορρίπτεται το 25% των αιτήσεων
Η σύζυγος του Λύτρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο εκτιμά ο Άρειος Πάγος
Στις 27 Ιουνίου οι αποφάσεις για τα κορυφαία αξιώματα-Πως οδηγήθηκαν στο ναυάγιο
Χαμηλά η Κύπρος στην Ευρώπη στην πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα
Μαρτύρησαν τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο οι πιστοί-Αποκαλύψεις για ταρίφες για εικόνες, πολυέλαιο και λειψανοθήκη