Μόνο θετικά καταγράφει το ΕΛΑΜ στις διπλές εκλογές-Θεωρεί ευνοϊκό το κλίμα

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία προσπαθούν να κολυμπήσουν μέσα στην τρικυμία που προκάλεσε ο Φειδίας Παναγιώτου, το ΕΛΑΜ είναι απόλυτα ικανοποιημένο από τα αποτελέσματα της Κυριακής. Παρατηρεί και επεξεργάζεται τις αλλαγές, αλλά θεωρεί ότι το ευρύτερο κλίμα το ευνόησε και δεν στράφηκε εναντίον του.

Πηγές από το ΕΛΑΜ αναφέρουν πως από όπου και αν πιάσουν τις διπλές εκλογές, βλέπουν θετικά στοιχεία για το κόμμα τους. Από το 6,78% των Βουλευτικών, το ΕΛΑΜ κατέγραψε ποσοστό 11,2% στις Ευρωεκλογές, ενώ οι 23.167 ψηφοφόροι που του έδωσαν το 8,2% το 2019, έγιναν το 2024 41,215. Δεδομένου ότι ο κ. Παναγιώτου δεν διαθέτει κόμμα, το ΕΛΑΜ σημειώνει ότι είναι πλέον η τρίτη μεγαλύτερη κομματική δύναμη του τόπου, ενώ θεωρεί πως αν δεν παρουσιαζόταν αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο, τα ποσοστά του θα ήταν ακόμη πιο ψηλά. Την ίδια στιγμή, στο κόμμα επισημαίνουν πως είχαν και μια πολύ καλή νύχτα και στο άλλο σκέλος των εκλογών, καθώς έχουν πενταπλασιαστεί οι εκπρόσωποι του κόμματος σε αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ερμηνεία που γίνεται από το ΕΛΑΜ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πως οι πολίτες δεν τους θεωρούν μέρος του συστήματος που ήθελαν να τιμωρήσουν. Πιστεύουν ότι το κόμμα θεωρείται επαρκώς διαφορετικό από τον κόσμο, ώστε να έχει σημαντική αύξηση ποσοστών και επιρροής και να καταλάβει έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο για πρώτη φορά, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα μετρούν σε διάφορα επίπεδα ζημιές. Το γεγονός, δε, ότι αυτό επιτεύχθηκε ενώ είχε αναπτυχθεί έντονη πολεμική εναντίον του από τα υπόλοιπα κόμματα, ενισχύει την πεποίθηση ότι ο κόσμος έχει διαφορετική αντίληψη για το ΕΛΑΜ από ό,τι για τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής. Μάλιστα, ο πρόεδρος του κόμματος, σε εμφανίσεις του τα τελευταία εικοσιτετράωρα κατηγόρησε τα άλλα κόμματα ότι αντί να αφουγκράζονται τον λαό, η μόνη πρότασή τους ήταν «να κατηγορούν νυχθημερόν το ΕΛΑΜ».

Επί της ουσίας παρά το γεγονός πως το ΕΛΑΜ μέρα με τη μέρα επιδιώκει να εμπεδώνεται ακόμη περισσότερο στο σύστημα, στην πράξη φαίνεται να παραμένει αντισυστημικό στα μάτια του κόσμου. Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται και στις επιθέσεις που εξαπέλυαν προεκλογικά εναντίον του ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, τα οποία κατηγορούσαν το κόμμα ως ακραίο και επικίνδυνο και μάλιστα κατηγορούσαν το ένα το άλλο για πιο στενές σχέσης ή αποδοχή του. Τα παραδοσιακά κόμματα ήθελαν να τονίσουν προς τους ψηφοφόρους ότι θεωρούν το ΕΛΑΜ εχθρό τους και θα έπρεπε να τα προτιμήσουν ώστε να ανακόψουν την ανοδική του πορεία. Ωστόσο στην πράξη, το μήνυμα αυτό έφτανε «ανάποδα» στα αυτιά εκείνων που απέρριπταν τα παραδοσιακά κόμματα.

Η αποτίμηση του αποτελέσματος αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες από το Πολιτικό Συμβούλιο, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο θα συγκληθεί και η Κεντρική Επιτροπή. Πέραν όμως της συζήτησης για το αποτέλεσμα, η ηγεσία του κόμματος θα πρέπει να κάνει συζητήσεις και για ζητήματα στελέχωσης, καθώς ο Γεάδης Γεάδη είχε θέση κοινοβουλευτικού συνεργάτη του κόμματος και παράλληλα ασκούσε καθήκοντα Εκπροσώπου Τύπου και θα πρέπει να αναλάβουν άλλα πρόσωπα τα καθήκοντα αυτά.

Στις σκέψεις που κυκλοφορούν, τουλάχιστον για το κομμάτι του Εκπροσώπου Τύπου, παίζουν τα ονόματα του Μάριου Πελεκάνου, ο οποίος ήρθε δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης και διετέλεσε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επί Νίκου Αναστασιάδη και του διευθυντή του δημοσιογράφου και γραφείου Τύπου του κόμματος Δημήτρη Σούγλη, μεταξύ άλλων. Επίσης αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν και ως προς τα πρόσωπα που ενδεχομένως θα χρειαστεί να πλαισιώσουν τον κ. Γεάδη.

Δειτε Επισης

Αρχίζει η ανέγερση κατοικιών σε κατεχόμενο Γερόλακκο και Μόρφου
Δημητρίου: Η καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής ισοδυναμεί με αφύπνιση της συλλογικής μνήμης
Καταγγέλλει ΔΗΣΥ-ΕΛΑΜ για ανίερη συμμαχία στον Δήμο Δρομολαξιάς το ΑΚΕΛ
Φυσιολογικά χαρακτηρίζει η Αννίτα τα όσα διημείφθησαν στον ΔΗΣΥ-«Να μην μεγαλοποιούμε»
Δεν αναμένει εξελίξεις στο Κυπριακό μέχρι τον Σεπτέμβριο η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Είμαστε ένα, διεμήνυσε η Μέτσολα-«Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο»
Οι καταθέσεις και τα χρέη των πολιτικών αρχηγών-Όσα καταγράφουν στο Πόθεν Έσχες τους
Εν αναμονή εισηγήσεων η Κυβέρνηση για την υλοποίηση αναβάθμισης της ναυτικής βάσης στο Μαρί
Εγκρίθηκαν από το Υπουργικό οι προϋπολογισμοί των ΕΟΑ-Πράσινο και για δημιουργία ανώτατων θέσεων
Απαντά στην Άγκυρα η Αθήνα-«Λυπούμαστε που ο Δένδιας παρέλειψε να… ευχαριστήσει τις τουρκικές δυνάμεις»