Μόνο θετικά καταγράφει το ΕΛΑΜ στις διπλές εκλογές-Θεωρεί ευνοϊκό το κλίμα

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία προσπαθούν να κολυμπήσουν μέσα στην τρικυμία που προκάλεσε ο Φειδίας Παναγιώτου, το ΕΛΑΜ είναι απόλυτα ικανοποιημένο από τα αποτελέσματα της Κυριακής. Παρατηρεί και επεξεργάζεται τις αλλαγές, αλλά θεωρεί ότι το ευρύτερο κλίμα το ευνόησε και δεν στράφηκε εναντίον του.

Πηγές από το ΕΛΑΜ αναφέρουν πως από όπου και αν πιάσουν τις διπλές εκλογές, βλέπουν θετικά στοιχεία για το κόμμα τους. Από το 6,78% των Βουλευτικών, το ΕΛΑΜ κατέγραψε ποσοστό 11,2% στις Ευρωεκλογές, ενώ οι 23.167 ψηφοφόροι που του έδωσαν το 8,2% το 2019, έγιναν το 2024 41,215. Δεδομένου ότι ο κ. Παναγιώτου δεν διαθέτει κόμμα, το ΕΛΑΜ σημειώνει ότι είναι πλέον η τρίτη μεγαλύτερη κομματική δύναμη του τόπου, ενώ θεωρεί πως αν δεν παρουσιαζόταν αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο, τα ποσοστά του θα ήταν ακόμη πιο ψηλά. Την ίδια στιγμή, στο κόμμα επισημαίνουν πως είχαν και μια πολύ καλή νύχτα και στο άλλο σκέλος των εκλογών, καθώς έχουν πενταπλασιαστεί οι εκπρόσωποι του κόμματος σε αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ερμηνεία που γίνεται από το ΕΛΑΜ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πως οι πολίτες δεν τους θεωρούν μέρος του συστήματος που ήθελαν να τιμωρήσουν. Πιστεύουν ότι το κόμμα θεωρείται επαρκώς διαφορετικό από τον κόσμο, ώστε να έχει σημαντική αύξηση ποσοστών και επιρροής και να καταλάβει έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο για πρώτη φορά, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα μετρούν σε διάφορα επίπεδα ζημιές. Το γεγονός, δε, ότι αυτό επιτεύχθηκε ενώ είχε αναπτυχθεί έντονη πολεμική εναντίον του από τα υπόλοιπα κόμματα, ενισχύει την πεποίθηση ότι ο κόσμος έχει διαφορετική αντίληψη για το ΕΛΑΜ από ό,τι για τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής. Μάλιστα, ο πρόεδρος του κόμματος, σε εμφανίσεις του τα τελευταία εικοσιτετράωρα κατηγόρησε τα άλλα κόμματα ότι αντί να αφουγκράζονται τον λαό, η μόνη πρότασή τους ήταν «να κατηγορούν νυχθημερόν το ΕΛΑΜ».

Επί της ουσίας παρά το γεγονός πως το ΕΛΑΜ μέρα με τη μέρα επιδιώκει να εμπεδώνεται ακόμη περισσότερο στο σύστημα, στην πράξη φαίνεται να παραμένει αντισυστημικό στα μάτια του κόσμου. Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται και στις επιθέσεις που εξαπέλυαν προεκλογικά εναντίον του ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, τα οποία κατηγορούσαν το κόμμα ως ακραίο και επικίνδυνο και μάλιστα κατηγορούσαν το ένα το άλλο για πιο στενές σχέσης ή αποδοχή του. Τα παραδοσιακά κόμματα ήθελαν να τονίσουν προς τους ψηφοφόρους ότι θεωρούν το ΕΛΑΜ εχθρό τους και θα έπρεπε να τα προτιμήσουν ώστε να ανακόψουν την ανοδική του πορεία. Ωστόσο στην πράξη, το μήνυμα αυτό έφτανε «ανάποδα» στα αυτιά εκείνων που απέρριπταν τα παραδοσιακά κόμματα.

Η αποτίμηση του αποτελέσματος αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες από το Πολιτικό Συμβούλιο, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο θα συγκληθεί και η Κεντρική Επιτροπή. Πέραν όμως της συζήτησης για το αποτέλεσμα, η ηγεσία του κόμματος θα πρέπει να κάνει συζητήσεις και για ζητήματα στελέχωσης, καθώς ο Γεάδης Γεάδη είχε θέση κοινοβουλευτικού συνεργάτη του κόμματος και παράλληλα ασκούσε καθήκοντα Εκπροσώπου Τύπου και θα πρέπει να αναλάβουν άλλα πρόσωπα τα καθήκοντα αυτά.

Στις σκέψεις που κυκλοφορούν, τουλάχιστον για το κομμάτι του Εκπροσώπου Τύπου, παίζουν τα ονόματα του Μάριου Πελεκάνου, ο οποίος ήρθε δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης και διετέλεσε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επί Νίκου Αναστασιάδη και του διευθυντή του δημοσιογράφου και γραφείου Τύπου του κόμματος Δημήτρη Σούγλη, μεταξύ άλλων. Επίσης αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν και ως προς τα πρόσωπα που ενδεχομένως θα χρειαστεί να πλαισιώσουν τον κ. Γεάδη.

Δειτε Επισης

Στο Παρίσι ο Υπουργός Άμυνας για την έκθεση EUROSATORY 2024
Την Τετάρτη αναλαμβάνει καθήκοντα ο Υφυπουργός Μετανάστευσης
Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-«Θα μειώσει το κόστος ηλεκτρισμού για τον καταναλωτή»
Την ανάγκη στήριξης των καταναλωτών για το ρεύμα και το καλοκαίρι επισημαίνει ο ΔΗΣΥ
Και επίσημα μέλος του ECR το ΕΛΑΜ-Συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση ο Γεάδη
Τερματισμός λειτουργίας Κλάδου Οικοδομών Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας
Προσωρινό ναυάγιο για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ-Το παρασκήνιο
Στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αυστρίας
Ικανοποίηση ΠτΔ για Στρατηγικό Διάλογο με ΗΠΑ-«Αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά και πολυεπίπεδα οφέλη»
Χωρίς συμφωνία για ηγεσία ΕΕ έληξε το δείπνο των 27-Τα τρία ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι