Νέα υπόθεση διαδικτυακής απάτης-Απέσπασαν από 48χρονο €178,500 για δήθεν αγορά αυτοκινήτου

Νέα υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης διερευνά η Αστυνομία, με θύμα αυτή τη φορά 48χρονο κάτοικο Λεμεσού.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο 48χρονος, το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε έρθει σε συμφωνία με εταιρεία πώλησης αυτοκινήτων, για την αγορά οχήματος, αξίας €178,500.

Μετά τη σύναψη της συμφωνίας, ο παραπονούμενος έλαβε ηλεκτρονικό μήνυμα, στο οποίο παρουσιαζόταν ως αποστολέας η εν λόγω εταιρεία. Οι αποστολείς του μηνύματος, ενημέρωναν τον παραπονούμενο ότι δήθεν ο τραπεζικός λογαριασμός της εταιρείας είχε αλλάξει και του ζήτησαν όπως προχωρήσει στην εξόφληση του τιμολογίου μέσω δύο εμβασμάτων σε νέο τραπεζικό λογαριασμό.

Ο 48χρονος πείστηκε και προχώρησε στις 6 και 7 Ιουνίου 2024, στην αποστολή δύο τραπεζικών εμβασμάτων, ύψους €89,250 το κάθε ένα, στο νέο τραπεζικό λογαριασμό που του υποδείχθηκε.

Ωστόσο σε τηλεφωνική συνομιλία, που είχε στη συνέχεια, με την εταιρεία διαπίστωσε ότι έπεσε θύμα απάτης, αφού ενημερώθηκε ότι η εταιρεία δεν απέστειλε του ποτέ τέτοιο ηλεκτρονικό μήνυμα.

Το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος, του ΤΑΕ Λεμεσού διερευνά την υπόθεση.

Με αφορμή και αυτή τη νέα υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης, καλεί εκ νέου το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στις ηλεκτρονικές συνδιαλλαγές του.

Η συγκεκριμένη μορφή απάτης, ονομάζεται «απάτη μέσω τιμολογίων» και είναι αρκετά διαδεδομένη στις οικονομικές συνδιαλλαγές κυρίως μεταξύ εταιρειών. Ωστόσο, αρκετές φορές θύματα της απάτης αυτής πέφτουν και ιδιώτες.

Σε αυτή τη μορφή απάτης οι απατεώνες παρεμβαίνουν στην επικοινωνία μεταξύ πωλητή και πελάτη. Δημιουργώντας ένα email, πανομοιότυπο με αυτό του πωλητή, ενημερώνουν τον πελάτη, ότι έχει αλλάξει ο τραπεζικός λογαριασμός του πωλητή και ζητούν όπως οι όποιες νέες πληρωμές γίνονται σε αυτό το νέο λογαριασμό.

Για αποφυγή θυματοποίησης του το κοινό καλείται να είναι πάντοτε πολύ προσεκτικό. Καλείται επίσης, σε περιπτώσεις που λάβει ανάλογα μηνύματα για αλλαγή των στοιχείων πληρωμής εταιρείας με την οποία συνεργάζεται, προτού προχωρήσει στην εξόφληση οποιοδήποτε τιμολογίου, να επικοινωνεί τηλεφωνικώς με την εταιρεία, για επιβεβαίωση. Τέτοια επικοινωνία θα πρέπει να γίνεται πάντα μέσω αριθμών τηλεφώνου, που χρησιμοποιήθηκαν σε παλαιότερες συνομιλίες με την συγκεκριμένη εταιρεία.

Δειτε Επισης

Βάζουν εμπόδια στην ενημέρωση και στις δήθεν δημόσιες ακροαματικές διαδικασίες τα Δικαστήρια
Πυρκαγιά μαίνεται στο Φασούρι-Κινδυνεύει καταφύγιο γάτων
Συνελήφθη 29χρονος για επίθεση αστυνομικού
Εξετάζει βιντεοσκοπημένο υλικό για την υπόθεση της Metamax-Eξακλουθεί να νοσηλεύεται ο 63χρονος
Ελαφρά βελτίωση στην κατάσταση της υγείας του 17χρονου εθνοφρουρού που μεταφέρθηκε στο Παρίσι
Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 50χρονος για τον φόνο του κουνιάδου του στην Πάφο
Αναβλήθηκε η δίκη για το φόνο του 52χρονου στην Ορμήδεια-Παραμένει υπό κράτηση ο «Κότας»
Σύλληψη γυναίκας και άντρα στην Λεμεσό για διαρρήξεις
Οδηγός φορτηγού προσέκρουσε σε κιγκλίδωμα-Γέμισε με γυαλιά ο αυτοκινητόδρομος
Βγαίνει μπροστά ο δικηγόρος του επιχειρηματία που συνελήφθη για Metamax-«Θύμα της απάτης, έχασε 20 χιλιάδες»