Νέα υπόθεση διαδικτυακής απάτης-Απέσπασαν από 48χρονο €178,500 για δήθεν αγορά αυτοκινήτου

Νέα υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης διερευνά η Αστυνομία, με θύμα αυτή τη φορά 48χρονο κάτοικο Λεμεσού.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο 48χρονος, το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε έρθει σε συμφωνία με εταιρεία πώλησης αυτοκινήτων, για την αγορά οχήματος, αξίας €178,500.

Μετά τη σύναψη της συμφωνίας, ο παραπονούμενος έλαβε ηλεκτρονικό μήνυμα, στο οποίο παρουσιαζόταν ως αποστολέας η εν λόγω εταιρεία. Οι αποστολείς του μηνύματος, ενημέρωναν τον παραπονούμενο ότι δήθεν ο τραπεζικός λογαριασμός της εταιρείας είχε αλλάξει και του ζήτησαν όπως προχωρήσει στην εξόφληση του τιμολογίου μέσω δύο εμβασμάτων σε νέο τραπεζικό λογαριασμό.

Ο 48χρονος πείστηκε και προχώρησε στις 6 και 7 Ιουνίου 2024, στην αποστολή δύο τραπεζικών εμβασμάτων, ύψους €89,250 το κάθε ένα, στο νέο τραπεζικό λογαριασμό που του υποδείχθηκε.

Ωστόσο σε τηλεφωνική συνομιλία, που είχε στη συνέχεια, με την εταιρεία διαπίστωσε ότι έπεσε θύμα απάτης, αφού ενημερώθηκε ότι η εταιρεία δεν απέστειλε του ποτέ τέτοιο ηλεκτρονικό μήνυμα.

Το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος, του ΤΑΕ Λεμεσού διερευνά την υπόθεση.

Με αφορμή και αυτή τη νέα υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης, καλεί εκ νέου το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στις ηλεκτρονικές συνδιαλλαγές του.

Η συγκεκριμένη μορφή απάτης, ονομάζεται «απάτη μέσω τιμολογίων» και είναι αρκετά διαδεδομένη στις οικονομικές συνδιαλλαγές κυρίως μεταξύ εταιρειών. Ωστόσο, αρκετές φορές θύματα της απάτης αυτής πέφτουν και ιδιώτες.

Σε αυτή τη μορφή απάτης οι απατεώνες παρεμβαίνουν στην επικοινωνία μεταξύ πωλητή και πελάτη. Δημιουργώντας ένα email, πανομοιότυπο με αυτό του πωλητή, ενημερώνουν τον πελάτη, ότι έχει αλλάξει ο τραπεζικός λογαριασμός του πωλητή και ζητούν όπως οι όποιες νέες πληρωμές γίνονται σε αυτό το νέο λογαριασμό.

Για αποφυγή θυματοποίησης του το κοινό καλείται να είναι πάντοτε πολύ προσεκτικό. Καλείται επίσης, σε περιπτώσεις που λάβει ανάλογα μηνύματα για αλλαγή των στοιχείων πληρωμής εταιρείας με την οποία συνεργάζεται, προτού προχωρήσει στην εξόφληση οποιοδήποτε τιμολογίου, να επικοινωνεί τηλεφωνικώς με την εταιρεία, για επιβεβαίωση. Τέτοια επικοινωνία θα πρέπει να γίνεται πάντα μέσω αριθμών τηλεφώνου, που χρησιμοποιήθηκαν σε παλαιότερες συνομιλίες με την συγκεκριμένη εταιρεία.

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 50χρονος στην Ακράτα που απειλούσε τη σύζυγό του-Τον πήγαν σε ψυχιατρική κλινική, αλλά απέδρασε
Σε κρίσιμη κατάσταση ο Πάπας Φραγκίσκος-Ενημέρωση από το Βατικανό
Γυναίκα έχει ταξιδέψει σε 60 χώρες–Για ποιο μέρος δεν θέλει ούτε να ακούσει
Θάνατος Βασίλη Καλογήρου-Χρήση φαρμακευτικής ουσίας δείχνουν οι τοξικολογικές εξετάσεις
Σε ύφεση η σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη
ΒΙΝΤΕΟ: Φέρεται να φώναξε «Αλλαχού Άκμπαρ» ο δράστης πριν την επίθεση στη Γαλλία
Eπίθεση σε αγορά στη Γαλλία με ένα νεκρό και πολλούς τραυματίες
Εκλογές στη Γερμανία-Τι δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση της Bild
Με γραπτό κείμενο θα απευθυνθεί στους πιστούς την Κυριακή ο Πάπας Φραγκίσκος
Η Ζιζέλ Πελικό, μία από τις Γυναίκες της Χρονιάς του περιοδικού Time