Υπ. Εργασίας: Αφοσίωση Κυβέρνησης στη διασφάλιση καλύτερων μισθών και συντάξεων

Τη δέσμευση της Kυβέρνησης για την ενίσχυση της επάρκειας των μισθών και τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνταξιοδοτικών απολαβών, με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη στην καθημερινότητα των πολιτών, εξέφρασε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, ο κ. Παναγιώτου προσφωνούσε την Πέμπτη την Ολομέλεια της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Κοινωνική Δικαιοσύνη που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Η Παγκόσμια Συμμαχία για την Κοινωνική Δικαιοσύνη συστάθηκε με απόφαση της Συνδιάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας το 2023 με σκοπό την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης στη διαμόρφωση και την εφαρμογή της δημόσιας πολιτικής και στον κοινωνικό διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Η Συμμαχία αριθμεί πέραν των 250 συμμετεχόντων, αποτελούμενων από κυβερνήσεις κρατών, οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών, και διεθνείς οργανισμούς, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν από τα πρώτα κράτη μέλη που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού.

Στην ομιλία του, ο κ. Παναγιώτου τόνισε πως «η καθολική και διαρκής ειρήνη μπορεί να εδραιωθεί μόνο όταν βασίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη».

«Αυτό υπερασπιζόμαστε σε αυτό το Σώμα, για περισσότερο από έναν αιώνα, με τη δέσμευσή μας να παραμένει σε ισχύ για τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες», τόνισε.

Όπως είπε, για την ειρήνη μεταξύ των κρατών και την ειρήνη εντός των κρατών, για την ειρήνη που οδηγεί στην πρόοδο της ανθρωπότητας και στην ευημερία της κοινωνίας. «Και για μια δίκαιη κατανομή των μερισμάτων της ειρήνης, η κοινωνική δικαιοσύνη επιτυγχάνεται μέσω της δίκαιης εργασίας, των δίκαιων εργασιακών όρων και συνθηκών, των δίκαιων και επαρκών μισθών», πρόσθεσε.

«Για να πετύχουμε αυτόν τον ευγενή στόχο», συνέχισε, «χρειαζόμαστε κοινωνικό διάλογο βασισμένο σε δεδομένα και διαμόρφωση πολιτικής με γνώμονα τα αποτελέσματα, για την ανάπτυξη και την υλοποίηση κοινωνικά δίκαιων πολιτικών και συμφωνιών από τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολιτικούς ηγέτες για την αγορά εργασίας του μέλλοντος».

Τόνισε πως «η Κυβέρνησή μας είναι αφοσιωμένη στη διασφάλιση καλύτερων μισθών και καλύτερων συντάξεων, για την επάρκεια των εισοδημάτων όσων συμμετέχουν ενεργά στην αγορά εργασίας, ώστε να μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες της οικονομίας μας και να διασφαλίσουμε την ευημερία των πολιτών μας».

«Η Κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να συμμετάσχει ενεργά στην Παγκόσμια Συμμαχία για την Κοινωνική Δικαιοσύνη, επειδή πιστεύουμε πραγματικά στο σκοπό της και θέλουμε η Συμμαχία μας να πετύχει», είπε.

Ο κ. Παναγιώτου είπε πως η βασική μας προτεραιότητα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτικών παραγόντων σε υψηλό επίπεδο και ο εξοπλισμός τους με τα κατάλληλα εργαλεία χάραξης κοινωνικά δίκαιης πολιτικής.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εργασίας είπε πως είναι «σίγουρος ότι η πιλοτική πρωτοβουλία της χώρας μας που προωθείται σε στενή συνεργασία με τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και την ομάδα του θα αξιοποιηθεί εποικοδομητικά για τα επόμενα φιλόδοξα βήματα της δυναμικής μας συμμαχίας».

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας