Την στασιμότητα δεκαετιών πληρώνουν οι μαθητές-Διπλό μέτωπο στη Βουλή για τα κλιματιστικά

Στο μάτι του κυκλώνα φαίνεται ότι βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες το Υπουργείο Παιδείας, ειδικά μετά τη δημόσια συζήτηση που έχει ξεσπάσει, αναφορικά με την απουσία κλιματιστικών στα σχολεία, με τους αρμόδιους να καλούνται να απαντήσουν για την στασιμότητα δεκαετιών που παρατηρήθηκε στο συγκεκριμένο θέμα, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε πρόχειρες λύσεις, ώστε να καλυφθεί το κενό. Στο μεταξύ, διπλό μέτωπο ανοίγει ενώπιον της Βουλής, δεδομένου ότι μετά την Επιτροπή Παιδείας και δεύτερη επιτροπή θέτει στο μικροσκόπιό της το θέμα.

Οι ψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν την Κύπρο, από την 1η Ιουνίου, άνοιξαν ξανά ένα μεγάλο κεφάλαιο για το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο κλήθηκε να διαχειριστεί από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της νέας ηγεσίας, θέτοντας όλους τους εμπλεκόμενους σε κατάσταση πανικού, ενώ αρκετοί πολίτες νιώθουν λες και είναι θεατές στο ίδιο έργο, που παίζει σε επανάληψη, όμως με αντικατάσταση στο βασικό ρόλο, εκείνο του υπουργού. Εδώ και δεκαετίες γίνεται μία συζήτηση για την τοποθέτηση των κλιματιστικών στην Κύπρο, αφού όπως αποκαλύφθηκε ενώπιον της Βουλής, η πρώτη φορά που τέθηκε το συγκεκριμένο θέμα στο τραπέζι ήταν το 2004.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αξιοποιούνται αίθουσες με κλιματιστικά στα σχολεία, τοποθετούνται ανεμιστήρες ενόψει εξετάσεων

Είκοσι χρόνια μετά, το μόνο που άλλαξε είναι το όνομα του υπουργού, αφού η Αθηνά Μιχαηλίδου είναι η ένατη που έρχεται αντιμέτωπη με το εν λόγω θέμα και όπως ακούστηκε είναι και η μοναδική που έθεσε το θέμα σε προτεραιότητα, ωστόσο αυτό δεν της δίνει λευκή επιταγή. Ουσιαστικά, το Υπουργείο Παιδείας τρέχει να προλάβει τα χειρότερα, ωστόσο καταφεύγει σε πρόχειρες λύσεις, όπως είναι το κλείσιμο σχολείων, κατόπιν εορτής και η χρήση ανεμιστήρων σε αίθουσες «φούρνους» την ώρα των Παγκύπριων Εξετάσεων, αν και στην εν λόγω περίπτωση θα μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα ότι οι εξετάσεις ολοκληρώνονται πριν τις κρίσιμες ώρες, κατά τις οποίες η θερμοκρασία αγγίζει 40αρια και πάνω.

Στο ίδιο τέμπο είναι και η απόφαση για την εξεύρεση αιθουσών με κλιματισμό, για να πραγματοποιούνται οι Παγκύπριες Εξετάσεις, αφού το Υπουργείο όφειλε να είχε προγραμματιστεί από νωρίς, ώστε να μην προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα στην εφαρμογή ενός επιτυχημένου θεσμού, που παίζει ένα αρκετά σημαντικό ρόλο στο μέλλον των παιδιών.

Σημειώνεται πως κανείς δεν μπορεί να απορρίψει όλες τις ευθύνες για το συγκεκριμένο θέμα στην Αθηνά Μιχαηλίδου, καθώς επί ηγεσίας της έχει προχωρήσει η μελέτη, για να τεθούν κριτήρια, ώστε να επιλεγούν τα σχολεία που θα τοποθετηθούν τα κλιματιστικά. Και μπορεί να υπάρχουν έντονες αντιδράσεις ότι μόνο πενήντα σχολεία από τα εκατοντάδες που έχει η Κύπρος έχουν επιλεγεί, όμως αποτελεί ένα σημείο έναρξης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας θα παραμείνει υπό στενή επιτήρηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μέχρι και την πλήρη εγκατάσταση κλιματιστικών σε όλα τα σχολεία.

Πάντως, σε δηλώσεις της, η υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι για πρώτη φορά, υπάρχει ένα πλάνο τριετίας για τοποθέτηση κλιματιστικών, η ΥΠΑΝ ανέφερε πως «αυτό το πλάνο ολοκληρώθηκε στην πρώτη του φάση και ήδη οι Σχολικές Εφορείες εργάζονται στο να αρχίσουν την εγκατάσταση μόλις φύγουν τα παιδιά, άρα σε δέκα περίπου μέρες, σύμφωνα με τις προδιαγραφές».

«Έχουμε κάνει μια σειρά ενεργειών και αυτό είναι σημαντικό να το πούμε. Έχουμε εξεύρει τους πόρους, έχουμε επιλέξει τα σχολεία, έχουμε ετοιμάσει οδηγούς, γιατί όλο αυτό σχετίζεται και με την ασφάλεια των κτιρίων και με την ασφάλεια των παιδιών», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καυτό το καλοκαίρι για το ΥΠΑΝ-Πιέζει ο χρόνος για τα κλιματιστικά, ψάχνει λύσεις για τα σχολεία

Υπέδειξε ότι σε αρκετά σχολεία που με τη συνδρομή των γονιών τοποθετήθηκαν κλιματιστικά, χωρίς προεργασία, παρουσιάζονται προβλήματα με τα ηλεκτρικά φορτία.

Δουλεύουμε, συνέχισε, συστηματικά έτσι ώστε να αρχίσει η εγκατάσταση και σημείωσε ότι δεν μπορούν από τη μια στιγμή στην άλλη να μπουν κλιματιστικά, όπως αναφέρουν κάποια συνθήματα που ακούγονται «εδώ και τώρα, παντού κλιματιστικά».

Διπλό μέτωπο στη Βουλή

Σημειώνεται πως ενώπιον της Βουλή αναμένεται να ανοίξει διπλό μέτωπο για το Υπουργείο Παιδείας, καθώς μετά την Επιτροπή Παιδείας, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στην Επιτροπή Εργασίας, με τα μέλη της να θέτουν στο θέμα ενώπιον του Υπουργείου Εργασίας. Ουσιαστικά, θα ζητήσουν ενημέρωση για τα γεγονότα γύρω από το θέμα, αν γίνονται έλεγχοι και πώς διασφαλίζεται στην πράξη ότι υπάρχει ένα πλαίσιο που ελέγχουν τα σχολεία.

«Είναι ένα θέμα που θα θέλουμε ενημέρωση και είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε και να δούμε αν μπορούμε να συμβάλουμε και σε νομοθετικό επίπεδο. Μας θορύβησαν αυτά που ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες, τόσο για την υγεία των εκπαιδευτικών, όσο και των παιδιών. Είναι θέματα για την ασφάλεια και υγεία των εργαζόμενων και θέλουμε να μας απασχολήσει το θέμα. Θέλουμε να εξετάσουμε αυτή την πτυχή και θα περιμένουμε να δούμε τι απαντήσεις θα έχουμε», υπέδειξε στον REPORTER ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανέλυσε το σχεδιασμό του για κλιματιστικά το ΥΠΑΝ-Ζητούν λύσεις οι γονείς, εξετάζουν μέτρα

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας