To μπαλάκι σε Εισαγγελέα για την αργία Ζαννέτου που παραπέμφθηκε σε δίκη-Περιμένει διευκρινίσεις το ΥΠΕΣ

Στην Νομική Υπηρεσία πέφτει το μπαλάκι της απόφασης για το κατά πόσον ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρίστος Ζαννέτος, πρέπει ή όχι να τεθεί σε αργία από την 1η Ιουλίου, όταν θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο νέος Περί Δήμων Νόμος, μετά την καταχώρηση υπόθεσης εναντίον του στο Κακουργιοδικείο Αμμοχώστου, για υπόθεση εξασφάλισης 765,000 ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια πριν από 12 χρόνια, για αναβάθμιση ξενοδοχείου, του οποίου ήταν τότε μέτοχος και διευθυντής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Η ενδεχόμενη εκλογή Ζαννέτου, η αλλαγή του Νόμου και η πιθανότητα να είναι Δήμαρχος για 20 μέρες

Μέχρι την 12η Ιουνίου, οι πληροφορίες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, ήθελαν τον κ. Ζαννέτου να τίθεται με βάση τον νέο Νόμο, σε αργία μέχρι την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας, αφού, όσοι ερμήνευαν το άρθρο 113 του νέου Νόμου έκριναν ότι αυτή θα ήταν η ενέργεια που έπρεπε να εφαρμοστεί από την Πολιτεία.

Ουσιαστικά, ο νέος Νόμος, που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, αναφέρει πως, «Δήμαρχος, αντιδήμαρχος ή σύμβουλος εναντίον του οποίου διερευνάται από τις διωκτικές αρχές αδίκημα που καθορίζεται στις διατάξεις της παραγράφου (δ) του εδαφίου (1) του άρθρου 18 ή αδίκημα που καθορίζεται ως κακούργημα σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα ή οποιουδήποτε άλλου Νόμου ο οποίος επιφέρει, σε περίπτωση καταδίκης, ποινή φυλάκισης τριών (3) ετών και άνω, τελεί αυτοδικαίως σε αργία από την ημέρα δημοσίευσης σχετικής γνωστοποίησης του Υπουργού».

Παρόλα αυτά, σε ανακοίνωσή τους, οι δικηγόροι του επανεκλεγέντα Δημάρχου Αγίας Νάπας, ερμήνευσαν τον Νόμο διαφορετικά, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι, «το άρθρο 113 του σχετικού Περί Δήμων Νόμου 52(Ι)/2022, αναφέρεται και καλύπτει περιπτώσεις καταγγελιών που βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης από τις αστυνομικές αρχές («Δήμαρχος… εναντίον του οποίου διερευνάται από τις διωκτικές αρχές αδίκημα…»). Εναντίον του κ. Ζανέττου δεν διερευνάται και δεν υπάρχει εν εξελίξει ανάκριση. Η ανάκριση διενεργείτο για χρόνια και κατέληξε παραμονές των εκλογών σε καταχώριση ποινικής υπόθεσης, η οποία πλέον βρίσκεται ενώπιον του Δικαστηρίου. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα άσκησης οποιασδήποτε ενέργειας του αρμόδιου Υπουργού και οι οποιεσδήποτε ενέργειες θα πρέπει να σεβαστούν το γράμμα του νόμου και την αρχή της νομιμότητας».

Στην ανακοίνωση σημείωσαν εξάλλου πως «θα πρέπει να προβληματίσει ότι, στη βάση της σχετικής διάταξης, ο οποιοσδήποτε κακόπιστος καταγγέλλων μπορεί να απενεργοποιήσει ένα εκλελεγμένο δημοτικό αξιωματούχο, προβαίνοντας σε οποιαδήποτε καταγγελία αδικήματος, το οποίο τιμωρείται με ποινή πέραν των 3 ετών, χωρίς να είναι αναγκαία έστω η άσκηση στοιχειώδους κρίσης των διωκτικών και εισαγγελικών αρχών ως προς τη βασιμότητα αυτής. Η άνευ κριτηρίων γενικότητα της εν λόγω πρόνοιας, σε συνάρτηση με την δραστικότητα και τις συνέπειες αυτής, καταλήγει, κατά την άποψή μας, ουσιαστικά στην κατάργηση της λαϊκής βούλησης».

Έχοντας υπόψιν τις δύο αντικρουόμενες απόψεις, το Υπουργείο Εσωτερικών, δια του Γενικού Διευθυντή του, Ελίκκου Ηλία και με τη σύμφωνο γνώμη του υπουργού Κωνσταντίνου Ιωάννου, απέστειλε επιστολή στην Νομική Υπηρεσία, ζητώντας γνωμάτευση και ερμηνεία του συγκεκριμένου άρθρου του Νόμου.

Όπως ανέφερε στον REPORTER ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΣ, θα αναμένουν την απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας, ώστε να προχωρήσουν στα επόμενα τους βήματα. Σε περίπτωση που ο Εισαγγελέας αποφασίσει ότι με βάση το άρθρο του Νόμου πρέπει ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας να τεθεί σε αργία, τότε το Υπουργείο θα προχωρήσει στην εν λόγω ενέργεια, ειδάλλως, ο κ. Ζαννέτου θα παραμείνει στη θέση του, παρά την εν εξελίξη διαδικασία εναντίον του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραπέμφθηκε στο Κακουργιοδικείο ο δήμαρχος Αγίας Νάπας-Ελεύθερος με εγγύηση εκατό χιλιάδων

Τι ισχύει σε περίπτωση που τεθεί σε αργία

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Περί Δήμων Νόμο του 2022, σε περίπτωση που ο κριθεί ότι ο κ. Ζαννέτου θα τεθεί σε αργία, τότε, θα λαμβάνει το ένα τρίτο της καθοριζόμενης αντιμισθίας για όλη τη διάρκεια της ισχύος της.

«Η αργία που καθορίζεται στο εδάφιο (1) τερματίζεται με τη λήξη της έρευνας ή την πλήρη εκδίκαση της υπόθεσης και την απαλλαγή, αθώωση ή καταδίκη του δημάρχου, αντιδημάρχου ή συμβούλου, εναντίον του οποίου διεξάγεται έρευνα ή έχει καταχωρισθεί ποινική υπόθεση και προς τούτο δημοσιεύεται σχετική γνωστοποίηση από τον Υπουργό αναφορικά με τον τερματισμό της αργίας:

Νοείται ότι, σε περίπτωση που Δήμαρχος, αντιδήμαρχος ή σύμβουλος απαλλαγεί ή/και αθωωθεί από ποινικό δικαστήριο, ή τερματιστεί η έρευνα εναντίον του, χωρίς να θεμελιώνεται κατηγορία, επιστρέφει στα καθήκοντά του για το υπόλοιπο της θητείας του και δικαιούται πλήρη ανάκτηση της αντιμισθίας που του είχε αφαιρεθεί.

Σε περίπτωση καταδίκης Δημάρχου, αντιδημάρχου ή συμβούλου για τα καθοριζόμενα στο εδάφιο (1) αδικήματα, αυτός δεν δικαιούται ανάκτηση της αποκοπείσας αντιμισθίας, εκπίπτει αυτοδικαίως από τη θέση του και αυτή λογίζεται ως κενωθείσα για τους σκοπούς του παρόντος Νόμου και προς τούτο ο Υπουργός εκδίδει σχετική γνωστοποίηση».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ζαννέτου παραπέμφθηκε σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Αμμοχώστου, για υπόθεση που αφορά φερόμενη πλαστογράφηση οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας, στη βάση και όσων καταγράφηκαν σε Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας το 2019, για τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.

Το πρωί της 13ης Ιουνίου, ξεκίνησε η δίκη, με τους δικηγόρους του κ. Ζαννέτου να δηλώνουν ότι, η πρόνοια στον περί Δήμων Νόμο καλύπτει περιπτώσεις καταγγελιών που βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης, ενώ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εν εξελίξει ανάκριση. Θέση τους είναι πως «δεν τίθεται θέμα άσκησης οποιασδήποτε ενέργειας του αρμόδιου Υπουργού».

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας και η εταιρεία θα εμφανιστούν ενώπιον του Κακουργιοδικείου στις 12 Ιουλίου, για να απαντήσουν εάν παραδέχονται ή όχι ενοχή στις κατηγορίες. Μέχρι τότε θα είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, καθώς κλήθηκε να υπογράψει εγγύηση ύψους 100,000 ευρώ, ενώ το ίδιο ποσό υπέγραψε και αξιόχρεος εγγυητής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Καταχωρήθηκε υπόθεση στο Κακουργιοδικείου εναντίον Ζαννέττου για ευρωπαϊκά κονδύλια

Δειτε Επισης

Καταγγελία στην Αστυνομία για την ανάρτηση φωτογραφίας με πρόσωπα και ονόματα παιδιών σε νηπιαγωγείο
Συνεχίζεται η αντεξέταση του Γενικού Ελεγκτή στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο
Συνελήφθη 57χρονος που άναψε φωτιά στη Λεμεσό
Αυστηροποιούνται οι ποινές για πυροτεχνήματα και φωτοβολίδες-Μέχρι και 50.000 ευρώ η... λυπητερή
Στο κάδρο της διερεύνησης οι ισχυρισμοί Νεκτάριου για €450.000 σε Ησαΐα-«Δεσπότη μου τα φάρμακα σου το συνθηματικό»
Σχεδόν 200 παιδιά σε ανάδοχες οικογένειες, 1200 υπό την φροντίδα του κράτους-Κολλημένο από το 2022 το νομοσχέδιο
Προετοιμαζόμαστε για απομάκρυνση πολιτών και για μεταναστευτικές ροές αν επεκταθεί η σύγκρουση στον Λίβανο
Κλάφτηκε και στον Στιούαρτ για τις συλλήψεις σφετεριστών ο Τατάρ
Συζητούνται οι επιλογές για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της Αμάλθειας
Ενδεχόμενη υπόθεση ναρκωτικών ερευνά η Αστυνομία στην Πάφο