Πάει στη βάση για απαντήσεις ο ΔΗΣΥ-Τα επόμενα βήματα στη σκιά του συλλογικού σοκ
06:00 - 14 Ιουνίου 2024
Το μεγάλο σοκ στο σύστημα που προκάλεσε η έκβαση της ψηφοφορίας στις Ευρωεκλογές δεν άφησε ανεπηρέαστο τον ΔΗΣΥ. Παρά το γεγονός πως το κόμμα έσωσε την παρτίδα, καθώς κατάφερε να διατηρήσει τις δύο του έδρες και να κερδίσει την πρωτιά, προφανώς και επηρεάζεται από το φαινόμενο Φειδίας. Όχι μόνο επειδή μέρος της τεράστιας νίκης του κ. Παναγιώτου προήλθε από Συναγερμική ψήφο, αλλά επειδή προφανώς ο ΔΗΣΥ είναι μέρος του συστήματος που υπέστη μια πρωτοφανή συλλογική ήττα, η οποία θα πρέπει να αναλυθεί διεξοδικώς.
Αυτή είναι μια από τις παραμέτρους που ο ΔΗΣΥ θέλει να συζητήσει εσωτερικά, μαζί με τον διάλογο για τη λειτουργία του κόμματος και τα επόμενα του βήματα. Όπως ανακοινώθηκε, η αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος -το οποίο πέραν των Ευρωεκλογών περιλαμβάνει και τις Τοπικές Εκλογές, στις οποίες υπήρξαν κακά αποτελέσματα σε υψηλόβαθμα αξιώματα σε κάποιες περιοχές που θεωρούνται σημαντικές- θα γίνει πρώτα σε επαρχιακό επίπεδο και ακολούθως σε πιο κεντρικό. Οργανώθηκαν κοινές συνεδρίες της ηγεσίας και των διευρυμένων Επαρχιακών Γραμματειών, οι οποίες ξεκίνησαν στις 12 Ιουνίου από τη Λευκωσία και θα ολοκληρωθούν στις 28 Ιουνίου στην Πάφο, από τις οποίες θα προκύψουν γενικά και ειδικά συμπεράσματα. Τα συμπεράσματα αυτά θα συνεκτιμηθούν στο Πολιτικό Γραφείο της 1ης Ιουλίου, όπου θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.
Πρόθεση της ηγεσίας του κόμματος φαίνεται να είναι να προωθήσει έναν σχεδιασμό πολύ στενής επαφής με τη βάση του κόμματος. Μπορεί δημοσίως ο ΔΗΣΥ να παρουσιάζει την πορεία του ως νίκη των εκλογών, στην πραγματικότητα όμως γνωρίζει ότι το δικό του κοινό δεν έχει κάποιου είδους ανοσία, ώστε να παραμένει ανεπηρέαστο από τις ευρύτερες κοινωνικές τάσεις. Ως εκ τούτου καταλαβαίνει πως πρέπει να το ακούσει πολύ προσεκτικά, κάτι που φαίνεται πως τα κόμματα δεν έκαναν στον βαθμό που έπρεπε όλο το προηγούμενο διάστημα και εισπράττουν το μήνυμα εκ των υστέρων και με οργή.
Αν και δεν υπάρχει κατάληξη, στα επόμενα βήματα του κόμματος αναμένεται να περιληφθεί κάποιου είδους φόρμουλα παρόμοια με εκείνη που ακολουθήθηκε στα πρώτα στάδια της ανάληψης της ηγεσίας από την Αννίτα Δημητρίου και την ομάδα της. Να μπει, δηλαδή, ένας σχεδιασμός επί τάπητος για τακτική επαφή της ηγεσίας του της παράταξης με τα επαρχιακά και τα οργανωμένα του σύνολα, σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, ώστε να υπάρχει επικαιροποιημένη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί, τα προβλήματα που υπάρχουν και τις σκέψεις που εκφράζονται.
Ταυτόχρονα, αναμένεται να προωθηθεί και η αναδιοργάνωση του κόμματος, διαδικασία που είχε όντως ξεκινήσει από τη νέα ηγεσία αλλά δεν πρόλαβε ποτέ να ολοκληρωθεί, καθώς το πρώτο εξάμηνο του χρόνου αναλώθηκε αποκλειστικά στις διπλές εκλογές και στην τήρηση εσωκομματικών ισορροπιών.
Ακόμη και το ζήτημα των ισορροπιών, ωστόσο, ενδεχομένως ήρθε η ώρα να τελειώσει. Κάποια από τα λάθη που έγιναν και για τα οποία υπήρξαν εκλογικές επιπτώσεις ήταν απότοκο αυτής της προσπάθειας τήρησης ισορροπιών μεταξύ των στρατοπέδων του κόμματος. Εάν η Αννίτα Δημητρίου όντως αισθάνεται νικήτρια των εκλογών, τότε θα πρέπει να καταστεί και η κυρίαρχος του εσωκομματικού παιγνιδιού και όχι να κάνει διαχείριση κρίσεων. Η ίδια, άλλωστε, δήλωσε πως αυτοί που την πολεμούσαν «πήραν απάντηση από τον κόσμο».
Είναι ξεκάθαρο πως σε ένα αχαρτογράφητο πολιτικό περιβάλλον, όπως αυτό που δημιουργήθηκε την Κυριακή, δεν μπορεί το μέλλον του ΔΗΣΥ να περιλαμβάνει «αβερωφικούς» και «αναστασιαδικούς». Ούτε άτομα που να υπονομεύουν εκλελεγμένους αξιωματούχους για να προωθήσουν προσωπικές ατζέντες, όπως τα γεγονότα που κατήγγειλε ο Λουκάς Φουρλάς. Εάν η πρόεδρος του κόμματος εννοεί την ενότητα, τότε θα πρέπει να καθαρίσει το κόμμα από διχαστικές συμπεριφορές, ενώ παράλληλα θα προβαίνει σε ενέργειες που θα εμβαθύνουν τη σχέση με τη βάση.