ΠτΔ: Προσήλωση της Κυβέρνησης στη δημιουργία ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για προώθηση της καινοτομίας

Την προσήλωση της Κυβέρνησης στη δημιουργία ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για προώθηση της καινοτομίας, κάτι που αποδεικνύεται, όπως υπέδειξε, με πρωτοβουλίες που υποστηρίζονται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, υποδεικνύοντας ότι το Ινστιτούτο Κύπρου μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη σε αυτή τη διαδικασία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρευρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην Τελετή Αποφοίτησης του Ινστιτούτου Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι και Επίτιμος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου, τόνισε ότι η Κύπρος έχει αναγνωριστεί ως ισχυρό κέντρο καινοτομίας, με απόδοση πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα το κυπριακό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων αναγνωρίστηκε ως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο και μεταξύ των 50 καλύτερων παγκοσμίως, σύμφωνα με το Blink Global Startup Ecosystem Index 2024,

«Αυτά μαρτυρούν ότι το οικοσύστημα καινοτομίας στην Κύπρο ενισχύεται από μια ζωντανή κουλτούρα νεοφυών επιχειρήσεων και υποστηρικτικές κυβερνητικές πολιτικές που προάγουν την επιχειρηματικότητα και την τεχνολογική πρόοδο», τόνισε.

Για το Ινστιτούτο Κύπρου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι αν και λειτουργεί λιγότερο από 20 χρόνια, έχει επιτύχει απαράμιλλη διεθνή διάκριση και αναγνώριση, και καθιερώθηκε ως περιφερειακό επιστημονικό κέντρο αριστείας στην έρευνα και τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση.

«Το Ινστιτούτο έχει γίνει κέντρο αριστείας στην επιστήμη και την τεχνολογία σε τομείς όπως το περιβάλλον, η ενέργεια, η αρχαιολογία και οι υπολογιστικές επιστήμες», είπε, σημειώνοντας ότι «το έργο του Ινστιτούτου στην έρευνα για την κλιματική αλλαγή, για παράδειγμα, τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, όχι μόνο έχει συμβάλει με πολύτιμες γνώσεις στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, αλλά και παρέχει κρίσιμα δεδομένα για τη διαμόρφωση εθνικών και περιφερειακών περιβαλλοντικών πολιτικών και συνεισφέρει στην Πρωτοβουλία της Κύπρου για το Κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι τις τελευταίες δεκαετίες η Κύπρος έχει μετατραπεί σε δυναμικό κόμβο έρευνας και καινοτομίας και τεχνολογικής προόδου, ενισχύοντας το παγκόσμιο κύρος της και συμβάλλοντας σε ένα πιο βιώσιμο και ευημερούν μέλλον, τονίζοντας ότι το ταξίδι της Κύπρου στην έρευνα και την καινοτομία αποτελεί απόδειξη του οράματος και της αποφασιστικότητας των ανθρώπων και των θεσμών της, αλλά και ένα δυναμικό τομέα που συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας και στη διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης.

Ο Πρόεδρος είπε ακόμη ότι ο ιδιωτικός τομέας στην Κύπρο υπήρξε επίσης βασικός παράγοντας έρευνας και καινοτομίας καθώς εταιρείες σε τομείς όπως η τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα φαρμακευτικά προϊόντα επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα και ανάπτυξη, οδηγώντας στη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών που είναι ανταγωνιστικά σε παγκόσμια κλίμακα. «Οι επενδύσεις αυτές όχι μόνο τονώνουν την οικονομική ανάπτυξη αλλά δημιουργούν θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας και ενισχύουν τις τεχνολογικές δυνατότητες της χώρας», σημείωσε.

Και πρόσθεσε ότι η εκπαίδευση διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση και την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, αναφέροντας ότι η ενσωμάτωση προηγμένων εργαστηρίων, ερευνητικών κέντρων και βιομηχανικών συνεργασιών στα ακαδημαϊκά ιδρύματα διασφαλίζει ότι οι μαθητές είναι καλά προετοιμασμένοι για να συνεισφέρουν στο τοπίο της καινοτομίας.

«Οι πρωτοβουλίες για την προώθηση της εκπαίδευσης STEAM στους νεότερους μαθητές είναι επίσης ζωτικής σημασίας, καθώς καλλιεργούν την επόμενη γενιά επιστημόνων, μηχανικών και καινοτόμων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των σχολείων και η επιτυχής ενσωμάτωση της προσέγγισης STEAM σε όλο το Πρόγραμμα Σπουδών, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης», είπε.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το Ινστιτούτο Κύπρου, έχει γίνει ευρωπαϊκός κόμβος ακαδημαϊκής αριστείας και συνεχάρη τη διεύθυνση του Ινστιτούτου, τις σχολές, όλους τους ερευνητές και το προσωπικό υποστήριξης για αυτό το επίτευγμα, το οποίο, όπως τόνισε, είναι και επίτευγμα της Κύπρου.

«Η σημερινή τελετή σηματοδοτεί την κορύφωση της σκληρής δουλειάς σας σε απαιτητικά μεταπτυχιακά προγράμματα», σημείωσε ο Πρόεδρος, ενώ απευθυνόμενος στους αποφοίτους τους είπε ότι με την αποφοίτησή τους, ξεκινούν πλέον το βασικό στάδιο της επαγγελματικής τους ζωής για τις επόμενες δεκαετίες.

«Καθώς προχωράτε στη ζωή σας και στην καριέρα σας, σας ενθαρρύνω να ενστερνιστείτε ένα αίσθημα κοινωνικής ευθύνης καθώς εξερευνάτε τους νέους ορίζοντες που βρίσκονται μπροστά», τους είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτοί, ως η επόμενη γενιά κορυφαίων επιστημόνων, θα συνεισφέρουν πολύ σε έναν καλύτερο κόσμο.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, καθηγητής Σταύρος Μαλάς, τόνισε ότι στα σχεδόν 20 χρόνια λειτουργίας του, το Ινστιτούτο κατάφερε να γίνει ένα κορυφαίο διεθνές ερευνητικό και εκπαιδευτικό ίδρυμα, προσθέτοντας ότι το Ινστιτούτο παραμένει πλήρως προσηλωμένο στην αντιμετώπιση βασικών επιστημονικών, τεχνολογικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος και η ευρύτερη περιοχή.

Ο Καθηγητής Μαλάς σημείωσε επίσης ότι οι ισχυρές περιφερειακές και διεθνείς συνεργασίες του Ινστιτούτου με παγκόσμια ερευνητικά κέντρα, υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα για την προώθηση επιστημονικών συνεργασιών πέρα από γεωγραφικά όρια.

Υπενθύμισε ακόμη ότι το Ινστιτούτο παρέχει επίσης υποστήριξη σε κυβερνητικές υπηρεσίες και στις τοπικές αρχές.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Σταύρος Μαλάς του είπε ότι έχει πλήρη επίγνωση των προσπαθειών του για υλοποίηση προγράμματος εμπλουτισμού του μείγματος της οικονομίας και διαβεβαίωσε ότι η επιστημονική κοινότητα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα, ο Καθηγητής Μαλάς ανέφερε ότι δυστυχώς η Κύπρος έχει μια από τις χαμηλότερες εθνικές επενδύσεις στην έρευνα, σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. «Γι’ αυτό δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι», είπε, προσθέτοντας ότι «μπορούμε ωστόσο να είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι τα κυπριακά ερευνητικά ιδρύματα επιδεικνύουν τις καλύτερες επιδόσεις σε ανταγωνιστική χρηματοδότηση στην ΕΕ» και ότι το Ινστιτούτο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

«Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους εμάς που συμμετέχουμε στην αναδιάρθρωση της οικονομίας μας. Ο δρόμος για την πρόοδο είναι μόνο ένας. Επενδύοντας περισσότερο στην έρευνα, την καινοτομία και την ποιοτική εκπαίδευση με ανοιχτό μυαλό και με προσέγγιση ‘έξω από το κουτί’ επενδύουμε στην οικονομική ποικιλομορφία, την κοινωνική ωριμότητα και την εμπιστοσύνη για να πλοηγηθούμε σε καιρούς που αλλάζουν γρήγορα», είπε.

Στους αποφοίτους, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου είπε ότι σήμερα είναι ημέρα επίσημης αναγνώρισης και εορτασμού όλων των προσπαθειών και της αποφασιστικότητάς τους για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου στο Ινστιτούτο Κύπρου.

Και τους προέτρεψε καθώς βγαίνουν στον κόσμο να αγκαλιάσουν τη δια βίου μάθηση, καθώς η εκπαίδευση δεν τελειώνει με ένα πτυχίο, αλλά είναι ένα συνεχές ταξίδι ανάπτυξης και ανακάλυψης.

«Το μήνυμα σε εσάς τους αποφοίτους του Ινστιτούτου Κύπρου να συνεχίσετε το ταξίδι της εκπαίδευσης για να γνωρίζετε την εποχή σας (τους καιρούς σας) και να ενεργείτε με γνώση» τους είπε, επισημαίνοντας ότι η ποιοτική εκπαίδευση και η δια βίου μάθηση είναι το πιο ισχυρό όπλο με το οποίο μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.

Στην τελετή μίλησε επίσης ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, καθηγητής Didier Roux, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε στους αποφοίτους ότι η επιτυχία στην επαγγελματική τους ζωή θα βασίζεται σε δύο πυλώνες, πρώτον στην τεχνική τους ικανότητα να προσφέρουν τα αποτελέσματα που θα απαιτήσει το ίδρυμά τους από αυτούς. και δεύτερον, εξίσου σημαντικό, να μπορούν να συμμετέχουν και να συμβάλλουν στη συλλογική οργάνωση των ιδρυμάτων τους.

Ο Συμπρόεδρος του International Resource Panel, Πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία Janez Potočnik, μίλησε για τον «Ρόλο της Αειφόρου Διαχείρισης Φυσικών Πόρων για το μέλλον που θέλουμε».

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Τελετής Αποφοίτησης, το Ινστιτούτο Κύπρου αναγόρευσε σε επίτιμο διδάκτορα τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου, με την τιμητική διάκριση να παραλαμβάνει εκ μέρους του πρώην Προέδρου η κόρη του Σοφία Βασιλείου.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Προσκάλεσε Χριστοδουλίδη στο Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν-Συναντώνται την Τετάρτη
Προετοιμασία σε δύο επίπεδα για το Κυπριακό-«Ούτε υποτιμώ, ούτε υποβαθμίζω τις δυσκολίες που υπάρχουν»
Γερμανικές προκλήσεις από ταξιδιωτικό γραφείο-Προτείνει διακοπές στα κατεχόμενα και δίνει λίστα δέκα σημείων
Μοναδικός στόχος του Προέδρου η επανέναρξη των συνομιλιών-«Βρισκόμαστε σε νέα κινητικότητα στο Κυπριακό»
Τα τρία νέα κόμματα, το ερωτηματικό με Οδυσσέα και η πιθανότητα κατακερματισμού της Βουλής
Ο «επαναστάτης» που αντιγράφει το κακό σύστημα και κυριολεκτικά βγάζει τα άπλυτά του στη φόρα
Προχωρεί σε παρουσίαση του προγραμματισμού για το 2025 η Κυβέρνηση-«Πιστοί στις αρχές της Διαφάνειας»
ΥΠΟΙΚ: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με υπεύθυνες πολιτικές για την οικονομία
Στήριξη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εκφράζει η Κοινοπολιτεία
Ν.Χριστοδουλίδης:«Επιβεβαίωση της ορθής οικονομικής πολιτικής η αναβάθμηση της πιστοληπτικής μας ικανότητας»