Επίσημη πρώτη Ιωάννου με περιφερειάρχες-«Είμαι βέβαιος ότι η μεταρρύθμιση της Τ.Α. θα ξεκινήσει με το δεξί»

Τη βεβαιότητα ότι η λειτουργία των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) θα ξεκινήσει με το δεξί, εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου σε δηλώσεις του μετά την πρώτη του συνάντηση με τους εκλεγέντες Προέδρους των ΕΑΟ.

Σημείωσε ωστόσο ότι δεν θα ήθελε να δημιουργήσεις υπέρμετρες προσδοκίες, αφού το πρώτο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν προκλήσεις.

«Είμαι βέβαιος ότι θα ξεκινήσουμε με το δεξί. Μπορεί να υπάρξουν κάποια προβλήματα στις αρχές, όπως σε κάθε μεταρρύθμιση -και μπορώ να σας πω εγώ που έχω υλοποιήσει το ΓεΣΥ-, θα υπάρξουν κάποιες δυσκολίες στην αρχή», είπε ο κ. Ιωάννου.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με την πάροδο των εβδομάδων θα είναι ορατές οι μεγάλες αλλαγές, τουλάχιστον όσον αφορά την αδειοδότηση, αλλά και υπηρεσίες όπως η αποχέτευση και η υδροδότηση.

Ο Υπουργός τόνισε ότι από το βράδυ της  9ης Ιουνίου το Υπουργείο γύρισε σελίδα και εντατικοποιεί τις δράσεις του ενόψει της έναρξης της μεγάλης μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σημείωσε ότι το μεγαλύτερο στοίχημα αυτής της ριζικής αλλαγής είναι η επιτυχής μεταφορά της αδειοδότησης της ανάπτυξης που τώρα είναι σε 10 διαφορετικές πολεοδομικές αρχές και 36 οικοδομικές αρχές, σε τρεις διαφορετικούς οργανισμούς. Αυτή όπως είπε πάει πλέον στους πέντε ΕΟΑ που θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά από 1η Ιουλίου, κάτι που σε βάθος χρόνου αναμένεται να επιφέρει σημαντικές εξοικονομήσεις τόσο σε ταχύτητα όσο και σε κόστος στην έκδοση αδειών.

Ενέργειες ΥΠΕΣ για επιτάχυνση της αδειοδότησης

Στη συνάντηση με τους προέδρους των ΕΟΑ, όπως είπε ο Υπουργός, έγινε μία πρώτη συζήτηση και αξιολογήθηκε το επίπεδο ετοιμότητας του κάθε οργανισμού και τρόποι να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι εκκρεμότητες.  Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε του Προέδρους για τις ενέργειες του ΥΠΕΣ για να διευκολύνει την ομαλή έναρξη της λειτουργίας των ΕΟΑ.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι το Υπουργείου αναγνώρισε ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών άδειων μέχρι σήμερα, οφείλονται σε δύο σημαντικούς παράγοντες: στην τεκμηριωμένη υποστελέχωση και στις διαδικασίες αδειοδότησης.

Σε σχέση με τη υποστελέχωση ο Υπουργός ανέφερε ότι επικέντρωθηκαν στη σωστή στελέχωση του τομέα και τη μεταφορά, σχεδόν στην ολότητα του υφιστάμενου προσωπικού που ασχολείται με αδειοδότηση από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, στους δήμους και Επαρχιακές Διοικήσεις και την πρόσληψη 85 επιπλέον λειτουργών, αυξάνοντας κατά 30% τον συνολικό αριθμό του προσωπικού. Πρόσθεσε ότι προχώρησαν και σε εκπαίδευση και κατάρτισή τους ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν αποδοτικά στα καθήκοντά τους.

Σε σχέση με τις διαδικασίες, ανέφερε ότι ανακοινώθηκε από τον περασμένο Οκτώβρη μια ριζική αλλαγή με την απολοποίηση των διαδικασιών έκδοσης πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών, με την υλοποίηση 22 μέτρων. Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί 17 και αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να ολοκληρωθεί η υλοποίηση των άλλων μέτρων ώστε να επιταχυνθεί η εξέταση και έκδοση αδειών. Σημείωσε ότι δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στον καθορισμό σωστών και ομοιόμορφων διαδικασιών και σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ εκπονήθηκε εγχειρίδιο που θα τηρείται από όλους τους οργανισμούς.

Ερωτηθείς για τις ανησυχίες που υπάρχουν για την καθυστέρηση στις αδειοδοτήσεις λόγω της μεταβατικής περιόδου, ο Υπουργός ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκκρεμούσες αιτήσεις είτε θα προχωρούσε η μεταρρύθμιση είτε όχι. Σημείωσε ότι υπάρχουν 10.000 στις πολεοδομικές αρχές και 25.000 στους δήμους. Εξήγησε ότι αν δεν προχωρήσει η μεταρρύθμιση αυτές οι 35.000 αιτήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν και θα μεταφερθούν στους νέους οργανισμούς, με τη διαφορά ότι θα υπάρχει 35% περισσότερο προσωπικό, απλοποιημένες διαδικασίες και συγκεντρωμένες στους πέντε αυτούς οργανισμούς.  

Σημείωσε ότι με τη συνένωση του προσωπικού από διαφορετικές αρχές και κουλτούρες, θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα «για να ανεβάσουν στροφές».

Εξέφρασε ωστόσο τη βεβαιότητα ότι η συνένωση και η συγκέντρωση κάτω από έναν Οργανισμό, με επιπλέον προσωπικό και απλοποιημένες διαδικασίες θα εξετάζονται πολύ πιο γρήγορα, πολύ περισσότερες αιτήσεις, και δεν θα χρειάζεται σε κάποιο βάθος χρόνου, ο χρόνος που χρειάζεται τώρα για να διεκπεραιώνονται πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες.

«Αυτός είναι ένας στόχος που θέλουμε με τη μεταρρύθμιση», απάντησε ο κ. Υπουργός.

Διαφορετικές προκλήσεις στους πέντε ΕΟΑ

Ο κ. Ιωάννου πρόσθεσε ότι ενημερώθηκαν από τους διαχειριστές των πέντε ΕΟΑ για την προετοιμασία που έγινε, ωστόσο όπως είπε διαπιστώνεται ότι υπάρχουν διαφορετικές προκλήσεις σε κάθε επαρχία και διαφορετικός βαθμός υλοποίησης των ενεργειών που απαιτείται να γίνουν.

Ωστόσο ανέφερε ότι απομένουν ακόμα δύο εβδομάδες, οπότε και πρέπει να γίνουν αρκετά όπως η μετακόμιση του προσωπικού, η μετακόμιση όλων των φακέλων και πολλά άλλα, ώστε από 1η Ιουλίου να μπορούν να λειτουργήσουν σωστά.

«Για ακόμα  φορά θέλω να τονίσω ότι δεν θέλω να δημιουργώ υπέρμετρες προσδοκίες και θέλω να είμαι ειλικρινής απέναντι στους πολίτες. Όπως είδαμε να συμβαίνει σε κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση, όπως παραδείγματος χάρη το ΓεΣΥ, πρέπει να αναμένουμε ότι το πρώτο διάστημα θα υπάρχουν προκλήσεις και δυσκολίες και πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι, είτε αφορά τις τοπικές αρχές, είτε το κεντρικό κράτος, στα νέα δεδομένα και στο νέο τρόπο λειτουργίας», είπε.

Ωστόσο ο κ. Ιωάννου δήλωσε την ετοιμότητα του Υπουργείου Εσωτερικών να βρίσκει λύσεις, να βελτιώνει αδυναμίες και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι πρώτοι πρόεδροι των επαρχιακών οργανισμών είναι ικανοί και θα ηγηθούν με αφοσίωση της προσπάθειας για επιτυχή έναρξη της μεταρρύθμισης.

Κληθείς να πει για τον βαθμό ετοιμότητας του κάθε ΕΟΑ, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι κάποιοι είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο και κάποιοι που είχαν διαφορετικές προκλήσεις είναι πιο πίσω. Για παράδειγμα, εξήγησε, δεν υπήρχε υδροδότηση στην Επαρχία Πάφου ή στην Επαρχία Αμμοχώστου, ενώ υπήρχαν Συμβούλια Υδροδότησης στις άλλες Επαρχίες.

«Αυτό σημαίνει ότι η αφετηρία που ξεκίνησαν είναι διαφορετική και άρα σε αυτό το σημείο μπορεί να είμαστε σε ένα διαφορετικό επίπεδο υλοποίησης», σημείωσε, λέγοντας πως στη συνάντηση όλοι οι Προέδροι των ΕΟΑ και οι διαχειριστές έργου εξέφρασαν την ετοιμότητά τους και τη θέλησή τους να εργαστούν τις επόμενες δύο εβδομάδες για να αρχίσει ομαλά η λειτουργία των Οργανισμών.

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν νομοθετικές εκκρεμότητες, ο κ. Ιωάννου είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα σήμερα και σημείωσε ότι, εάν υπάρξουν  προβλήματα, θα γίνουν οι τομές και οι βελτιώσεις εκείνες που χρειάζονται σε συνεργασία με την Βουλή των Αντιπροσώπων, με στόχο να βελτιωθεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόσθεσε ότι έχει ήδη μιλήσει με Βουλευτές ώστε όλες οι περαιτέρω τομές και βελτιώσεις που χρειάζονται να γίνουν από Σεπτέμβρη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Είναι καιρός να επανενωθεί το τελευταίο διαιρεμένο κράτος μέλος της ΕΕ
Ο δράστης της επίθεσης κατά του Τραμπ γκούγκλαρε λεπτομέρειες για τη δολοφονία του Κένεντι
BINTEO: Χαμός στη Βουλή της Τουρκίας-Έπεσε ξύλο μεταξύ βουλευτών του Ερντογάν και του κουρδικού κόμματος
Πέθανε η 38χρονη έγκυος στην Πάτρα που υπέστη τρεις ανακοπές-Νωρίτερα είχε χάσει και το βρέφος της
Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ
Απαντά σε Ερντογάν η Αθήνα για το Κυπριακό-«Η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελεί λύση»
Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες Γκουτέρες για επανένωση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές
Δεν κάνει πίσω ο Τατάρ-«Δεν γίνεται να υπάρξει υποχώρηση από την λύση δύο κρατών»
Λεπτομέρειες για τα νέα κριτήρια ΚΦΙΚΒ-Όσα αλλάζουν με τα δάνεια για στεγαστικά, ανακαίνιση και φωτοβολταϊκά
Συγκατάθεση Κυπριακής Δημοκρατίας στους κανόνες ασφαλούς λιμένα του ΟΟΣΑ για τον Πυλώνα 2