Πρόστιμο 200 εκατ. στην Ουγγαρία για παράβαση δικαίου για το άσυλο επέβαλε το ΔΕΕ

Πρόστιμο ύψους 200 εκατομμυρίων στην Ουγγαρία επέβαλε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη για εσκεμμένη μη εφαρμογή της κοινής πολιτικής της ΕΕ για το άσυλο, καθώς και για μη συμμόρφωση με προηγούμενη απόφασή του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΕΕ, στο πρόστιμο θα προστίθεται ένα εκατομμύριο ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης της συμμόρφωσης, καθώς πρόκειται για «πρωτοφανή και εξαιρετικά σοβαρή παραβίαση» η οποία μεταξύ άλλων υποσκάπτει την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών.

Όπως αναφέρεται, τον Δεκέμβριο του 2020 το ΔΕΕ έκρινε ότι η Ουγγαρία δεν είχε συμμορφωθεί με το δίκαιο της ΕΕ για τη διεθνή προστασία και τις επιστροφές. Η μη συμμόρφωση σύμφωνα με το ΔΕΕ αφορούσε τον περιορισμό στην πρόσβαση των αιτούντων άσυλο σε διαδικασίες παροχής διεθνούς προστασίας, την παράνομη κράτηση αιτούντων διεθνούς προστασίας σε ζώνες διέλευσης (σημεία διέλευσης μέσω των συνόρων), το μη σεβασμό του δικαιώματος παραμονής στην ουγγρική επικράτεια μέχρι την τελική απόφαση των αιτητών που προσφεύγουν κατά αρνητικής απόφασης, και την απομάκρυνση υπηκόων τρίτων χωρών που διέμεναν παράνομα στη χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε τον Μάρτιο του 2023 νέα προσφυγή κατά της χώρας στο ΔΕΕ για τη μη συμμόρφωση με την απόφαση του 2020 ζητώντας επιβολή οικονομικών κυρώσεων. Το μόνο σημείο στο οποίο η χώρα είχε συμμορφωθεί ήταν το κλείσιμο των ζωνών διέλευσης πριν την έκδοση της απόφασης.

Στην απόφαση της Πέμπτης το ΔΕΕ έκρινε πως η Ουγγαρία δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση του 2020, και πως η χώρα αγνόησε την αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας. Η Ουγγαρία, προστίθεται, εσκεμμένα αποφεύγει να εφαρμόσει τους κανόνες της κοινής πολιτικής της ΕΕ για τη διεθνή προστασία στο σύνολό της, καθώς και τους κανόνες που αφορούν την απομάκρυνση των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η συμπεριφορά αυτή συνιστά σοβαρή απειλή για την ενότητα του δικαίου της ΕΕ, και επηρεάζει αρνητικά τους αιτούντες άσυλο αλλά και το δημόσιο συμφέρον.

Ειδικότερα, κρίνεται πως η συμπεριφορά της Ουγγαρίας έχει ως αποτέλεσμα τη μεταβίβαση των ευθυνών της, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών υποχρεώσεων, σε άλλα κράτη μέλη, υπονομεύοντας την αρχή της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των υποχρεώσεων των κρατών μελών. Οι ευθύνες αυτές, προστίθεται, αφορούν την υποδοχή των αιτούντων διεθνούς προστασίας, την εξέταση των αιτήσεων τους και της επιστροφής των πολιτών τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στην ΕΕ.

Δεδομένου ότι αυτή η παράβαση συνιστά πρωτοφανή και εξαιρετικά σοβαρή παραβίαση του δικαίου της ΕΕ, το Δικαστήριο υποχρεώνει την Ουγγαρία να καταβάλει εφάπαξ ποσό 200 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματική ποινή ενός εκατομμυρίου ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Σε πρωτόγνωρη πολιτική αβεβαιότητα η Γαλλία-Μένει μέχρι να φύγει ο Ατάλ
Νέα στοιχεία για την απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ-«Αποκαλύφθηκε τεράστιο κενό στην ασφάλεια»
Θρίλερ στη Ταϊλάνδη-Έξι τουρίστες εντοπίστηκαν νεκροί σε πολυτελές ξενοδοχείο στη Μπανγκόκ
Συγκρατημένα αισιόδοξος για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ο Μητσοτάκης
Εμπλεκόμενος και στη δολοφονία Λυγγερίδη ο 20χρονος σύντροφος της ανήλικης που μαχαίρωσε 19χρονη
Ένοχος για δωροδοκία ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ
Πολυτραυματισμός η αιτία θανάτου του 25χρονου που παρασύρθηκε από όχημα στον αυτοκινητόδρομο
Στο επίκεντρο της τελευταίας αντεξέτασης Ελεγκτή η καταγγελία κατά Αγγελίδη-Η ώρα των τελικών αγορεύσεων
Εξασκήθηκε στη σκοποβολή, αγόρασε σφαίρες-Οι ετοιμασίες του 20χρονου που δεν πήρε κανείς χαμπάρι
Σοκαριστικό τροχαίο στην Ισπανία-Λεωφορείο ανετράπη και καρφώθηκε σε είσοδο τούνελ