Μηχαηλίδου: Επένδυση στις σχέσεις με τη Γαλλία το γαλλο-κυπριακό σχολείο

Το γαλλο – κυπριακό σχολείο αποτελεί σημαντική επένδυση στις γαλλο-κυπριακές σχέσεις και καταδεικνύει την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας, ανέφερε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, υπογραμμίζοντας την εφαρμογή πολιτικών προώθησης της πολυγλωσσίας.

Η Υπουργός Παιδείας και η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, Σαλίνα Γκρενέ-Καταλανό, επισκέφθηκαν σήμερα το γαλλο – κυπριακό σχολείο της Λεμεσού, εκφράζοντας την ικανοποίηση τους για τη λειτουργία του, τα τελευταία δυο χρόνια, στη συμπρωτεύουσα.  

Στον χαιρετισμό της, η κα. Μιχαηλίδου είπε πως «η ίδρυση του γαλλο-κυπριακού σχολείου, που θα γιορτάσει τα δώδεκα χρόνια δραστηριότητάς του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και τα δύο χρόνια δραστηριότητάς του στη Λεμεσό, αποτελεί επένδυση για την εκπαίδευση στην Κύπρο, για το παρόν και το μέλλον, καθώς και για την κοινωνικο-οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας μας».

Αποτελεί επίσης, συνέχισε, «μια σημαντική επένδυση στις γαλλο-κυπριακές σχέσεις και καταδεικνύει την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας, ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης», σημειώνοντας πως το σχολείο «ενσαρκώνει έμπρακτα τη στενή συνεργασία Κύπρου και Γαλλίας, η οποία στηρίζεται σε κοινές αξίες και αρχές».

Ανέφερε δε ότι το σχολείο αποτελεί «πραγματική γέφυρα μεταξύ του γαλλικού και κυπριακού πολιτισμού και έκτοτε προσφέρει ποιοτική, δίγλωσση εκπαίδευση, βασισμένη στις αξίες του σεβασμού και της διαφορετικότητας». «Αυτή η μοναδική προσέγγιση επιτρέπει στους μαθητές και στις μαθήτριες να διευρύνουν το πνεύμα τους και να αποκτήσουν διαπολιτισμική κατανόηση, αξίες πολύτιμες στον ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας», συμπλήρωσε.

«Ως Υπουργείο υποστηρίζουμε τις οικουμενικές αρχές της Γαλλοφωνίας. Ως εκ τούτου εφαρμόζουμε πολιτικές προώθησης της πολυγλωσσίας, με τη γαλλική γλώσσα να έχει ήδη καταστεί μια ζωντανή και δυναμική γλώσσα στην Κύπρο», είπε η ΥΠΑΝ και σημείωσε ότι «οι πολιτικές αυτές αποτελούν μέρος του ολιστικού σχεδιασμού μας και της συνεχούς προσπάθειάς μας για προσφορά ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους και για όλες, καθώς και για μετάβαση στο σύγχρονο, δημοκρατικό και συμπεριληπτικό σχολείο, που βάσει του Προγράμματος Διακυβέρνησης αποτελεί βασική μας προτεραιότητα».

Υπενθύμισε ακόμη την επέκταση εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας σε όλες τις τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την ευρεία εφαρμογή της πιστοποίησης της γαλλικής γλώσσας στο δημόσιο σχολείο, τη συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα υποδοχής βοηθών γλωσσών και τη διδασκαλία της γαλλικής σε όλα τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία.

Συγχαίροντας θερμά εσάς τα παιδιά, τους/τις εκπαιδευτικούς, καθώς και τη Διεύθυνση και τη Διαχειριστική Επιτροπή του σχολείου, η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο της και η ίδια προσωπικά, «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις προσπάθειες για την υλοποίηση όλων των αποφάσεων που έχουν ληφθεί υπέρ της ανάπτυξης και της συνεχιζόμενης αναβάθμισης του σχολείου».

Κάλεσε δε τα παιδιά τα αξιοποιήσουν στο έπακρο τις διακοπές του καλοκαιριού, να ξεκουραστούν, να αφιερώσουν χρόνο στα αγαπημένα τους πρόσωπα, να ανακαλύψουν νέους ορίζοντες, αλλά και να συνεχίσουν να καλλιεργούν την περιέργειά και τη δίψα τους για μάθηση, καθώς «η εκπαίδευση είναι το κλειδί για την ανάπτυξη και τη μελλοντική σας επιτυχία».

Τέλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις θερμές της ευχαριστίες στην Πρέσβειρα της Γαλλίας για την γόνιμη και δημιουργική συνεργασία κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Κύπρο, ενώ από την πλευρά της, η Σαλίνα Γκρενέ-Καταλάνο, ευχαρίστησε την Υπουργό και εξήρε το έργο που επιτελεί το σχολείο.

Το γαλλο-κυπριακό σχολείο, όπως είπε η κα. Καταλάνο, προβάλλει μέσα σε μια πολυπολιτισμική πόλη, όπως η Λεμεσός, την διαφορετικότητα και την αποδοχή και υπογραμμίζει τους στενούς δεσμούς των δυο χωρών.

Σημειώνεται ότι, το 2022 που ξεκίνησε τη λειτουργία του το σχολείο, φοιτούσαν εννέα γαλλόφωνοι/ες μαθητές/τριες, την τρέχουσα σχολική περίοδο φοιτούν 30, ενώ από τη νέα σχολική χρονιά αναμένεται να φοιτήσουν 44 μαθητές/μαθήτριες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ