Σωλήνες αμιάντου του 1986 στο αποχετευτικό Λευκωσίας θα αντικατασταθούν με χρηματοδότηση ΕΕ

Την έναρξη των εργασιών για αντικατάσταση παλιών σωλήνων από αμίαντο στο αποχετευτικό δίκτυο της Λευκωσίας που χρονολογούνται από το 1986, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

Οι εργασίες στο λεγόμενο «Trunk E» του δικτύου θα πραγματοποιηθούν σε τρία τμήματα, στην πόλη της Λευκωσίας, εντός της νεκρής ζώνης και στο ανατολικό του τμήμα μέχρι το δικοινοτικό εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων της Λευκωσίας.

Η έναρξη των εργασιών θα γίνει στο τμήμα μήκους 846 μέτρων που περιλαμβάνει μέρος της Λεωφόρου Mehmet Akif (Dereboyu) από την αρχή του πάρκου Kumsal μέχρι το τέλος του εμπορικού δρόμου. Το ύψος της σύμβασης για το τμήμα που βρίσκεται εντός της πόλης της Λευκωσίας ανέρχεται σε περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν την περίοδο μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου.

Ο αγωγός «Trunk E», ο οποίος αποτελούσε μέρος των δικοινοτικών έργων για το αποχετευτικό της Λευκωσίας το 1986, κατασκευάστηκε με σωλήνες αμιάντου. Λόγω φθοράς στους σωλήνες, το 2000 αντικαταστάθηκε ένα τμήμα του αποχετευτικού αγωγού μήκους 2 χιλιομέτρων. Σήμερα, μετά από 30 χρόνια λειτουργίας, τα υπόλοιπα τμήματα του αγωγού, που κατασκευάστηκαν με σωλήνες αμιάντου βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς τμήματα του δικτύου είναι υπό κατάρρευση. Αν και έχουν πραγματοποιηθεί ορισμένες επείγουσες επισκευές, πρέπει να αντικατασταθούν 4.200 μέτρα σωληνώσεων για την πρόληψη πιθανών κινδύνων.

«Οι εργασίες αυτές είναι ζωτικής σημασίας, ώστε τα λύματα που παράγονται από όλους τους κατοίκους της Λευκωσίας να μεταφέρονται με ασφάλεια στο δικοινοτικό εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων της Λευκωσίας, όπου μπορούν να υποβληθούν σε κατάλληλη επεξεργασία», ανέφερε η Τζούντιθ Ρόζα, η οποία ασκεί χρέη Γενικής Διευθύντριας της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν μετά τη μετάθεση του Μάριο Νάβα.

«Το αποχετευτικό δίκτυο, αλλά και το εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων αποτελούν απτή απόδειξη της καλής συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει με χαρά αυτή την κοινή προσπάθεια, η οποία διευκολύνει την επανένωση της Κύπρου», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του UNDP στην Κύπρο, Jakhongir Khaydarov δήλωσε πως η αντικατάσταση του δικτύου στη Λευκωσία «αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας έργο υποδομής για όλη τη Λευκωσία, το οποίο θα ωφελήσει και τις δύο κοινότητες» και «αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης μας να βελτιώσουμε την ευημερία των κατοίκων της Λευκωσίας, ενώ υποστηρίζει και τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 6, ο οποίος αποσκοπεί στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων και της αποχέτευσης για όλους, σε ευθυγράμμιση με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ