Επανασυνελήφθη ο 73χρονος σφετεριστής E/κ περιουσιών-Μαρτυρίες από αγοραστές ακινήτων ενώπιον των Αρχών

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας παρουσιάστηκε εκ νέου ο 73χρονος διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Αφίκ Γκρουπ, Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ, ο οποίος κατηγορείται μεταξύ άλλων για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. Ο Αϊκούτ, συνελήφθη στο οδόφραγμα της Δερύνειας, στις 7 Ιουνίου, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης. Λίγο πριν την έναρξη της σημερινής διαδικασίας, η Αστυνομία προχώρησε στην επανασύλληψη του υπόπτου, η οποία έγινε στον πρώτο όροφο του Επαρχιακού Δικαστηρίου, στην παρουσία και του Δικηγόρου του, ενώ για την υπόθεση καταζητούνται άλλα δυο πρόσωπα.

Κατά την είσοδο του 73χρονου υπόπτου στην αίθουσα του Δικαστηρίου, το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπούσε τον ύποπτο ενημέρωσε ότι θα αποσυρθεί από την υπόθεση, λόγω διαφωνιών που προέκυψαν μεταξύ τους, ενώ την υπεράσπιση του 73χρονου ανέλαβε πλέον ο δικηγόρος Ρίκκος Μαππουρίδης.

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου από τον εξεταστή της υπόθεσης, εναντίον του υπόπτου προέκυψε μαρτυρία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ως εκ τούτου, σε βάρος του εκδόθηκε νέο ένταλμα σύλληψης το οποίο εκτελέστηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με τον ύποπτο να απαντά «δεν παραδέχεται τίποτα».

Πλέον, ο 73χρονος Μιστριέλ Αϊκούτ, είναι αντιμέτωπος με έξι κατηγορίες, οι οποίες αφορούν, συνομωσία προς διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος, συνωμοσία για καταδολίευση, δόλιες συναλλαγές σε ακίνητη περιουσία που ανήκει σε άλλο, παράνομη κατοχή, εκμετάλλευση και χρήση γης εγγεγραμμένης σε άλλο, ενώ μετά την επασύλληψη του, προστέθηκε και η κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο ανακριτής της υπόθεσης ζήτησε την περαιτέρω κράτηση του αφού οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, με την Κατηγορούσα Αρχή, να αναφέρει πως «πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την κράτηση του υπόπτου, τόσο για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων, όσο και για τα άλλα αδικήματα».

Επιπλέον, όπως είπε η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, υπάρχει εύλογη υποψία σύνδεσης του υπόπτου με τα αδικήματα και σημείωσε, ότι «υπάρχουν μαρτυρίες από αγοραστές ακινήτων από την εταιρεία του υπόπτου και άλλες μαρτυρίες που εμπλέκουν τον ύποπτο με τα αδικήματα. Όσον αφορά, τον χρόνο κράτησης, ακόμη υπολείπεται ανακριτικό έργο και περεταίρω έρευνες από την Αστυνομία, ενώ, πιθανή απόλυση του υπόπτου, πιθανόν να επηρεάσει το ανακριτικό έργο, με επηρεασμό μαρτύρων ή καταστροφή τεκμηρίων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραπέμφθηκε στο Κακουργιοδικείο ο δήμαρχος Αγίας Νάπας-Ελεύθερος με εγγύηση εκατό χιλιάδων

Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης του υπόπτου, δεν έφερε καμία ένσταση στην προσθήκη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων, ούτε ως προς το θέμα της κράτησης του, ωστόσο θέλησε να σημειώσει πως ο πελάτης του αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, τα οποία ζήτησε να ληφθούν υπόψη για σκοπούς περίθαλψης.

Επιπλέον, όπως ακούστηκε ενώπιον Δικαστηρίου, στο πλαίσιο της διερεύνησης, η Αστυνομία ζήτησε άρση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων του υπόπτου, καθώς επίσης και αποκάλυψη των τραπεζικών του λογαριασμών, ενώ έχει αποσταλεί αίτημα για συνδρομή στις έρευνες από πλευράς Europol και Interpol.

Το Δικαστήριο, αφού άκουσε όλα τα δεδομένα που τέθηκαν ενώπιον της, σημείωσε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, καθώς όπως είπε «υπάρχουν μαρτυρίες που δημιουργούν υπόνοιες για την διάπραξη ποινικών αδικημάτων, δεν προκύπτει ότι η σύλληψη και η κράτηση του υπόπτου γίνεται για αλλότριους σκοπούς, ενώ υπάρχει εύλογη υποψία ότι ο ύποπτος συνδέεται με τα αδικήματα».

Αναφορικά με την χρονική διάρκεια της κράτησης, το Δικαστήριο σημείωσε ότι «ο χρόνος που πέρασε από την κράτησή του υπόπτου αξιοποιήθηκε από την Αστυνομία. Ωστόσο, ακόμη υπολείπεται ανακριτικό έργο. Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 170 καταθέσεις και αναμένεται να ληφθούν άλλες 60, ενώ θα γίνουν έρευνες σε όλη την επικράτεια της Δημοκρατίας για την δράση του υπόπτου».

Προς αυτή την κατεύθυνση, το Δικαστήριο κατέληξε ότι ο χρόνος κράτησης για περίοδο έξι ημερών είναι εύλογος και ως εκ τούτου άναψε το πράσινο στο αίτημα της Αστυνομίας.

Δειτε Επισης

Σημαντική απόφαση ΔΕΕ για διασφάλιση συμφερόντων Κύπρου στις οδικές μεταφορές
Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λεμεσό (pics)
Μεταγενέστερος νόμος μπορεί να νομιμοποιήσει κανονιστική πράξη
Ξεκαθαρίζει ο Χαρτσιώτης-«Καθαρά επιχειρησιακό κομμάτι οι μεταθέσεις στην Αστυνομία»
Διενεργήθηκε η νεκροτομή στη σορό του 41χρονου Γιώργου Φιλίππου
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στο Παραλίμνι 16χρονος (pic)
Στο κελί ο 23χρονος που συνελήφθη για κλοπή-Προέκυψαν στοιχεία που τον συνδέουν με εφτά υποθέσεις
Τα έκαναν γης μαδιάμ στις Φυλακές, ξεσηκωμός για την σίτιση-Ένταση, συμπλοκές και τραυματίες
Θέλει πειθαρχία και αναδιοργάνωση εντός του Σώματος ο Αρναούτης-Το όραμά του μέσα από τρεις πυλώνες
Χειροπέδες σε 47χρονη για τη βόμβα στο όχημα 78χρονου-Την έκαψε μαρτυρία