Καυτό το καλοκαίρι για το ΥΠΑΝ-Πιέζει ο χρόνος για τα κλιματιστικά, ψάχνει λύσεις για τα σχολεία

Προβλήματα πρόχειρα κρυμμένα έφεραν στην επιφάνεια οι ψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες, αναφορικά με το πολυσυζητημένο θέμα της τοποθέτησης κλιματιστικών στα σχολεία, με το Υπουργείο Παιδείας να βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, ώστε να βρει λύσεις για να ολοκληρωθεί ομαλά η τρέχουσα σχολική χρονιά, ενώ το καλοκαίρι αναμένεται να είναι καυτό, αφού πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός και για την επόμενη σχολική χρονιά

Το πλάνο του Υπουργείου Παιδείας, όπως έχει αναπτυχθεί ενώπιον της Βουλής, δείχνει ότι έχουν γίνει αρκετά πράγματα και το γεγονός ότι εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων αναμένεται να αρχίσουν οι διαδικασίες εγκατάστασης των κλιματιστικών χαρακτηρίζεται θετικό, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει πρόθεση από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να επιλύσει ένα πρόβλημα, που εδώ και δεκαετίες παρέμεινε στάσιμο. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι οι εν λόγω σχεδιασμοί λαμβάνουν χώρα μετά από το πρώτο κύμα καύσωνα, ενώ τις επόμενες ημέρες οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι ακόμη ψηλότερες.

Το θέμα των κλιματιστικών μόνο πολυσυζητημένο και άλυτο μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού παρά τις αρκετές δημόσιες τοποθετήσεις από προηγούμενους υπουργούς Παιδείας ότι θα αρχίσει η επίλυση του θέματος, μέχρι και σήμερα, ελάχιστα σχολεία διαθέτουν κλιματιστικά και στα πλείστα από τα σχολεία που διαθέτουν, η εγκατάσταση έγινε από πλευράς συνδέσμων γονέων και όχι από την Πολιτεία. Αυτή τη στιγμή, η Αθηνά Μιχαηλίδου και οι συνεργάτες της καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, αφού στην αντίπερα όχθη και εκείνοι που καλούνται να πληρώσουν το τίμημα είναι οι μαθητές και όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, η παρουσία ανεμιστήρων είναι πρόχειρη λύση, καθώς ανακυκλώνεται ο θερμός αέρας που υπάρχει εντός της αίθουσας, χωρίς να προσφέρει οποιαδήποτε ανακούφιση σε παιδιά και εκπαιδευτικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείνουν τα σχολεία νωρίτερα την Παρασκευή λόγω των ψηλών θερμοκρασιών-Κανονικά οι Παγκύπριες

Η απόφαση που πάρθηκε από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, να μην διεξαχθούν μαθήματα από μία συγκεκριμένη ώρα, την ερχόμενη Παρασκευή, όταν και η θερμοκρασία θα αγγίξει κόκκινο, βάσει των προβλέψεων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, μπορεί να θεωρηθεί ημίμετρο, αφού από τη μία υπάρχει η εύλογη απορία για ποιο λόγο να ταλαιπωρηθούν χιλιάδες γονείς και μαθητές για μόνο τρεις ώρες μάθημα, από τη στιγμή που δεν θα μετρηθούν απουσίες, ενώ δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά για τηλεκπαίδευση, ενώ από την άλλη επικρατεί μία έντονη δυσφορία για το γεγονός ότι οι Παγκύπριες Εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά, χωρίς οποιαδήποτε διευκόλυνση για τους υποψηφίους, παρά μόνο ότι μπορούν να προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα με ελαφριά ενδυμασία.

Είναι αναμφισβήτητο ότι ο θεσμός των Παγκύπριων Εξετάσεων είναι ένας από τους πιο πετυχημένους του εκπαιδευτικού συστήματος και θα πρέπει να διατηρηθεί ως έχει. Ωστόσο, οι αρμόδιοι θα έπρεπε να προσμετρήσουν τον παράγοντα «υψηλές θερμοκρασίες», κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και του καταρτισμού του προγράμματος, ώστε να διασφαλίσουν ότι όλες οι εξετάσεις θα αρχίζουν σε ώρες που οι συνθήκες είναι υποφερτές και θα ολοκληρώνονται το αργότερο μέχρι την ώρα που αρχίζει να ανεβαίνει το θερμόμετρο.

Στα θετικά προσμετράται το γεγονός ότι όλες οι εξετάσεις είναι προγραμματισμένες να ολοκληρωθούν μέχρι τις 11:00 το πρωί, όταν και είναι αποδεδειγμένο, ανεβαίνει ο υδράργυρος προς τα πάνω. Είναι αρνητικό, όμως, το ότι οι εξετάσεις πραγματοποιούνται σε χώρους που δεν υπάρχει κλιματισμός και το Υπουργείο Παιδείας δεν φαίνεται να έλαβε υπόψη ότι παίζεται το μέλλον των παιδιών, αφού πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι για να εξεταστούν, ωστόσο με αυτές τις καιρικές συνθήκες, η προσοχή τους αποσπάται.

Οι παρατεταμένοι καύσωνες είναι συχνό φαινόμενο στην Κύπρο, εδώ και αρκετά χρόνια. Προς αυτό το σκοπό, το Υπουργείο Παιδείας θα μπορούσε να είχε προγραμματιστεί κατάλληλα, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση, για να μην είναι οι μαθητές θύματα των ψηλών θερμοκρασιών. Προς αυτό το σκοπό, το καλοκαίρι αναμένεται να είναι καυτό για την ηγεσία του Υπουργείου, που πρέπει μέσα σε τρεις μήνες να τρέξει να ολοκληρώσει την εγκατάσταση των κλιματιστικών στα πενήντα σχολεία που θα επιλεγούν, αλλά να βρει και βραχυπρόθεσμες λύσεις για τα υπόλοιπα σχολεία, ώστε με την επιστροφή τον Σεπτέμβριο, μήνας που επίσης οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, να είναι δυνατό να πραγματοποιούνται μαθήματα στα σχολεία, χωρίς να φεύγουν οι μαθητές και να είναι στα πρόθυρα της θερμοπληξίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανέλυσε το σχεδιασμό του για κλιματιστικά το ΥΠΑΝ-Ζητούν λύσεις οι γονείς, εξετάζουν μέτρα

Δειτε Επισης

Θλίψη στην ΠΟΕΔ-Έφυγε από τη ζωή ο νομικός σύμβουλός της Ανδρέας Παναγιώτου
Μαθητές από Κύπρο εγκλωβίστηκαν στην Ελβετία λόγω κακοκαιρίας-Σε επαφή με το ΥΠΕΞ οι γονείς
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί στα ορεινά-Καλοκαιρινή μπόρα με χαλάζι
Με το ακουστικό στο χέρι ο Δαμιανός, προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα σε γιατρούς και ΟΚΥπΥ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 38 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Εργοτάξια χωρίς πινακίδες, με εργολάβους… φαντάσματα-Κόκκινο καμπανάκι, εν αναμονή του safe pass
Οι ανησυχίες για τη χρήση κινητών που έπεσαν στο κενό και η δυσαρέσκεια για το mute στις συζητήσεις
Μ. Παναγιώτου: Το κράτος θα στηρίξει γεωργούς που πλήγηκαν από καύσωνα
Στέλνει μήνυμα σε γιατρούς και ΟΚΥπΥ ο Δαμιανός για την απεργία-«Να δείξουν υπευθυνότητα»
Τοποθετείται για την απεργία των γιατρών το ΥΠΟΙΚ-«Οι απεργίες δεν μπορούν να είναι η λύση»