Ελληνοαμερικανοί Βουλευτές ζητούν παράταση άρσης εμπάργκου όπλων σε Κύπρο

Ο Ελληνοαμερικανός Γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης ηγείται μιας ομάδας δεκάδων Ελληνοαμερικανών Bουλευτών από όλη τη χώρα, οι οποίοι καλούν το Κογκρέσο να υποστηρίξει τη δικομματική νομοθεσία που προτάθηκε στις αρχές Μαΐου και θα επεκτείνει την περίοδο ανανέωσης της άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία από ένα στα πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Παγκόσμιας  Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, αυτή η αλλαγή θα ενδυναμώσει την ιστορική ανάπτυξη των σχέσεων ΗΠΑ- Κύπρου, θα ενισχύσει τη διμερή συνεργασία και θα προωθήσει τα συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Η νομοθεσία, αναφέρεται, προτάθηκε ενόψει της 50ής επετείου της παράνομης εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία. 

Επιπλέον, αναφέρει ότι η άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ για την Κύπρο το 2022, αποτέλεσε ορόσημο για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου. «Καθώς η Κύπρος συνεχίζει να επιδεικνύει την αξία της ως ουσιαστικού εταίρου των ΗΠΑ και του Ισραήλ στις προσπάθειες προώθησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Νόμος τερματισμού του Κυπριακού Εμπάργκο θα βοηθήσει να συνεχιστεί αυτή η ζωτική δυναμική», τονίζεται.

Προσθέτει ότι η πρόταση θα επεκτείνει την περίοδο ανανέωσης της άρσης του εμπάργκο όπλων από ένα έτος σε πέντε, θα επιτρέψει στον Πρόεδρο να επανεξετάζει την άρση μόνο κάθε πέντε χρόνια μετά τη θέσπισή της, και θα απαγορεύει στον Πρόεδρο να τερματίσει την άρση εκτός εάν το Κογκρέσο λάβει αποδείξεις ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συνεργάζεται πλέον με τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την εφαρμογή κανονισμών για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και για τις μεταρρυθμίσεις της χρηματοοικονομικής εποπτείας και δεν απαγορεύει στα ρωσικά στρατιωτικά πλοία την πρόσβαση στα λιμάνια για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανοίγει τα χαρτιά του στους πολιτικούς αρχηγούς ο Πρόεδρος για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
Ενέργεια, συνδεσιμότητα, στη συζήτηση υπό τον Πρόεδρο και επιχειρηματικής κοινότητας
Συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351‚4εκ. κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή
Εγκαινίασε διάλογο με τους επιχειρηματίες ο ΠτΔ-«Δεν πρέπει να αλλάζουμε το όραμα της οικονομίας κάθε φορά που αλλάζει Κυβέρνηση»
Στη Βουλή νομοσχέδιο για προϋποθέσεις κατάργησης Βίζας προς ΗΠΑ για Κύπριους
Συνάντηση Τούρκου Αντιπροέδρου με «πρωθυπουργό» ψευδοκράτους στην Άγκυρα
Α. Δημητρίου: Τα εθνικά κοινοβούλια αναμορφώνουν το κοινό μέλλον των λαών
Αναβλήθηκε η ψήφιση του Πόθεν Έσχες-Γίνεται ακόμη συζήτηση για αλλαγές
Αντιδρούν στα κατεχόμενα για το περιουσιακό και τα βάζουν με ΠτΔ-«Δείχνει ότι έχει ξεκινήσει επίθεση εναντίον μας»
Η Κομισιόν έλαβε το αίτημα της Κύπρου για επιχορηγήσεις 89,2 εκατ. ευρώ