Άσκηση έρευνας και διάσωσης στα κατεχόμενα με συμμετοχή ξένων παρατηρητών

Η χερσαία φάση της άσκησης έρευνας και διάσωσης «Μάρτυρας Υπολοχαγός Τζιανέρ Γκιόνελι-2024» πραγματοποιήθηκε χθες σε περιοχή της κατεχόμενης Κερύνειας.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι την άσκηση παρακολούθησαν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο «πρέσβης» της Τουρκίας, Μετίν Φεϊζίογλου, ο «διοικητής των τουρκικών ειρηνευτικών δυνάμεων Κύπρου» Υποστράτηγος Σεμμπαχατίν Κιλίτς, ο «διοικητής των δυνάμεων ασφαλείας» Υποστράτηγος Οσμάν Αϊτάτς, ο «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουρούλογλου, η Νιουκχέτ Γκιόνελι, σύζυγος του υπολοχαγού Τζανέρ Γκιόνελι, στρατιωτικοί «αξιωματούχοι», ορισμένοι «γραφειοκράτες», εκπρόσωποι του Τύπου από την Τουρκία και το εξωτερικό, καθώς και ξένοι παρατηρητές από το Μπαγκλαντές, τη Μαυριτανία και το Αζερμπαϊτζάν.

Η άσκηση περιλαμβάνει δύο φάσεις, χερσαία και θαλάσσια, με βάση τρία διαφορετικά σενάρια. Η χερσαία φάση πραγματοποιήθηκε στην περιοχή «101 Evler» της Κερύνειας και αφορούσε ανεύρεση αεροπλάνου που εξέπεμψε σήμα κινδύνου πάνω από την Κερύνεια και η θαλάσσια φάση θα διεξαχθεί αύριο στα ανοικτά των ακτών της Αμμοχώστου.

Στη χερσαία φάση της άσκησης συμμετείχαν χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές διοικήσεις από την Τουρκία, καθώς και κέντρα συντονισμού έρευνας και διάσωσης σε όλα τα επίπεδα, ενώ από το κατοχικό καθεστώς συμμετείχαν συνιστώσες της «διοίκησης των δυνάμεων ασφαλείας», της «γενικής διεύθυνσης αστυνομίας», του «υπουργείου δημοσίων έργων και μεταφορών», του «υπουργείου υγείας», του «υπουργείου γεωργίας και φυσικών πόρων» και της «προεδρίας του οργανισμού πολιτικής άμυνας».

Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι ήταν πολύ ικανοποιημένος και υπερήφανος που ήταν παρών στην άσκηση. «Η άσκηση ήταν πολύ επιτυχής. Για άλλη μια φορά είδαμε εδώ ότι εμείς, ως τδβκ» - όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος - «μπορούμε να βοηθήσουμε όχι μόνο τους δικούς μας ανθρώπους, αλλά και τους μετανάστες σε διεθνή ύδατα και σε μια σειρά από άλλες καταστροφές».

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα