Κινέζος γιατρός που ήταν στη Ρώμη έκανε επέμβαση σε ασθενή στο... Πεκίνο

Το Πεκίνο απέχει πάνω από 8.000 χιλιόμετρα (περίπου 5.000 μίλια) από τη Ρώμη. Χρειάζονται 11 ώρες σε μια απευθείας πτήση για να διασχίσετε αυτόν τον μακρινό κόλπο. Κατά τη διάρκεια δύο ημερών, ωστόσο, ένας Κινέζος χειρουργός το διέσχισε χωρίς να χρειαστεί να κινηθεί σωματικά.

Από τις 5 έως τις 7 Ιουνίου, ο γιατρός πραγματοποίησε μια χειρουργική επέμβαση ορόσημο χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μηχάνημα που του επέτρεψε να χειρουργήσει ακαριαία από τη Ρώμη σε έναν ασθενή στο Πεκίνο, χάρη σε μια σύνδεση υψηλής ταχύτητας.

Με επικεφαλής επιστήμονες από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και το τμήμα ουρολογίας του Τρίτου Ιατρικού Κέντρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), η ομάδα αφαίρεσε μια κάκωση στον προστάτη ενός ασθενούς με καρκίνο. Κατάφερε να εξαλείψει τον κίνδυνο σφάλματος ενημερώνοντας το σύστημα.

Ο Zhang δήλωσε πως η απομακρυσμένη χειρουργική (τηλεχειρουργική) ενσωματώνει νέες τεχνολογίες και ιδέες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δυσπρόσιτες περιοχές σε περιόδους πολέμου και πανδημιών.

Τα πρώτα χειρουργικά ρομπότ εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με μια ακαδημαϊκή εργασία από το Πανεπιστήμιο Obuda στην Ουγγαρία. Η NASA ήθελε να παρέχει ιατρική βοήθεια στους αστροναύτες κατά τη διάρκεια απομακρυσμένων αποστολών. Τα πρώτα εμπορικά βιώσιμα προϊόντα εισήλθαν στην αγορά στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Το πιο επιτυχημένο σύστημα από το 1998 είναι το da Vinci.

Η τεχνολογία συνεχίζει να βελτιώνεται χάρη στη γενναιόδωρη χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα — περίπου 5 δισεκατομμύρια το χρόνο τότε. Ο FDA ενέκρινε το Intuitive Signal’s da Vinci το 2000, όπως αναφέρεται στο News Medical.

Αρχικά, η πρώτη τηλερομποτική χειρουργική πραγματοποιήθηκε το 2001, επομένως χρειάστηκε λίγος χρόνος για να δουλέψουμε σε ορισμένες σημαντικές στροφές καθώς η απόσταση δημιουργεί τεχνικές προκλήσεις.

Το Da Vinci επιτρέπει σε έναν καθισμένο χειρουργό να δει το χειρουργικό πεδίο τρισδιάστατα και να εργάζεται με τρεις ή τέσσερις ρομποτικούς βραχίονες, έναν βραχίονα ενδοσκοπίου και δύο ή τρεις βραχίονες οργάνων που εκτελούν τις εντολές τους, όπως περιγράφει το News Medical. Έρχεται με ενσωματωμένους τηλεαισθητήρες και «τεχνολογία απτικής ανάδρασης».

Αυτό σημαίνει ότι ο χειρουργός μπορεί να νιώσει αυτό που κάνει, ακόμη και, καθώς πρέπει να είναι εκεί όσο καλύτερα μπορεί.

Σύμφωνα με μια αναφορά από το στρατιωτικό κανάλι του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού CCTV (μέσω South China Morning Post), ο επικεφαλής χειρουργός Zhang Xu είπε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα με την εξ αποστάσεως χειρουργική επέμβαση» είναι η καθυστέρηση του σήματος, καθώς η επιτυχία εξαρτάται από την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των μηχανημάτων.

Με ένα ισχυρό δίκτυο 5G στη θέση του, δεν υπήρχε χώρος για καθυστερήσεις, ούτε καν 3 δευτερόλεπτα, διασφαλίζοντας ότι η τηλεχειρουργική εκτελούνταν απρόσκοπτα, με την αίσθηση ότι ήταν φυσικά παρόντες, σύμφωνα με τον Zhang.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δειτε Επισης

Κόλαση πυρός στην Εύβοια-Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά (vids&pics)
Κυνηγούν τον... κανένα για να κερδίσουν τους πολίτες τα κόμματα-Πλήρης η απογοήτευση της κοινωνίας
Οι προεκτάσεις από το χαστούκι του ΕΔΑΔ, το ζήτημα του ανέλεγκτου του Εισαγγελέα και η πολιτική ευθύνη
Με ίσες αποστάσεις και αόριστες συστάσεις τα προσχέδια των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο
Υπό πίεση η Δικαιοσύνη... Παρενέργειες λόγω Βαρωσιώτου και ΕΔΑΔ, νομικά σφάλματα με διαφορετικό απόηχο
Η Χαμάς απάντησε θετικά στην πρόταση ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός 60 ημερών, με ανταλλαγή ομήρων
Σε αστυνομικούς σταθμούς οι έξι ανήλικοι για τα επεισόδια σε δομή-Αναζητούν χώρους διαμονής οι ΥΚΕ
Αναλαμβάνει την ευθύνη ο Αγγελίδης για το χαστούκι του ΕΔΑΔ αλλά... «Η έμπρακτη ανάληψη ευθύνης δεν συνάδει με την αποχώρησή μου»
Nordic Monitor: Η Τουρκία έστησε δίκτυο κατασκοπείας στην Ευρώπη με κονδύλια της ΕΕ
Νεκρός με τρεις σφαίρες στον λαιμό άνδρας στην Αγία Παρασκευή-«Κλειδί» για την υπόθεση η ταυτότητα του