Ζήτησε γνωμάτευση από Εισαγγελέα για το ζήτημα με την ποινική δίωξη Ζανέττου το Υπουργείο Εσωτερικών

Γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία, αναφορικά με υπόθεση εναντίον του επανεκλεγέντος Δημάρχου Αγίας Νάπας Χρήστου Ζανέττου, θα ζητήσει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Ελίκκος Ηλία.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ηλία «προτίθεμαι να ζητήσω γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία, προκειμένου να ερμηνεύσει τη νομοθεσία όπως έχει, να δουν τα αδικήματα εναντίον του και για τι ακριβώς κατηγορείται ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, σε συνεργασία με την Αστυνομία και να αναφέρουν κατά πόσον προκύπτει ή όχι υπόθεση».

Πρόσθεσε πως από την ενημέρωση που έχει, φαίνεται πως η υπόθεση αφορά γεγονότα, των οποίων η διερεύνηση έχει ολοκληρωθεί από την Αστυνομία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία ο κ. Ζανέττου, ο οποίος αντιμετωπίζει αδικήματα που αφορούν μεταξύ άλλων φερόμενη πλαστογραφία και απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, αύριο το πρωί θα παρουσιαστεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου.

Πρόθεση Ζανέττου η άμεση εκδίκαση εναντίον του υπόθεσης, υποστηρίζουν οι δικηγόροι του

Πρόθεση του Δημάρχου Αγίας Νάπας Χρήστου Ζανέττου είναι η άμεση εκδίκαση εναντίον του καταχωρηθείσας υπόθεσης, η οποία αφορά γεγονότα που έγιναν πριν από 12 και πλέον χρόνια, αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι δικηγόροι του.

Η ανακοίνωση αναφέρεται σε «σημερινό δημοσίευμα το οποίο αναφέρεται σε εν εξελίξει δικαστική διαδικασία που καταχωρήθηκε μερικές εβδομάδες πριν από τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και αφορά ισχυρισμούς για γεγονότα που έλαβαν χώρα προ δεκαετίας».

Προστίθεται πως «σεβόμενοι πάντοτε την εν εξελίξει δικαστική διαδικασία καταγράφουμε ότι το άρθρο 113 του σχετικού Περί Δήμων Νόμου 52(Ι)/2022 (ο οποίος τίθεται σε ισχύ από την 1.7.2024), το οποίο και επικαλείται το εν λόγω δημοσίευμα, αναφέρεται και καλύπτει περιπτώσεις καταγγελιών που βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης από τις αστυνομικές αρχές («Δήμαρχος... εναντίον του οποίου διερευνάται από τις διωκτικές αρχές αδίκημα…»)».

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «εναντίον του κ. Ζανέττου δεν διερευνάται και δεν υπάρχει εν εξελίξει ανάκριση. Η ανάκριση διενεργείτο για χρόνια και κατέληξε παραμονές των εκλογών σε καταχώριση ποινικής υπόθεσης, η οποία πλέον βρίσκεται ενώπιον του Δικαστηρίου. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα άσκησης οποιασδήποτε ενέργειας του αρμόδιου Υπουργού και οι οποιεσδήποτε ενέργειες θα πρέπει να σεβαστούν το γράμμα του νόμου και την αρχή της νομιμότητας».  

Αναφέρεται ακόμα πως «θα πρέπει να προβληματίσει ότι, στη βάση της σχετικής διάταξης,  ο οποιοσδήποτε κακόπιστος καταγγέλλων μπορεί να  απενεργοποιήσει ένα εκλελεγμένο δημοτικό αξιωματούχο, προβαίνοντας σε οποιαδήποτε καταγγελία αδικήματος, το οποίο τιμωρείται με ποινή πέραν των τριών ετών, χωρίς να είναι αναγκαία έστω, η άσκηση στοιχειώδους κρίσης των διωκτικών και εισαγγελικών αρχών ως προς τη βασιμότητα αυτής. Η άνευ κριτηρίων γενικότητα της εν λόγω πρόνοιας, σε συνάρτηση με την δραστικότητα και τις συνέπειες αυτής, καταλήγει, κατά την άποψή μας, ουσιαστικά στην κατάργηση της λαϊκής βούλησης».

Στην ανακοίνωση τους οι δικηγόροι του κ. Ζανέττου αναφέρουν επίσης πως «πρόθεση του Δημάρχου Αγίας Νάπας είναι η άμεση εκδίκαση της καταχωρηθείσας υπόθεσης, η οποία αφορά γεγονότα προ 12 και πλέον ετών και η οποία διερευνάτο από το 2014 μέχρι και το 2024».

Δειτε Επισης

Συνεχίζεται η ετοιμασία του Κρατικού Προϋπολογισμού-«Έμφαση στην αναβίωση της μεσαίας τάξης»
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα στο Φασούρι-Στη μάχη πέντε πτητικά μέσα
Εξελίξεις στη Γαλλία-Ο Μακρόν αποφάσισε να διατηρήσει τον Ατάλ στην Πρωθυπουργία
Έψαχναν τρεις ώρες μεταφραστή της 49χρονης σφετερίστριας-Συνεννόηση μέσω... app, ανάκριση μέσω τηλεφώνου
Η ανάγνωση της επόμενης ημέρας των Εκλογών στη Γαλλία-Πώς έγινε η ανατροπή και τα σενάρια για Κυβέρνηση
Η θέση του Υπ. Υγείας για την επιστροφή καταδικασθέντα γιατρού-«Πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΠΙΣ»
Ξεκινούν στη Γαλλία τα μετεκλογικά παζάρια σε κλίμα αβεβαιότητας-Κομμένη στα τρία η εθνοσυνέλευση
Ανακοινώθηκε νέο διάταγμα για την ποσόστωση στο χαλλούμι ΠΟΠ, χρηματοδοτικά μέτρα και εργαλεία
Αυτοί είναι οι δυο ύποπτοι που ψάχνει η Αστυνομία για απόπειρα διάρρηξης κατοικίας (pics)
Μήνυμα Αννίτας για ενδεχόμενη επιλογή Χάρη Γεωργιάδη για τη θέση Επιτρόπου-«Δεν αποτελεί casus belli»