Κλείνουν τα σχολεία νωρίτερα την Παρασκευή λόγω των ψηλών θερμοκρασιών-Κανονικά οι Παγκύπριες

Αλλαγές στα σχολεία έφεραν οι ψηλές θερμοκρασίες, με το Υπουργείο Παιδείας να αποφασίζει το κλείσιμο των Δημοτικών, Νηπιαγωγείων και Ειδικών Σχολείων νωρίτερα από τη 1:05, την ερχόμενη Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με βάση τις συστάσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, ανακοινώνει ότι, την ερχόμενη Παρασκευή 14/06/2024, ημέρα κατά την οποία προβλέπονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, τα μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες Δημοτικής Εκπαίδευσης (Δημοτικά Σχολεία, Νηπιαγωγεία, Ειδικά Σχολεία) θα διακοπούν στις 10:45 π.μ. Ως εκ τούτου, την ώρα αυτή, καλούνται οι γονείς/κηδεμόνες να μεριμνήσουν για την ασφαλή παραλαβή των παιδιών τους.

Τονίζεται ότι, όσοι γονείς/κηδεμόνες επιθυμούν να αφήσουν στο σπίτι τα παιδιά τους, τη συγκεκριμένη ημέρα, μπορούν να το πράξουν. Οι απουσίες των παιδιών θα θεωρηθούν δικαιολογημένες.

Τα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία δεν θα λειτουργήσουν τη συγκεκριμένη ημέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανέλυσε το σχεδιασμό του για κλιματιστικά το ΥΠΑΝ-Ζητούν λύσεις οι γονείς, εξετάζουν μέτρα

Σημειώνεται πως πρόωρα αναμένονται να διακοπούν και τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, την ερχόμενη Παρασκευή, βάσει απόφασης του Υπουργείου Παιδείας, ωστόσο οι Παγκύπριες Εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με βάση τις συστάσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, ανακοινώνει ότι, την ερχόμενη Παρασκευή 14/06/2024, ημέρα κατά την οποία προβλέπονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, τα μαθήματα ενισχυτικής/υποστηρικτικής διδασκαλίας στα δημόσια σχολεία Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης θα διακοπούν στις 10:45 π.μ.

Σημειώνεται πως οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Ο σχεδιασμός ΥΠΑΝ για κλιματιστικά

Σημειώνεται πως το θέμα των κλιματιστικών είχε συζητηθεί ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, κατά την οποία ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου, Ανδρέας Μαραγκός, ανέλυσε τον προγραμματισμό που υπάρχει, αναφορικά με το μείζον ζήτημα της εγκατάστασης των κλιματιστικών στα σχολεία, ειδικά μετά τη δημόσια συζήτηση που υπήρχε τις τελευταίες ημέρες, λόγω και των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται στην Κύπρο.

Όπως εξήγησε ο κ. Μαραγκός, αυτή τη στιγμή, σε όλα τα σχολεία υπάρχουν ανεμιστήρες και αν ένα σχολείο δεν έχει, υπάρχει εγκύκλιος βάσει της οποίας, ένα σχολείο μπορεί να εγκαταστήσει τους ανεμιστήρες και να αποστείλει το τιμολόγιο στα σχολεία. Αναφορικά με τα κονδύλια, αν και στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, για την εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία, έχει δοθεί ένα κονδύλι ύψους 1,6 εκ. ευρώ, στις πέντε μητροπολιτικές εφορίες παγκύπρια, που προέρχεται από τις εξοικονομίσεις του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά η ΥΠΑΝ για τα κλιματιστικά στα σχολεία-«Δεν είναι εύκολο να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη»

«Στον προϋπολογισμό του 2024 δεν υπάρχει κάποιο κονδύλι. Θα μπουν τα πρώτα κλιματιστικά σε 50 σχολεία. Είναι δέκα σχολεία σε κάθε επαρχία, όλων τα βαθμίδων. Θα γίνει ένας σχεδιασμός για όλα τα σχολεία. Μέσα στο 2025 θα υπάρχει ένα κονδύλι, γύρω στα 15 εκ. ευρώ».

Αναφορικά με τον αριθμό των σχολείων, ο κ. Μαραγκός επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 730 σχολεία, ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας προβαίνει σε κάποια διαλογή, αφού για σχολεία στα ορεινά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάγκη για εγκατάσταση κλιματιστικών, άρα αφαιρούνται από τη λίστα αυτή τη στιγμή, όπως επίσης και κάποια σχολεία που είναι μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

«Άρα είναι 500 σχολεία για την επόμενη τριετία. Ο σχεδιασμός είναι κάθε χρόνο να μπαίνουν σε 150 σχολεία. Χθες, οι πέντε μητροπολιτικές εφορίες πήραν επιστολή, με τον οδηγό που περιλαμβάνει τα κριτήρια, για να παρουσιάσουν τον προγραμματισμό τους για τη σειρά των σχολείων που χρειάζονται κλιματιστικά. Υπάρχουν δεκαπέντε με είκοσι κριτήρια για τα σχολεία. Θα γίνει συνάντηση στη Λεμεσό, είναι Παγκύπρια, θα πάω να τους εξηγήσω τι πρέπει να γίνει, θα τους λύσω τις απορίες τους, για να προχωρήσει το θέμα. Ο σχεδιασμός είναι αυτός».

Ο κ. Μαραγκός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Παιδεία», που τρέχει αυτή τη στιγμή σε ένα αριθμό 30 περίπου σχολικών μονάδων, που αφορά στην τεχνολογική αναβάθμισή τους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως ανέφερε, είναι 20 εκ. ευρώ και μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση σε πέντε σχολεία και θα αρχίσει σε άλλα πέντε. Όσον αφορά στα άλλα έργα που γίνονται στα σχολεία, ο κ. Μαραγκός επεσήμανε ότι το κυριότερο είναι η αντισεισμική αναβάθμιση των σχολείων. Από το 2001 έχει ξεκινήσει. «Είμαστε στο 90%. Γίνονται αναβαθμίσεις συνέχεια. Χρειαζόμαστε πέραν του 1 δις ευρώ για τις αναβαθμίσεις των σχολείων. Όταν έχουμε τα κονδύλια και τον προγραμματισμό, όλα μπορούν να γίνουν».

Η τοποθέτηση της Γενικής Διευθύντριας

Από πλευράς της, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, Μαρίνα Ιωάννου Χασάπη, στη δική της τοποθέτηση, σημείωσε πως αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που υπάρχει και την άμεση ανάγκη για εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία και εξήγησε είναι δύσκολο επίτευγμα. «Πρέπει να γίνουν τεχνολογικές εγκαταστάσεις για να τραβήξουν το φορτίο σε αρκετά σχολεία. Όταν έχει ανακοινωθεί η πολιτική απόφαση για να μπουν κλιματιστικά στα σχολεία, έπρεπε να βρεθεί ο νόμιμος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι η εγκατάσταση των κλιματιστικών θα γινόταν σωστά».

Η κα. Χασάπη επεσήμανε πως έχει δημιουργηθεί ένα δυναμικό σύστημα αγορών και έχουν υπογράψει την Τρίτη οι εταιρείες, για την εγκατάσταση των κλιματιστικών και κάλεσε όποια εταιρεία θέλει να προσφέρει να υπογράψει και αναφέρθηκε παράλληλα στις ενέργειες που έγιναν από τις σχολικές εφορίες για την εγκατάσταση στα 50 σχολεία.

«Οι σχολικές εφορίες ήξεραν ότι έπρεπε να προχωρήσουμε, έγιναν μελέτες σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Σήμερα έχουν ήδη ζητηθεί από κάποια σχολεία, να μας δώσουν τις προσφορές των εταιριών, που έχουν την υποχρέωση σε δύο εβδομάδες να μας τις δώσουν και θα πάμε με τις χαμηλότερες τιμές. Έχουμε τα λεφτά για τα πρώτα 50 σχολεία και αναμένουμε να εγκριθεί ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός για τα υπόλοιπα σχολεία. Περιμένουμε να συσταθούν σε σώμα οι σχολικές εφορίες για τις τεχνολογικές εγκαταστάσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θύμα της γραφειοκρατίας η εξαγγελία για κλιματιστικά στα σχολεία-Ανυπόφορη κατάσταση, τριτοκοσμικές συνθήκες

Κληθείσα να αναφερθεί στις συνθήκες που οι μαθητές παρακάθονται στις Παγκύπριες Εξετάσεις, η κα. Χασάπη επεσήμανε πως «για τις εξετάσεις δεν έχουν δοθεί οδηγίες για μακριά παντελόνια, αντίθετα δώσαμε οδηγίες να είναι ελαστικές οι διευθύνσεις. Ζητούμε από τους μαθητές να είναι με ελαφρά ενδυμασία. Δεν θα διώξουμε κανένα μαθητή που θα έρθει με κοντό παντελόνι. Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, γίνονται προτεραιοποίηση και κάθε χρόνο προσπαθούμε και επιδιορθώνουμε όσα μπορούμε, βάσει προγραμματισμού και προϋπολογισμού».

Δειτε Επισης

Αλλαγές σε πτήσεις της Cyprus Airways λόγω καθυστέρησης παράδοσης δύο αεροσκαφών
Συμβουλές Συνδέσμου Καταναλωτών για περίοδο εκπτώσεων
Προετοιμαζόμαστε για απομάκρυνση πολιτών και για μεταναστευτικές ροές αν επεκταθεί η σύγκρουση στον Λίβανο
Κλάφτηκε και στον Στιούαρτ για τις συλλήψεις σφετεριστών ο Τατάρ
Παράταση διαθεσιμότητας πλαστικών μπουκαλιών με αποσπώμενο καπάκι μέχρι τον Οκτώβριο
Συζητούνται οι επιλογές για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της Αμάλθειας
Ενημέρωση για τους ψεκασμούς κατά των κουνουπιών στη Λάρνακα
Για «προσπάθεια παραπληροφόρησης» ΚΕΒΕ-ΟΕΒ κάνουν λόγο οι κυβερνητικοί γιατροί
Απογοήτευση Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων για αναδημοσίευση σχολικής φωτογραφίας
Πάνω από 100 οι νεκροί στην Ινδία από το ποδοπάτημα