Ανέλυσε το σχεδιασμό του για κλιματιστικά το ΥΠΑΝ-Ζητούν λύσεις οι γονείς, εξετάζουν μέτρα

Άνοιξε τα χαρτιά του το Υπουργείο Παιδείας, αναφορικά με την τοποθέτηση των κλιματιστικών στα σχολεία, με τους αρμόδιους να τονίζουν πως έχουν τεθεί κριτήρια, ώστε να τεθούν σε προτεραιότητα τα πενήντα σχολεία που θα λάβουν τα κλιματιστικά, όπως είχε προκηρυχθεί από το Υπουργείο Παιδείας.

Το θέμα τέθηκε επί τάπητος ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, κατά την οποία ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου, Ανδρέας Μαραγκός, ανέλυσε τον προγραμματισμό που υπάρχει, αναφορικά με το μείζον ζήτημα της εγκατάστασης των κλιματιστικών στα σχολεία, ειδικά μετά τη δημόσια συζήτηση που υπήρχε τις τελευταίες ημέρες, λόγω και των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται στην Κύπρο.

Όπως εξήγησε ο κ. Μαραγκός, αυτή τη στιγμή, σε όλα τα σχολεία υπάρχουν ανεμιστήρες και αν ένα σχολείο δεν έχει, υπάρχει εγκύκλιος βάσει της οποίας, ένα σχολείο μπορεί να εγκαταστήσει τους ανεμιστήρες και να αποστείλει το τιμολόγιο στα σχολεία. Αναφορικά με τα κονδύλια, αν και στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, για την εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία, έχει δοθεί ένα κονδύλι ύψους 1,6 εκ. ευρώ, στις πέντε μητροπολιτικές εφορίες παγκύπρια, που προέρχεται από τις εξοικονομίσεις του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά η ΥΠΑΝ για τα κλιματιστικά στα σχολεία-«Δεν είναι εύκολο να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη»

«Στον προϋπολογισμό του 2024 δεν υπάρχει κάποιο κονδύλι. Θα μπουν τα πρώτα κλιματιστικά σε 50 σχολεία. Είναι δέκα σχολεία σε κάθε επαρχία, όλων τα βαθμίδων. Θα γίνει ένας σχεδιασμός για όλα τα σχολεία. Μέσα στο 2025 θα υπάρχει ένα κονδύλι, γύρω στα 15 εκ. ευρώ».

Αναφορικά με τον αριθμό των σχολείων, ο κ. Μαραγκός επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 730 σχολεία, ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας προβαίνει σε κάποια διαλογή, αφού για σχολεία στα ορεινά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάγκη για εγκατάσταση κλιματιστικών, άρα αφαιρούνται από τη λίστα αυτή τη στιγμή, όπως επίσης και κάποια σχολεία που είναι μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

«Άρα είναι 500 σχολεία για την επόμενη τριετία. Ο σχεδιασμός είναι κάθε χρόνο να μπαίνουν σε 150 σχολεία. Χθες, οι πέντε μητροπολιτικές εφορίες πήραν επιστολή, με τον οδηγό που περιλαμβάνει τα κριτήρια, για να παρουσιάσουν τον προγραμματισμό τους για τη σειρά των σχολείων που χρειάζονται κλιματιστικά. Υπάρχουν δεκαπέντε με είκοσι κριτήρια για τα σχολεία. Θα γίνει συνάντηση στη Λεμεσό, είναι Παγκύπρια, θα πάω να τους εξηγήσω τι πρέπει να γίνει, θα τους λύσω τις απορίες τους, για να προχωρήσει το θέμα. Ο σχεδιασμός είναι αυτός».

Ο κ. Μαραγκός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Παιδεία», που τρέχει αυτή τη στιγμή σε ένα αριθμό 30 περίπου σχολικών μονάδων, που αφορά στην τεχνολογική αναβάθμισή τους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως ανέφερε, είναι 20 εκ. ευρώ και μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση σε πέντε σχολεία και θα αρχίσει σε άλλα πέντε. Όσον αφορά στα άλλα έργα που γίνονται στα σχολεία, ο κ. Μαραγκός επεσήμανε ότι το κυριότερο είναι η αντισεισμική αναβάθμιση των σχολείων. Από το 2001 έχει ξεκινήσει. «Είμαστε στο 90%. Γίνονται αναβαθμίσεις συνέχεια. Χρειαζόμαστε πέραν του 1 δις ευρώ για τις αναβαθμίσεις των σχολείων. Όταν έχουμε τα κονδύλια και τον προγραμματισμό, όλα μπορούν να γίνουν».

Η τοποθέτηση της Γενικής Διευθύντριας

Από πλευράς της, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, Μαρίνα Ιωάννου Χασάπη, στη δική της τοποθέτηση, σημείωσε πως αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που υπάρχει και την άμεση ανάγκη για εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία και εξήγησε είναι δύσκολο επίτευγμα. «Πρέπει να γίνουν τεχνολογικές εγκαταστάσεις για να τραβήξουν το φορτίο σε αρκετά σχολεία. Όταν έχει ανακοινωθεί η πολιτική απόφαση για να μπουν κλιματιστικά στα σχολεία, έπρεπε να βρεθεί ο νόμιμος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι η εγκατάσταση των κλιματιστικών θα γινόταν σωστά».

Η κα. Χασάπη επεσήμανε πως έχει δημιουργηθεί ένα δυναμικό σύστημα αγορών και έχουν υπογράψει την Τρίτη οι εταιρείες, για την εγκατάσταση των κλιματιστικών και κάλεσε όποια εταιρεία θέλει να προσφέρει να υπογράψει και αναφέρθηκε παράλληλα στις ενέργειες που έγιναν από τις σχολικές εφορίες για την εγκατάσταση στα 50 σχολεία.

«Οι σχολικές εφορίες ήξεραν ότι έπρεπε να προχωρήσουμε, έγιναν μελέτες σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Σήμερα έχουν ήδη ζητηθεί από κάποια σχολεία, να μας δώσουν τις προσφορές των εταιριών, που έχουν την υποχρέωση σε δύο εβδομάδες να μας τις δώσουν και θα πάμε με τις χαμηλότερες τιμές. Έχουμε τα λεφτά για τα πρώτα 50 σχολεία και αναμένουμε να εγκριθεί ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός για τα υπόλοιπα σχολεία. Περιμένουμε να συσταθούν σε σώμα οι σχολικές εφορίες για τις τεχνολογικές εγκαταστάσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θύμα της γραφειοκρατίας η εξαγγελία για κλιματιστικά στα σχολεία-Ανυπόφορη κατάσταση, τριτοκοσμικές συνθήκες

Κληθείσα να αναφερθεί στις συνθήκες που οι μαθητές παρακάθονται στις Παγκύπριες Εξετάσεις, η κα. Χασάπη επεσήμανε πως «για τις εξετάσεις δεν έχουν δοθεί οδηγίες για μακριά παντελόνια, αντίθετα δώσαμε οδηγίες να είναι ελαστικές οι διευθύνσεις. Ζητούμε από τους μαθητές να είναι με ελαφρά ενδυμασία. Δεν θα διώξουμε κανένα μαθητή που θα έρθει με κοντό παντελόνι. Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, γίνονται προτεραιοποίηση και κάθε χρόνο προσπαθούμε και επιδιορθώνουμε όσα μπορούμε, βάσει προγραμματισμού και προϋπολογισμού».

Οι απαντήσεις των Διευθύνσεων

Ο πρώτος λειτουργός του Υπουργείου Παιδείας, Στέλιος Θεοφίλου, ο οποίος αναπληρεί το Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, μετά την αφυπηρέτηση του Κυπριανού Λούη, τόνισε πως για τον προγραμματισμό της εγκατάστασης κλιματιστικών, για τη Μέση Εκπαίδευση, υπάρχουν αρκετά σχολεία, με τον μέσο όρο κλιματιστικών που χρειάζονται να είναι περίπου 20,000 κλιματιστικά.

«Το φορτίο δεν υπάρχει, για να μπει σε ζήτηση για ηλεκτροδότηση. Υπήρξε μέρα που φτάσαμε στο black out. Θυμούμαι τι πέρασα ως μαθητής, τι πέρασαν μαθητές στα σχολεία μας που έδιναν μαθητές Παγκύπριες μέσα στον καύσωνα και οι θερμοκρασίες δεν ήταν διαφορετικές. Γίνεται ο σχεδιασμός, υπογράφηκαν συμβάσεις για τα πρώτα σχολεία και υπάρχει προγραμματισμός».

Από πλευράς του, ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης , Ηλίας Μαρκάτζιης, τόνισε πως βρίσκεται στο Υπουργείο Παιδείας από το 2004 και η μόνη υπουργός που ασχολήθηκε με το θέμα των κλιματιστικών, είναι η Αθηνά Μιχαηλίδου και αναφερόμενος στα προβλήματα, τόνισε πως «είναι τεράστια τα προβλήματα, εγώ αγωνιώ πότε θα μπουν σε όλα τα σχολεία κλιματιστικά. Το θέμα δεν είναι μόνο τα κλιματιστικά. Πρέπει να διευθετηθεί το θέμα με τις εγκαταστάσεις. Ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε στις εγκαταστάσεις. Το θέμα είναι πολύ δύσκολο, εμείς ξεκινήσαμε. Περί νομοθεσίας για ψηλές θερμοκρασίες, δεν υπάρχει τίποτα για τα σχολεία. Μιλά για χώρους εργασίας, αλλά για τα σχολεία δεν υπάρχει κάτι. Εμείς κατανοούμε το πρόβλημα στα σχολεία, όμως νιώθουμε ως Υπουργείο ότι στηνόμαστε στον τοίχο, όμως εμείς έχουμε συγκεκριμένα όρια».

Ο κ. Μαρκάτζιης σημείωσε πως τα σενάρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι δύο, για αντιμετώπιση των 45 βαθμών Κελσίου. «Είτε κλείνουμε τα σχολεία, είτε αντέχουμε τη θερμοκρασία. Εμείς ως Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας έχουμε στείλει οδηγίες και πρέπει οι μαθητές να φέρουν ελαφριά ενδυμασία και ζητούμε από τις διευθύνσεις να στείλουν οδηγίες στα παιδιά και τους γονείς. Από πέρσι δέχονταν τα παιδιά με το κοντό. Έχει γίνει κουλτούρα».

Ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης, Μάριος Στυλιανίδης, επεσήμανε πως «για τη Δημοτική Εκπαίδευση μπορεί να μην έχουμε τελικές εξετάσεις, όμως τα παιδιά καταπονούνται πολύ περισσότερο επειδή κλείνουν τέλη Ιουνίου. Το κοντό δεν λύνει το πρόβλημα. Το μείζον θέμα είναι η τοποθέτηση των κλιματιστικών, εκεί είναι η αποτυχία του συστήματος και όλων μας. Η βασική δυσκολία είναι τα πολλά εκατομμύρια που απαιτούνται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπεραμύνεται των ενεργειών του για τα κλιματιστικά το ΥΠΑΝ-«Για δεκαετίες δεν ήταν προτεραιότητα»

Προειδοποιούν με μέτρα οι γονείς

Έντονη ήταν η τοποθέτηση της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, με τον πρόεδρο, Λοΐζο Κωνσταντίνου, να αναφέρει πως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η κατάσταση αυτή και ζήτησαν άμεση αλλαγή, αλλιώς από το Σεπτέμβριο θα υπάρχει οργανωμένη αντίδραση από πλευράς τους.

«Ανακοινώθηκε για πενήντα σχολεία, δεν έχουμε το πλάνο τριετίας, δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει προϋπολογισμός. Ούτε το 10% των σχολείων που πρέπει να τοποθετηθούν δεν είναι αυτό. Είναι ντροπή να συζητούμε ότι ως Πολιτεία, ως κράτος δεν μπορούμε να βρούμε λύση για αναβάθμιση των σχολείων και τοποθέτηση των κλιματιστικών. Είναι ξεκάθαρη η θέση μας. Είναι ένα σκάνδαλο λιγότερο η εγκατάσταση των κλιματιστικών. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση. Πρέπει να έρθει το κράτος και η Πολιτεία να πει ότι η παιδεία είναι το πιο σημαντικό. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να προσφέρει εκπαίδευση».

Ο εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας Δημοτικής Εκπαίδευσης, Κώστας Ζιούβας, επεσήμανε πως πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα και οι ίδιοι συνεισφέρουν, όμως η Πολιτεία απέχει. «Όλοι αναφερθήκαμε στα 50 σχολεία. Το ένα θέμα είναι η διαφάνεια. Πώς δεν τέθηκαν σε προτεραιότητα τα θερινά σχολεία; Πολλά υπολειτουργούν και οι μαθητές μπαίνουν στις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων ή στις αίθουσες οικιακής οικονομίας και δεν κάνουν κάτι παραγωγικό. Δεν είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κουνάει το δάκτυλο σε ΥΠΑΝ η Μιχαηλίδου για κλιματιστικά-«Απάνθρωπες συνθήκες μάθησης»

Έντονοι και οι εκπαιδευτικοί

Έντονη αντίδραση ήταν και αυτή των εκπαιδευτικών οργανώσεων, με τον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρη Ταλιαδώρο, να τονίζει πως είναι κοροϊδία αυτά που ακούστηκαν σήμερα, αφού είχε εξαγγελθεί από το Νοέμβριο η τοποθέτηση κλιματιστικών σε 50 σχολεία, από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ωστόσο στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας για το 2024 δεν υπήρχε σχετικό κονδύλι.

«Υπάρχει ευθύνη και στους βουλευτές, που δεν είχαν πει τίποτα για το συγκεκριμένο θέμα. Συζητούμε τον Ιούνιο του 2024 για τα κλιματιστικά στα 50 σχολεία, από τον προϋπολογισμό του 2023. Την περασμένη εβδομάδα συνειδητοποιήσαμε ότι η παιδεία δεν μπορεί να περιμένει τρία χρόνια και ζητήσαμε αναδιαμόρφωση των χρονοδιαγραμμάτων».

Από πλευράς του, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ, Απόστολος Σκουρουπάτης, σημείωσε πως υπάρχει ένα έγγραφο από το Υπουργείο Παιδείας, με ημερομηνία το 2022, στο οποίο αναγράφεται ο σχεδιασμός. «Τι έγινε από τότε μέχρι σήμερα; Τίποτε. Μέσα στα Δημοτικά έχουμε δύο ανεμιστήρες που ανακυκλώνουν το θερμό αέρα. Με κάτω από αυτές τις συνθήκες τα μωρά κάνουν μάθημα, είμαστε γελασμένοι. Τα παιδιά κάνουν αέρα με τα τετράδια και οι εκπαιδευτικοί δυσφορούν. Στα σχολεία που έχουμε κλιματισμό, υπάρχει πρόβλημα με το φορτίο και πέφτει το ρεύμα. Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει πλάνο Β΄. Το πλάνο Β΄ πρέπει να προνοεί να κλείσουν σχολεία εν μέσω καύσωνα».

Η εκπρόσωπος της ΠΣΕΜ, Ευρυδίκη Χριστοφίδη, σημείωσε πως «τα προβλήματα σε ό,τι αφορά τις σχολικές υποδομές είναι πολλά. Θέλουμε να τονίσουμε το θέμα των κλιματιστικών. Είναι αίτημα της ΠΣΕΜ εδώ και αρκετά χρόνια. Να αναφέρω για να αναλογιστούμε πλήρως, ότι σήμερα γράφουν Παγκύπριες οι τελειόφοιτοι, σε αίθουσες που δεν έχουν κλιματιστικό, σε αίθουσες με ανεμιστήρες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίσπευση εγκατάστασης κλιματιστικών σε όλα τα σχολεία ζητούν ΠΟΕΔ και γονείς

Ζητούν άμεσες λύσεις οι βουλευτές

Σημειώνεται πως από πλευράς τους, οι βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας ζήτησαν άμεση λήψη μέτρων από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, για τις ημέρες που η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς, καθώς όπως είχαν αναφέρει υπήρχαν περιπτώσεις που εκπαιδευτικοί υπέστησαν θερμοπληξία εντός των σχολικών αιθουσών, τις προηγούμενες ημέρες, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις μαθητών που άνοιξε η μύτη τους. Πάντως, από πλευράς Υπουργείου Παιδείας αναφέρθηκε πως μελετάται το θέμα, με την υπουργό Παιδείας.

Δειτε Επισης

Θλίψη στην ΠΟΕΔ-Έφυγε από τη ζωή ο νομικός σύμβουλός της Ανδρέας Παναγιώτου
Μαθητές από Κύπρο εγκλωβίστηκαν στην Ελβετία λόγω κακοκαιρίας-Σε επαφή με το ΥΠΕΞ οι γονείς
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί στα ορεινά-Καλοκαιρινή μπόρα με χαλάζι
Με το ακουστικό στο χέρι ο Δαμιανός, προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα σε γιατρούς και ΟΚΥπΥ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 38 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Εργοτάξια χωρίς πινακίδες, με εργολάβους… φαντάσματα-Κόκκινο καμπανάκι, εν αναμονή του safe pass
Οι ανησυχίες για τη χρήση κινητών που έπεσαν στο κενό και η δυσαρέσκεια για το mute στις συζητήσεις
Μ. Παναγιώτου: Το κράτος θα στηρίξει γεωργούς που πλήγηκαν από καύσωνα
Στέλνει μήνυμα σε γιατρούς και ΟΚΥπΥ ο Δαμιανός για την απεργία-«Να δείξουν υπευθυνότητα»
Τοποθετείται για την απεργία των γιατρών το ΥΠΟΙΚ-«Οι απεργίες δεν μπορούν να είναι η λύση»