ΒΙΝΤΕΟ: Αποκαρδιωτικές εικόνες στην ορεινή Πάφο- «Ακόμη καίγονται κορμοί δέντρων»(Pics)

Το πρώτο φως της ημέρας έδειξε και την καταστροφή στην ορεινή Πάφο, με την πύρινη λαίλαπα να αφήνει πίσω της, σπίτια κατεστραμμένα, υποστατικά καμένα, με δέντρα και άγρια βλάστηση να γίνονται στάχτη και αποκαΐδια. Ήδη η φωτιά, κατέκαψε κατέκαψε αρκετά τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ ξεκίνησαν και οι καταγραφές των ζημιών από συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου.

Σε δηλώσεις του ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε πως στην περιοχή υπάρχουν ενισχυμένες δυνάμεις, δασοπυροσβέστες, προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών όπως και προωθητές γαιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Υπό έλεγχο οι μεγάλες εστίες στην Πάφο-Συνεχίζονται οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ιεζεκιήλ ανέφερε πως το έργο της κατάσβεσης έχει καταστεί δύσκολο λόγω και της ζημιάς που έχει γίνει, του δύσβατου της περιοχής αλλά και των σφοδρών ανέμων, οι οποίοι έδωσαν μια δυναμική στην πυρκαγιά να προχωρά με πολύ γρήγορη ταχύτητα.

fwtiamera1

fotiamera2

Πρόσθεσε πως από πλευράς πτητικών μέσων υπερίπτανται έξι πτητικά μέσα που προχωρούν σε ρίψεις, τα τρία αεροπλάνα του Τμήματος Δασών, το ένα που έχει το ιδιόκτητο το Τμήμα Δασών της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα δύο που έχουν έρθει από Αυστραλία που είναι εκμισθωμένα από τη Δημοκρατία. Επίσης επιχειρεί ένα ελικόπτερο ιορδανικό που σταθμεύει στην Κύπρο και τα δύο Καναντέρ που έχουν έρθει από την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Αποκαρδιωτικές εικόνες στην ορεινή Πάφο- «Ακόμη καίγονται κορμοί δέντρων»(Pics)

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών έστειλε το μήνυμα ότι πάλι έχουμε θέμα από ανθρώπινο παράγοντα, από κάψιμο σκουπιδιών, από ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών και κάψιμο στην ύπαιθρο. Πρέπει ο καθένας μας να είναι πάρα πολύ προσεκτικός, ανέφερε ο κ. Ιεζεκιήλ, προσθέτοντας πως γίνονται ζημιές οικονομικές και περιβαλλοντικές αλλά σε κάποιες περιπτώσεις, όπως είπε, κινδυνεύουν ζωές. Ανέφερε ακόμη πως το ευτύχημα είναι ότι χθες δεν υπήρξε οποιαδήποτε απώλεια, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν πρέπει να είμαστε υπαίτιοι για τέτοιου είδους καταστροφές.

Απορρίπτουν την ολιγωρία, βρήκαν το σημείο μηδέν

Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις ενέργειες των υπηρεσιών και τμημάτων του Κράτους, σημειώνοντας πως το πρώτιστο ήταν να διασφαλιστεί ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο καμία ανθρώπινη ζωή.

Επιπρόσθετα απέρριψε τις επικρίσεις για ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού και των δυνάμεων πυρόσβεσης, σημειώνοντας ότι αεροσκάφος του τμήματος δασών που περιπολούσε στην περιοχή εντόπισε έγκαιρα τη φωτιά, πραγματοποίησε ρίψη και κάλεσε ενισχύσεις.

Σε σχέση με την διερεύνηση του σημείου από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως το νεότερο είναι όπως ενημερώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου είναι ότι έχει δοθεί γραπτή μαρτυρία από συγκεκριμένο άτομο, το οποίο είδε την φωτιά να ξεκινά από το σημείο του σκυβαλότοπου.

fo2

«Έχουμε ζήσει μια καταστροφή»

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος του Κ.Σ. Πολεμίου Χαράλαμπος Ιωάννου, ανέφερε, πως «έχουμε ζήσει μια κατάσταση που είναι πρωτοφανή για την περιοχή» προσθέτοντας πως οι ζημιές είναι τεράστιες και λέγοντας πως τρεις με τέσσερις κατοικίες έχουν καεί ολοσχερώς και άλλα υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Επίσης ζημιές έχουν υποστεί γεωργικά μηχανήματα, σιτηρά και αμπέλια. Ο κόσμος είπε, βρίσκεται σε μια απελπιστική κατάσταση, σημειώνοντας πως η πυροσβεστική προσπαθεί με όσα μέσα διαθέτει αλλά λόγω της μορφολογίας του εδάφους και των ανέμων της χθεσινής ημέρας το έργο της κατάσβεσης κατέστη δύσκολο. Αναφέρθηκε επίσης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ΠτΔ κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος του ανέφερε να μην ανησυχεί ο κόσμος και πως όποιες ζημιές έχουν προκληθεί θα καλυφτούν από το Κράτος.

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση Κύπρου για Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα