Κ. Κόμπος: Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

«Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την εξεύρεση βιώσιμης και διαρκούς λύσης», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος κατά τη διάρκεια του 39ου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσιγκτον και πρόσθεσε ότι «η λύση αυτή βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με πλήρη σεβασμό των αρχών και των αξιών της ΕΕ».  

«Οτιδήποτε άλλο ανήκει στη σφαίρα της παρανομίας και θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της. Για το σκοπό αυτό, υποστηρίζουμε πλήρως την αποστολή της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Σας διαβεβαιώνω ότι, τόσο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης όσο και εγώ, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ρεαλισμό, αποφασιστικότητα και με απόλυτα εποικοδομητικό τρόπο, για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Εσείς αποτελείτε το σημείο επαφής μας με την αμερικανική κοινωνία και την αμερικανική Κυβέρνηση. Με την πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο» σημείωσε.

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο Υπουργός Εξωτερικών εγκαινίασε την Έκθεση Φωτογραφίας για τα 50 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Οι εικόνες αυτές ταξίδεψαν στις ΗΠΑ από τα αρχεία του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Λευκωσίας. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «οι φωτογραφίες λειτουργούν ως υπενθύμιση της τουρκικής βαρβαρότητας, της επιθετικότητας και της συνεχιζόμενης παραβίασης του διεθνούς δικαίου».

Η Ουάσιγκτον είναι ο πρώτος σταθμός αυτής της φωτογραφικής έκθεσης, που θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, μέσω του δικτύου των Κυπριακών Διπλωματικών Αποστολών. Η Κύπρος διαθέτει μια συλλογή με περισσότερες από 100 φωτογραφίες, μερικές από τις οποίες εμφανίζονται για πρώτη φορά.

«Οι φωτογραφίες της έκθεσης αποτελούν το μωσαϊκό της συλλογικής μνήμης της καταστροφής, των δεινών του λαού μας» είπε ο κ. Κόμπος. 

«Σε 39 ημέρες η Κύπρος, ο λαός της, η διασπορά θα θρηνούν καθώς η παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο θα συμπληρώσει την 50ή επέτειό της.  Δεν Ξεχνάμε. Έχουμε χρέος να μην ξεχνάμε. Η Έκθεση Φωτογραφίας, την οποία έχω την τιμή να εγκαινιάσω σήμερα, μας ταξιδεύει σε εκείνο το τραγικό καλοκαίρι του 1974» σημείωσε.

«Σε αυτό το καλοκαίρι κυριαρχούν τα πρόσωπα του καλοκαιριού του 1974. Όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει, όπου κι αν βρισκόμαστε, παραμένουν το ακλόνητο σημείο αναφοράς για κάθε Κύπριο, για κάθε Έλληνα. Είναι χαραγμένα στον συλλογικό μας ψυχισμό, σφραγισμένα στο μυαλό μας, αγκυροβολημένα στη μνήμη μας. 50 χρόνια μετά, αυτές οι εικόνες αποτελούν μια ανάμνηση του παρελθόντος, ενώ παραμένουν παρούσες και σύγχρονες. Γιατί η Κύπρος και ο λαός της συνεχίζουν να βιώνουν κατοχή και διχασμό, κατά παράβαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.  Σε πλήρη περιφρόνηση του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και ενάντια σε κάθε έννοια των αξιών που καθοδηγούν τη Διεθνή Κοινότητα. Πενήντα χρόνια Τουρκοκρατίας είναι αρκετά. Και πρέπει να τελειώσει. Σταθερός μας στόχος παραμένει η επανένωση της Κύπρου» κατέληξε ο κ. Κόμπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Φυσιολογικά χαρακτηρίζει η Αννίτα τα όσα διημείφθησαν στον ΔΗΣΥ-«Να μην μεγαλοποιούμε»
Δεν αναμένει εξελίξεις στο Κυπριακό μέχρι τον Σεπτέμβριο η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Είμαστε ένα, διεμήνυσε η Μέτσολα-«Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο»
Οι καταθέσεις και τα χρέη των πολιτικών αρχηγών-Όσα καταγράφουν στο Πόθεν Έσχες τους
Εν αναμονή εισηγήσεων η Κυβέρνηση για την υλοποίηση αναβάθμισης της ναυτικής βάσης στο Μαρί
Εγκρίθηκαν από το Υπουργικό οι προϋπολογισμοί των ΕΟΑ-Πράσινο και για δημιουργία ανώτατων θέσεων
Απαντά στην Άγκυρα η Αθήνα-«Λυπούμαστε που ο Δένδιας παρέλειψε να… ευχαριστήσει τις τουρκικές δυνάμεις»
Διεύρυνση στρατηγικής ανάπτυξης ορεινών κοινοτήτων ενώπιον Υπουργικού-Αναβαθμίζεται το νοσοκομείο Τροόδους
Ενοχλημένη η Άγκυρα με δηλώσεις Δένδια για εισβολή-«Προσπαθεί να κάνει πολιτική καριέρα δημιουργώντας ταραχές»
Συστάθηκαν οι επτά επιτροπές του Συμβουλίου του ΕΟΑ Πάφου